4 Nisan Sokak Hayvanları Koruma Günü


4 Nisan Sokak Hayvanları Koruma Günü

4 Nisan Sokak Hayvanları Koruma Günü nedir? Her yıl ülkemizde binlerce sakak hayvanı şiddet görerek katlediliyor. 4 Nisan Sokak Hayvanlarını Koruma Günü insanların hayvanları koruması adına farkındalık yaratmak için büyük önem taşıyor. Hevesle alınan evcil hayvanların sokağa bırakılması da ayrı sorun olarak göze çarpıyor. İşte 4 Nisan Sokak Hayvanları Koruma Günü nedir? Nasıl yardım edilir? Sorularının cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz
 
 4 Nisan Sokak Hayvanları Koruma Günü nedir? 2010 yılında Hollanda’da Sokak Hayvanları üzerine yapılan bir konferans sırasında ortaya çıkmış ve şu an 33 ülkede kapsamlı olarak kutlanıyor. Ülkemizde binlerce sakak hayvanı şiddet görerek katlediliyor. 4 nisan Sokak Hayvanlarını Koruma Günü insanların hayvanları koruması adına farkındalık yaratmak için büyük önem taşıyor. Hevesle alınan evcil hayvanların sokağa bırakılması da ayrı sorun olarak göze çarpıyor. İşte 4 Nisan Sokak Hayvanları Koruma Günü nedir? Nasıl yardım edilir? Sorularının cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz...

SOKAK HAYVANLARI İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Bir hevesle alınan ve sonra sokağa bırakılan hayvanların durumu son derece zavallıdır. Birçoğu bugüne kadar ev ortamlarında, korunmalı ve özenli bir şekilde beslenen bu hayvanlar, zamanında avcı bile olsalar bugün bu özelliklerini çoktan kaybetmişlerdir. Açık alanda kendi yiyeceklerini temin edemez hatta diğer hayvanlarla mücadele edemez durumdadır. Sonları maalesef çok yakındır.

Bunun yanında bir de zaten sahiplenmeyen ve sokaklarda yaşamak zorunda kalan hayvanlar var. Ne şekilde olursa olsun sokaktaki hayvanlar ilgiye, sevgiye ve yiyecek içeceğe çok fazla gereksinim duyarlar.

 Ama sokak hayvanları için en büyük problem karınlarını doyurmaktır. Aşırı sıcak havalarda içecek su bulmak, veya karlı kış günlerinde yiyecek bulmak, sokak hayvanlarının en büyük problemidir. Yaşam sokaktaki hayvanlar için hiç de kolay değil.

Zaman zaman gazete ve televizyon haberlerinde bu konuda uyarılar yapılır. Ancak herkesin duyarlı olması ve kendi üzerine düşeni yapmasında artık bir zorunluluk var. Aşağıda çok basit görünen ancak sokaktaki hayvanlar için yaşamsal önemi olan birkaç öneri sıralanmıştır:

1.Herkes, kapısının önüne, kedi ve köpeklerin yiyebileceği bir kap mama bırakmalıdır. Ancak beklemiş, küflenmiş veya onlara zararlı olabilecek yemek artıklarını bırakmak, hiç doğru değildir.

2.Şu gerçeği herkesin bilmesinde yarar var: soğukta kalan kediler en fazla 6 saat, köpekler 17 saat kadar aç kalırlarsa donarak ölme riski taşırlar. Bu nedenle laf olsun diye değil, gerçekten sokak hayvanlarının aç oldukları düşünülerek uygun besinler bırakılmalıdır.

3.Açığa bırakılan mamalar, yağmur ve kardan zarar görebilir. Bu nedenle besinlerin korunmalı yerlere veya korunmalı kaplara konulması iyi olur. Örneğin plastik bir su bidonunun önü pencere gibi açılarak besinler içine bırakılabilir.

4.Özellikle kışın plastik bir kabın içine konulan suya birkaç damla zeytinyağı damlatmak, suyun donmasını geciktirmek için faydalıdır.

5.Atık karton kutular ve plastik poşetler kullanılarak sokak hayvanları için barınak bile yapılabilir.

6.Özellikle kediler soğuk havalardan korunmak ve ısınmak amacı ile arabaların motor kaputlarına girerler. Dikkat edilmez ve araba çalıştırılırsa kedi kaçamaz ve canından olabilir. Bu nedenle arabayı çalıştırmadan önce onların kaçmasına fırsat verilmelidir.

7.Çok soğuklarda eğer imkan varsa sokak hayvanlarına evlerini açan insanlar da var. Bu herkes için kolay olmasa da sokak hayvanları için eşsiz bir imkandır.