Dünyayı Korkutan Haber!

Dünyayı Korkutan Haber!

23 Kasım 2018 - 20:00

Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS) tarafından yayınlanan raporda, Bağışıklık Yetmezliği Virüsü (HIV) taşıyanların yüzde 75'inin durumundan haberdar olduğunu bildirdi


Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS), 2017 verilerine göre, dünyada Bağışıklık Yetmezliği Virüsü (HIV) taşıyanların yüzde 75'inin durumundan haberdar olduğunu bildirdi.

UNAIDS'in yayımlanan yeni raporunda, yoğunlaştırılmış HIV testi ve tedavilerinin HIV ile yaşayan daha fazla insana ulaşılmasını sağladığı belirtildi. Raporda, geçen yıl dünyada yaklaşık 36,9 milyon kişinin HIV taşıdığı, bunların 21,7 milyonunun tedavi gördüğü kaydedildi.

Raporda, geçen yıl dünyada yaklaşık 36,9 milyon kişinin HIV taşıdığı, bunların 21,7 milyonunun tedavi gördüğü kaydedildi.
Raporda, alınan tedbirler sayesinde geçen yıl dünyada HIV taşıyanların yüzde 75'inin durumundan haberdar olduğunun, 2015'te ise bu oranın yüzde 67'de seyrettiğinin altı çizildi.

Dünyada 9,4 milyon kişinin HIV virüsü ile yaşadığından haberdar olmadığına işaret edilen raporda, bu kişilere acilen HIV testi yapılması ve tedaviye başlanılması çağrısında bulunuldu.

HIV NEDİR?

HIV vücudun doğal savunma sistemi olan bağışıklık sistemine saldıran bir virüstür. Bağışıklık sistemine saldıran HIV, vücudun hastalıklarla mücadelesinde zorluk çıkaran bir enfeksiyondur.

HIV'in bağışıklık sistemine verdiği zararları yavaşlatan veya durduran bir ilaç tedavisi mevcuttur. Fakat HIV tedavi edilmezse bağışıklık sisteminin çökmesine ve ardından 'edinilmiş bağışıklık yetmezliği sendromu' olan AIDS'e yol açacaktır.

HIV NEDEN OLUR?

HIV ( Human Immunodeficieny Virus) kelime anlamı olarak 'insan bağışıklık yetmezliği virüsü'nü ifade eder. HIV enfeksiyonu kan, meni ve vajinal yollar ile bulaşır.

- Çoğu kişiye HIV, korunmasız cinsel ilişkiler sonrası bulaşır.
- HIV bulaşmış kişinin ilaç iğneleri virüs taşır.
- Hamilelik, doğum ya da emzirme dönemlerinde anneden çocuğa HIV virüsü bulaşabilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x