Kadın Ameliyatları Artık Çok Daha Kolay!


Kadın Ameliyatları Artık Çok Daha Kolay!

Bazen bir kadın hastalıkları sorununun daha fazla değerlendirilmesi gerekebilir. Bu değerlendirmeler sonucunda ameliyat olmanızı gerektirecek durumlar da oluşabilir


Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Coşkun Şimşir, jinekolojik rahatsızlıklarda uygulanan prosedürleri sizler için anlattı.

Kadın hastalıklarının tedavisinde uygulanan en modern teknikler arasında şunlar yer alıyor:


Rahim ağzı (serviks) hastalıkları

Rahim ağzınızdaki anormal hücreler çoğu zaman tedavi olmadan iyileşir. Olmazlarsa, sağlık uzmanınız serviksi veya serviksin bir bölümünü dondurmak için kullanılan son derece etkili bir jinekolojik tedavi olan kriyoterapi önerebilir.

Bu prosedürün amacı, kanser öncesi hastalıklar olarak adlandırılan değişiklikleri gösteren anormal servikal hücreleri yok etmektir.

Kolposkopi

Kolposkopi, kolposkopla yapılan cerrahi olmayan bir tanı aracıdır. Rahimde normal olmayan bir durumdan şüphelenildiğinde ve Pap smear testine ihtiyaç olduğunda serviks, vajina ve vulva'yı daha ayrıntılı bir şekilde incelemek için kullanılır. Doktorunuz olağandışı hücrelerin bulunduğu bir alan bulursa, bir örnek alabilir ve test için laboratuvara gönderebilir.

Dilatasyon ve Küretaj

Dilatasyon ve küretaj en sık uygulanan jinekolojik prosedürlerden biridir. Bu cerrahi olmayan işlem sırasında, doktor uterin astarınızı vakumla veya keskin bir küretle (cerrahi alet) çıkarır.

Prosedür, uterus kanseri veya polipleri ve prekanseröz durum endometrial hiperplazi gibi uterus durumlarını teşhis etmenin bir yoludur. Doktorunuz ayrıca aşırı kanamaya neden olan bir doğumdan sonra uterus fibroid tümörlerini, molar gebeliği veya uterusta kalan plasentayı çıkarmayı önerebilir.
Histeroskopi

Histeroskopi, doktorunuzun uterus sorunlarını teşhisi ya da tedavisi için cerrahi olmayan bir yol sağlar. Bunlar yapışmayı gidermek (skar doku), rahim içi bir araç yerleştirmek veya tekrarlanan düşüklerin nedenini belirlemeyi içerir.

Bu işlem sırasında, doktorunuz rahiminize vajinadan sokulan ince, ışıklı, teleskop benzeri bir cihaz olan histeroskop kullanır. Rahminizin fotoğraflarını daha ayrıntılı inceleme için bir ekrana gönderir.

LEEP Prosedürü

Doktorunuz, PAP smear testi sonrası serviks yüzeyinde anormal hücreler olduğunu gördüğünde, elektrocerrahi eksizyon prosedürünü (LEEP) kullanabilir. İşlem sırasında anormal dokuyu kesmek için elektrik yüklü, ince bir tel halkası kullanır.
Pelvik Laparoskopi

Laparoskopi genellikle genel anestezi altında yapılan cerrahi bir işlemdir. Ancak, hastanın uyanık kalmasına izin veren başka tip anesteziyle de yapılabilir.

Tipik pelvik laparoskopi, göbek deliğinde veya alt karın bölgesinde küçük (1/2/3/4 santimlik) kesi içerir. Daha sonra karnınızın içine karbondioksit pompalanarak cerrahın organlarınızı daha kolay görmesine yardımcı olur. Durumunuza bağlı olarak, doku numuneleri alınabilir, skar dokusu çıkarılabilir, uterusunuz onarılabilir veya yumurtalıklarınız çıkarılabilir.

Doktorunuzun bu tekniklerden birisini uygulaması gerektiğinde sizin rahatsızlığınız ve uygulanacak teknik hakkında size özel bilgi verecektir. Ve mümkün olduğunca hasta açısından en modern ve avantajlı tekniği seçmeye özen gösterecektir.