Erdoğan Öğrencilerle Bir Araya Geldi!

Erdoğan Öğrencilerle Bir Araya Geldi!

26 Haziran 2020 - 17:24 - Güncelleme: 26 Haziran 2020 - 18:31

Cumhurbaşkanı Erdoğan, canlı yayında sınava hazırlanan öğrencilerle bir araya gelerek birçok soruya yanıt verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

SINAVLARIN ERTELENMESİNİN NEDENİ NEYDİ?

Sevgili gençler öncelikle bilindiği gibi şu adımı atmamız lazım. Bu tür sınavların tarihleri aylar öncesinden ilan edilir. YKS tarihi de çok önceden açıklanmıştı. Koronavirüs salgını ülkemizdeki her şey gibi sınav takvimlerini de maalesef etkiledi.

Belirsizlikler sebebiyle sınav tarihleri nedeniyle bu tarz tedbirli davranılmaz kaçınılmaz durumdu. 

Bazılarının bu tarihin turizm sektörünü canlandırmak amacıyla belirlendiğini iddia etmesi tamamiyle spekülasyondur. Her birini kendi evlatlarımla eş gördüğüm tüm öğrencilerimize sınavda başarılar diliyor her birinin gözlerinden öpüyorum. Sınavın sağlık bir şekilde geçmesi için gerekli tüm tedbirler alınmıştır. Gençlerimizden sadece sorulara ve hedeflerine odaklanmalarını istiyorum.

YURTLAR VE BURSLAR KONUSU

Tabii kredi ve burslarla alakalı sormuş olduğunu bu soruda öncelikli göreve geldiğimizde Türkiye’de verilen burs sadece 45 lira idi, şimdi ise burslar noktasında geldiğimiz nokta çok daha farklı bir konumda, bizler bursları ciddi manada yükselttik. Şu an itibari ile bursların geldiği konum 550 liraya çıkarıldı. Lisans öğrencileri için 550 lira biz burs ve kredi verirken tabii bu noktada 1100 lira lisans üstü öğrencilere veriyoruz daha ileri giderek doktora öğrencilerine 1650 lira burs ya da kredi imkanı veriyoruz.

Başvuran her öğrencimiz kredi veya burs alabiliyor, kredi veya burs alan öğrenci sayımız 1 milyon 600 bini buldu. Tabii burada göreve geldiğimizde bir de öğrenci harçları vardı, harçlardan dolayı ciddi manada sıkıntılar yaşanıyordu, biz ne yaptık? Onları da kaldırdık artık harç diye bir durum söz konusu değil.

Yıl sonuna kadar 17.450 yeni yurt yatağını hizmete alacağız.

İŞSİZ OLAN GENÇLERE SÖYLEYECEKLERİNİZ NELERDİR

Her şeyden önce işsizlik, ister genç olsun ister ileriki yaşta olsun. Çalışmak, kendini ve ailesini geçindirmek zorunda olanlar için çok ciddi bir sorundur. Son 18 yıldaki atılımlarımızla altyapıyı güçlendirerek, nüfusumuzun genel eğitim seviyesini fevkalade yükselttik. Üniversite öğrencisi sayımız 8 milyon rakamına dayandı. Eğitim seviyesi yükseldikçe, gençlerimizin hayata atılma yaşı da ileriye doğru gidiyor. Eskiden liseyi bitirip askerliğini yapanlar en geç 21-22 yaşında hayata atılırken şimdi ise bu çıta 30’lu yaşlara kadar gidiyor.

Bir tarafta sanayide çok ciddi bir teknisyen, usta, tarım kesiminde çalışacak açığımız var diğer tarafta genç işsizlik var. Bu çarpık açığı kapatmamız gerekiyor.

Türkiye için 2023 hedeflerimiz belirlerken gençlerimiz başta olmak üzere çalışmak isteyen her vatandaşımız için hareket etmiştik, bu hedefimize sıkı sıkıya bağlıyız. Ekonomide hem dış saldırılara karşı aldığımız tedbirlerin ve attığımız adımların meyvelerini yavaş yavaş alıyoruz.

Salgın dönemi tarım başta olmak üzere öncelikle kendi kendine yeterli olmanın ne derece önemli olduğunu gösterdi, bu bakımdan Türkiye’nin önünde çok büyük bir potansiyel var.

Kendini geliştiren, öne çıkan her gencimize iş sağlama konusunda kararlıyız. Her üniversite mezununun kamuda istihdam edileceği gibi bir yanlışa da düşülmemesi gerekiyor.

