Dünya Nefesini Tuttu!

Dünya Nefesini Tuttu!

14 Şubat 2019 - 18:02 - Güncelleme: 14 Şubat 2019 - 18:29

Erdoğan, Putin ve Ruhani'nin katılımıyla gerçekleştirilen "Suriye" konulu Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi sona erdi. Liderler ortak açıklama yapıyor. Putin, Anayasa Komitesi listesinin onaylandığını açıkladı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin "Suriye" konulu Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi sona erdi.
Sanatoryum Rus'da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ev sahipliğinde yapılan zirve toplantısı 1 saat 10 dakika sürdü. Zirve sonrası kameraların karşısına geçen liderler açıklama yapıyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: SURİYE'DE ÇÖZÜM UMUDU HİÇ BU KADAR FİLİZLENMEMİŞTİ 
 
Suriye'de çözüm umudunun filizlendiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları şöyle: Terörün sonu hezimettir. Gerek ülkemizi, gerekse İran'ı  hedef alan terör örgütleri eninde sonunda kaybetmeye mahkumdur. Ne İdlib'de ne de Suriye'nin başka bölgelerinde yeni insani  krizlerin, yeni dramların yaşanmasını istemiyoruz.
ABD'nin Suriye'den çekilme kararı ile ilgili sürecin PYD, YPG ve  DEAŞ'ın istismar edeceği bir güç boşluğuna mahal vermeden yürütülmesi  şarttır.
 
Sınırımızda bir terör koridoru oluşturulmuştu. Bu terör koridorunu yıkma bizim birinci meselemizdi. Bir diğer mesele Halep meselesiydi. Benzer bir olay İdlib’te olacaktı. Rusya ile ortak müdahalemiz göç olayını engelledi.
 
Ama oradaki terör örgütlerine karşı da karşı durmaya mecburuz.
 
Şimdi Fırat’ın doğusu batısı söz konusu. Üç ülke olarak terör örgütlerine tavırlı olmalıyız.
 
Ne olacağı şu anda  meçhul, bilinmiyor. Bu konuyla ilgili olarak atılacak adımların  takipçisiyiz.
 
PUTİN: ANAYASA KOMİTESİ LİSTESİ ONAYLANDI
 
Putin "Suriye'deki krizin çözümü için önemli çalışma alanları belirledik. Suriye'de terörle mücadele ve insani durumun iyileşmesi için çalışacağız" dedi. Rusya lideri şunları dile getirdi: Suriye'de normalleşme sürecine ulaşabilmek için çalışıyoruz. Bugün Suriye krizinin çözümüyle ilgili önemli çalışma alanları belirledik. Astana işbirliğimizi pekiştirmeliyiz. Suriye'de terörle mücadele ve insani durumun iyileştirmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Suriye ile ilgili toplantılar devam edecek. 12. Astana toplantısı Mart veya Nisan ayında yapılacak.
Suriye’de barışın sağlanması ve Suriye’nin yeniden inşa edilmesi için gerekli sürece Rusya, Türkiye ve İran sayesinde ulaşılmıştır.  İdlib’te çatışmasızlık bölgesi kurulması geçici bir tedbir ve  teröristlerin saldırıları cezasız kalmayacaktır. Suriye’de ateşkesin sağlanması terörle mücadeleye bir zarar  vermemelidir.Anayasa komitesi listesi neredeyse tamamen onaylandı.”
Suriye’de ateşkesin sağlanması terörle mücadeleye zarar vermemelidir.
 
RUHANİ: GARANTÖRLERİN İDLİB'DEKİ MEVCUDİYETİ GEÇİCİ
 
Ruhani'nin konuşmasından bazı satır başları şöyle:
“Bugünkü toplantımızda çok faydalı bir toplantı oldu.
Terörizmle mücadelenin gereği konuşuldu. Herkes tarafından onaylandı. İdlib, Suriye hükümetinin bir parçasıdır ve temizlenmesi lazım. İdlib’de garantörlerin mevcudiyeti geçici. ABD görünüşte Suriye’den geri çekilse bize gelen bilgiler diyor ki ABD’liler Suriye’deki müdahalelerini sürdürecekler. Kaç ABD’linin Suriye’de olduğu önemli değil. Suriye tek millete aittir. İki millete değil. Kürtler Suriye'nin bir parçasıdır. Bu zirvemizde biz toprak bütünlüğüne vurgu yaptık. Suriye’nin toprak bütünlüğü, Suriye Kürtlerinin haklarına ve Türkiye’nin güvenliğine önem vermemiz lazım.Biz üç garantör olarak kendi yapacaklarımıza devam edeceğiz çatışmanın azalması için. Suriye çözümü siyasi çözümdür ve askeri çözümü olmayacaktır. Bütün dünyanın ve BM’nin son adıma ulaşmak için yardımlarını bekliyoruz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x