Gripken Ne Yapmalı?

Gripken Ne Yapmalı?

13 Ekim 2018 - 10:17

Bugünlerde herkes gripten yakınıyor! Yataklara düşüren bu hastalıktan korunmanın yolu hijyenden geçiyor. Uzmanlar uyarıyor: El temizliğinize dikkat edin. Grip olan kişilerle tokalaşmayın


Havaların soğumasıyla birlikte hastalıklar da kendini göstermeye başlıyor. Hastaneler, grip ve soğuk algınlığı şikayetleriyle dolup taşıyor. VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Aygül Çelik, grip ve soğuk algınlığına neden olan enfeksiyonlardan korunmanın yolları hakkında bilgi veriyor.


KALP HASTALARI DİKKAT!: Bir sıcak bir soğuk hava, hastalıklara da davetiye çıkartıyor. Enfeksiyonlara neden olan virüs ve bakteriler, bağışıklık sisteminin düşmesi için fırsat kolluyor. Düzenli uyku ve dengeli beslenme hem bağışıklığı güçlendiriyor hem de hastalıklara karşı kalkan oluyor. Her mevsimin hastalığı olan grip; özellikle diyabet, kalp ve böbrek gibi kronik hastalığı bulunanlar için risk oluşturuyor.


HİJYENE ÖNEM VERİN: Hastalığın yayılmasında şüphesiz ortak kullanım alanları büyük risk oluşturuyor. Bu ortamlarda el hijyenine daha da dikkat edilmesi gerekiyor. Enfeksiyonu olan kişilerle yakın temasın kısıtlanması, el sıkışma, öpüşme gibi bulaşma riski taşıyan davranışlardan uzak durulması öneriliyor.


CEVİZ VE KEFİR TÜKETİN
Hijyenle alınan önlemlerin yanında dengeli beslenmek de bağışıklığı güçlendiriyor. Uzmanlar özellikle grip ve soğuk algınlığına karşı C vitamininden zengin yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina gibi besinlerin tüketilmesini tavsiye ediyor. Haftada 2-3 kez balık, 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketilmesi de bağışıklığın güçlenmesini sağlıyor. Beslenme alışkanlıklarına probiyotik zengini yoğurt, ayran veya kefirin yer verilmesini öneriliyor.


.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x