Asıl istihdam özel sektörde, üretimde, sanayide, yüksek teknolojide, ticarette, tarımda olacaktır. Gençlerimizin geleceklerini özel sektörde aramalarını istiyorum. Dünyanın hiçbir yerinde her üniversite mezununa hemen iş hazırlığı diye bir şey söz konusu değildir.

'MESLEK LİSELERİNE SAHİP ÇIKMANIZI İSTİYORUZ'

Bu süreç içerisinde maskeydi, tulumdu bütün bunlarla ilgili bu meslek liselerinin sürece verdiği desteği memnuniyetle karşılıyoruz, bundan dolayı da meslek liselerimize şahsım milletim adına teşekkür ediyorum.

 Meslek liselerimiz hiç boş durmadılar, sürece çok ciddi katkı sağladılar bundan sonraki süreçte de artık meslek liselerimiz kendilerine verilmiş olan bu makineleri sadece seyretmeyecekler oralardan bu ürünleri üretme fırsatını bulacaklar. Bu sadece maske, tulumla ilgili değil bir de mobilyayla ilgili birçok meslek liselerimiz var, buralarda da yine mobilyaya dönük birçok adımları atmak mümkün olacak.

Bu ülkenin tüm çocukları hangi okullarda okurlarsa okusunlar benim şahsen evladım, benim için İmam Hatip neyse Meslek Liseli de Anadolu Liseli de birdir.

Sayıları 60 bine kadar düşen İmam Hatip öğrencileri bugün 1 milyon 200 binlere kadar çıktıysa burada gerçekten kasıtlı bir ön kesme var demektir. Aynı şekilde Meslek Lisesi öğrencilerinin sayısına da 800 binlere kadar düşürmüşlerdi biz bu sayıyı 1 milyon 400 binlere kadar çıkardık.

Katsayı gibi suni engelleri kaldırarak tüm gençlerimizin yarışa eşit girmesini sağladık.

SOSYAL MEDYA KONUSU

Özellikle gerçekle sırtımızı kapatacak kadar hayattan kopuk değiliz. Ben bir siyasetçiyim. Bir siyasetçi olarak gerçeklere gözümü kapamam söz konusu değil. Günümüzde dijital platformların ve sosyal medyanın ihmal edilemeyecek derecede olduğunu biliyoruz. Sosyal medyadan nefret etsek böyle yaygın bir şekilde kullanmazdım. Ülkemizde 16.2 milyon takipçiydi Twitter'da en çok izlenen kişi olduğumu hatırlatmak isterim.

Buradaki asıl mesele, sosyal medyanın ve internet platformlarının her türlü yalan, iftira, sapkınlığın serbestçe dolaşabilir bir mecra haline getirilmesidir. Yanlış içeriği kaldırmadığı gibi düzeltilmesine de izin vermeyen internet mecralarının mahkeme kararlarını da hiçe saymasını görmezden mi geleceğiz? Sizlerden birinin telefonuna sızılsa, kendinizin ya da kardeşinizin mahrem görüntüleri çalınıp, Twitter ya da Facebook'ta yayınlansa ne olacak biliyor musunuz? Çaresiz kalacaksınız. 

Her vatandaşımızın ve kurumumuzun tıpkı gerçek hayattaki gibi sosyal medyada da itibarlarını koruma hakları olmalıdır. 

Tüm vatandaşlarımızın sosyal medyayı etkin ve ahlaki zeminde kullanabilmelerini sağlamak Devlet Başkanı olarak görevimdir. Bu konuda güçlü bir hukuki altyapı oluşturmanın hazırlığındayız. Milletimizi sadece içeriğiyle zengin değil, güvenilir bir internet mecrasına yapacağımız yasal düzenlemelerle kavuşturacağız.

KORONAVİRÜS SALGINI

Aldığımız sıkı tedbirlerin bir kısmını gevşettik. Günlük vaka ve ölüm sayısının henüz istediğimiz seviyelere düşmemiş olması, dikkati ve tedbiri elden bırakmamız gerektiğine işaret ediyor. En büyük görev bu konuda gençlerindir.

Kurallara uymaya devam edeceğiz, buradan asla taviz vermeyeceğiz. Vereceğimiz taviz büyüklerimizi kaybetme gibi bir durumla bizi karşı karşıya getirebilir. Birçok yerde, mesire yerlerinde, piknik alanlarında buna dikkat edilmiyor hatta el ele, kol kola çeşitli etkinlikler yapılıyor. Bu etkinlikler bize ciddi manada endişe veriyor. Gelin maske, mesafe ve temizlik kuralını her yerde uygulayalım.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x