Çılgın Turistler...


Çılgın Turistler...

Denizanaları çoğumuzun korkulu rüyası olsa da, dünyanın bazı yerlerinde insanlara nefes kesen bir görsel şölen sundukları bir gerçek. İşte Palau’daki Denizanası Gölü (İngilizce adıyla “Jellyfish Lake”) de bu yerlerden biri. Bu bölgeye özgü Altın Denizanaları, her gün göl boyunca karşıdan karşıya göç ediyorlar. Altın Denizanaları’nın dışında, bölgede yaşayan ikinci tür Ay Denizanası

Denizanası Nüfusu İnsanlarınkinden Daha Yoğun
Palau ismini daha önce hiç duymamış olabilirsiniz. Palau, ya da resmi adıyla Palau Cumhuriyeti, Pasifik Okyanusu’nun ortasında, 340 adadan oluşan bir ülke. Bu adaların çoğunda yerleşim yok ve ülkedeki insan nüfusu yaklaşık 21 bin.

Denizanalarının nüfusu ise milyonları buluyor. Halk, geçimini turizm ve balıkçılıkla sağlıyor. Denizanası Gölü, ülkenin güneyinde, yerleşim bulunmayan kayalık adalardan biri olan Eil Malk’ta. Bu adaya ulaşım biraz zahmetli. Öncelikle Palau’nun en yoğun nüfuslu adası olan Koror’a gitmeniz gerekiyor. Daha sonra Denizanası Gölü, Eil Malk ve diğer kayalık adalar için geçerli olan bir geçiş izni almalısınız. Bu izin 10 gün boyunca geçerli ve ücreti 100 dolar. Bundan sonra işiniz daha kolay, çünkü turistler için Denizanası Gölü’ne turlar düzenleniyor. Bu turlardan birine katılarak göle ulaşabilirsiniz. Koror’dan Denizanası Gölü’ne ulaşmak yarım saat kadar sürüyor.

Eşsiz Bir Doğal Güzellik

Bir tuzlu su gölü olan Denizanası Gölü’nün yerel Palau dilindeki ismi “Beşinci Göl” anlamına gelen “Ongeim’l Tketau.” Adından da anlaşılacağı üzere, kendisi bölgedeki tek göl değil. Bu kayalık adalar bölgesinde 70’ten fazla tuzlu su gölü bulunuyor. Yüzölçümü yaklaşık 60 dönüm, derinliği ise 30 metre.

Gölün 12 bin yaşında olduğu tahmin ediliyor. Denizanası Gölü, miyosenik resiflerindeki kireçtaşında bulunan tünel ve yarıklarla Pasifik Okyanusu’na bağlanıyor. Buna rağmen göl, çok yakınında bulunan lagünden oldukça izole durumda. Bu da gölün, etrafındakilerden farklı, kendine özel ekosistemini oluşturmasına olanak tanımış. Gölde yaşayan Altın Denizanaları ve Ay Denizanaları da bu ekosistemin bir parçası.

Göldeki Denizanaları Tamamen Zararsız

Denizanalarıyla doğal ortamlarında karşılaşan çoğu kişinin pek de hoş olmayan tecrübeleri olmuştur. Ancak bu göldeki denizanaları insanlara karşı zararsız, çünkü iğneleri çok güçlü değil.  Bu nedenle özellikle denizanalarıyla beraber yüzme hayali kuranlar için mükemmel bir fırsat.

Jellyfish Lake İle İlgili Görsel Sonucu
Yine de cildi çok hassas olanlarda denizanasıyla doğrudan temas alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor. Bu nedenle bu kişilerin göle girmeden önce koruyucu kıyafetler giymesi tavsiye ediyor. Bölgeye gelen turistler, denizanalarıyla daha yakından vakit geçirmek için tüpsüz dalış yapabiliyor.

Tüplü dalış ise tüplerden çıkan hava kabarcıkları denizanalarına zarar verebileceği, ayrıca yüzeyin 15 metre altından itibaren suda insan sağlığına zararlı hidrojen sülfat yoğun miktarda bulunduğu için yasak. Dalış yapmaya cesaret edemeyeceğinizi düşünüyorsanız da üzülmeyin. Denizanaları sık sık yüzeye çıkıp, ziyaretçilerine harika manzaralar sunuyor.