Emekli İkramiyesi Alamayacaklar! Çünkü...

Emekli İkramiyesi Alamayacaklar! Çünkü...

15 Ekim 2019 - 19:30

İhraç edilen memurun en sık sorduğu sorulardan birisi de emekli ikramiyesi alıp alamayacağı oluyor. En sık soruların başında ise, ihraç edilen memur emekli ikramiyesi alabilir mi? Hizmet birleştiren emekli ikramiyesi alabilir mi oluyor? Detaylar haberimizde...


İhraç edilen memurun en sık sorduğu sorulardan birisi de emekli ikramiyesi alıp alamayacağı oluyor. Bu konuda birçok insan, mağdur ve mahkemeye verildiğinde bu haktan yaralanıp yararlanamayacağını merak ediyor? Peki, ihraç edilen memur emekli ikramiyesi alabilir mi? ihraç edilen memur emekli olmak için hizmet birleştirmesi yaparsa emekli ikramiyesi alabilir mi?

İhraç edilen memur emekli ikramiyesi alabilir mi?

Emekli Sandığı’na bağlı olan kamu çalışanı ihraç edildiğinde, prim günlerini SSK veya Bağ-Kur hizmetleri aracılığıyla ödendiğinde, emekli maaşı alabiliyor. Prim günleri, hangi hizmet statüsünde ödenmişse, kişi emekli maaşını oradan alır.

Hizmetleri içerisinde SSK ve Bağ-Kur hizmet olmayanlar ise, hizmetleri içerisinde sadece memurluk süresi varken, ihraç edilmişse memurluk sürelerine emekli ikramiyesi alabilir.

İhraç edilen memur hizmet birleştirerek emekli ikramiyesi alabilir mi?

İhraç edilen memur, prim eksikliğini SGK’lı bir işte çalışarak tamamlayabilmektedir. Sigortalı bir işte çalışarak, 25 yılını tamamlayan kamu emeklisine Emekli Sandığınca maaş başlanabilmekte, ancak emekli ikramiyesi ödenmemektedir.

Yasa hükmü gereği, ihraç edilen memur hizmet birleştirerek emekli ikramiyesi alamamaktadır. SSK ve memuriyet hizmetlerinin birleştirilmesiyle emekli olunduğundan, emekli ikramiyesi SGK tarafından verilmemektedir.  

Ancak 2018 yılında mahkemece verilen karar emekli ikramiyesini alamayan emekliler için bir umut oldu. Ankara 16. İdare Mahkemesi, Ankara Vergi Dairesi Başkanlığında çalışırken KHK ile kamudan ihraç edilen memur için emekli maaşı bağlanıp, emekli ikramiyesi ödenmemesini hukuka uygun bulmadı. Mahkeme emekli ikramiyesinin yasal faiziyle ödenmesi gerektiğini bildirdi.

Bu kararlar ile birlikte bu durumda olan memurlar ve diğer kamu görevlilerine emeklilik ikramiyesi ödenmesinin de önü açılmış oldu.

Özetle; memur ihraç edilirken, memurun SSK ve Bağ-Kur hizmetleri yoksa sadece, memurluk hizmeti varsa emekli ikramiyesi ödeniyor, memurun SSK ve Bağ-Kur hizmeti varsa memurluk hizmetine emekli ikramiyesi ödenmiyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x