Kenevir yağının faydaları

Kenevir yağının faydaları


Kenevir yağının faydaları

Kenevir tohumlarından elde edilen kenevir yağı sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. Kenevir yağının ciltten saça kadar tercih edilme sebebi nedir, kenevir yağının ne gibi faydaları var hepsi haberimizin içinde…
Kenevir halk arasında uyuşturucu bir madde olarak bilindiği için çoğu ülkelerde yetiştirilmesi yasaktır. Kenevir yağının son yıllarda sağlığa olan faydaları ortaya çıkınca ülkede yetiştirilmesi de serbest hale gelmeye başladı. Bugüne kadar zararlı bilinen kenevir yağının sağlığa ne gibi faydaları var?

 
Kenevir yağı nedir?

Kenevir bitkisinin tohumları yüksek ısıya maruz kalmadan sıkılmasıyla elde edilen yağdır. Gıdaların hazırlanmasında ve pişirilmesinde kullanılabilir. Sağlık için zararlı olan doymuş yağları az miktarda içerir ve besin değeri yüksektir.

Kenevir yağı faydaları nelerdir?

Kenevir yağının sağlığa birçok faydası vardır. Kenevir yağının faydalarından bazıları şunlardır;

Kansere karşı korur

Kenevir yağı içeriğindeki omega-3 ve GLA yağ asidi sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek beyin kanseri, akciğer kanseri ve meme kanserine karşı iyi gelir. Kenevir yağı özellikle akciğer kanserinde kanserin büyümesini yavaşlatır.

Kalp sağlığını korur

Kenevir yağı kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü yükseltir. Kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyen rahatsızlıkları yok eder ve kan basıncını düşürür.

Mineral madde içerir

Kenevir yağı, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir ve fosfor gibi birçok mineral maddeye sahiptir.

Hormonları dengeler

Kenevir yağı hormonların dengelenmesi sağlar. Özellikle menopoz dönemindeki kadınlara fayda sağlayarak menopoz dönemi sağlığını destekler.

Yağ asidi ve protein içerir

Kenevir yağı omega-3 ve omega-6 kaynağı olduğu için kalp ve damar sağlığını korur. Omega-6 yağ asidi olan GLA açısından da zengindir.

Eklem ağrılarına iyi gelir

Kenevir yağı romatoid artrit ve çeşitli eklem ağrılarına fayda sağlar.

Kilo vermenizi sağlar

Kenevir yağının iştah kapatma özelliği vardır. Kenevir yağı şeker isteğini bastırır ve daha uzun süre tok kalmanızı sağlar, bu sayede zayıflamanıza destek olur.
Saç kuruluğunu önler

Kenevir yağı saçları nemlendirerek parlaklık verir.

Kabızlığa iyi gelir

Kenevir yağının içeriğindeki çözünür lif sayesinde sindirim sistemini rahatlar. Kenevir yağı bağırsaklardaki probiyotik bakterileri besler ve bağışıklık sistemini güçlendirerek kabızlığı giderir.

Yaşlanma karşıtıdır

Kenevir yağı içeriğindeki linoleik asit sayesinde yaşlanmayı geciktirir ve erken yaşlanma belirtilerinin önüne geçer.

Besin kaynağıdır

Kenevir yağı içeriğindeki omega yağ asitleri vücutta denge sağlar. Özellikle et yemeyen vejetaryenler için oldukça besleyicidir.

Cilde yararı var mı?

Kenevir yağı içerdiği omega-6 yağ asidi olan gama linoleik asit cilt sağlığı için önemlidir.  Kenevir yağı sivilceli ciltlerde cildin nemlendirir, saç ve tırnakları besler ve egzamalı cilde iyi gelir. Dermatite bağlı cilt kuruluğu ve kaşıntısında 20 haftalık uygulama sonucunda fayda gösterir.

Kenevir yağının diğer yağlardan farkı nedir?

•    Adet öncesi gerginliği azaltır.
•    İltihap giderici faydaları vardır.
•    Güneş ışığının zararlarını azaltır.
•    Bol miktarda E vitaminine sahiptir.
•    Kalsiyum emilimi için gerekli D vitaminini içeren tek yağdır.

Kenevir yağı nasıl kullanılır?

Kenevir yağı sanayi, gıda ve alternatif tıpta kullanılan bir yağ türüdür. Her alanda yaygın ve faydalı olan bu yağı mutfağımızdan eksik etmemeliyiz.
Kenevir yağı 71 derece üzerindeki sıcaklıkta lezzetini ve kalitesini kaybeder. Bu yüzden kızartmalarda kullanılmamalıdır. Sebzeler ve salatalarda kullanılması faydalıdır. Günlük tüketim miktarı 1-2 tatlı kaşığı olmalıdır.