Türkiye'ye Küresel Güç!


Türkiye'ye Küresel Güç!

Gelen son dakika haberine göre, gelecek yıl Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilecek en büyük savaş gemimiz TCG Anadolu’da, İHA’lar ve SİHA’lar da görev yapacak. TCG Anadolu için 2021'de seri üretimine başlanacak TUSAŞ Kargo İHA ve geçen yıl ilk uçuşunu yapan Albatros Kargo İHA gibi seçenekler üzerinde de duruluyor


Son dakika haberine göre, Türk savunma sanayiinin büyük başarı elde ettiği İHA ve SİHA teknolojisi, Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) TCG Anadolu'da kullanılacak. Gemiye, çeşitli boyutlarda jet motorlu, gemiye iniş kalkış yapabilen, gerektiğinde vuruş kabiliyeti olacak İHA'lar yerleştirilecek.


Türkiye'ye küresel güç olma yolunda kritik kabiliyetler kazandıracak gemi, 30 hava aracı taşıyabilecek, 1 amfibi taburla kriz bölgelerine müdahale edebilecek.

 TCG Anadolu için 2021'de seri üretimine başlanacak TUSAŞ Kargo İHA ve geçen yıl ilk uçuşunu yapan Albatros Kargo İHA gibi seçenekler üzerinde duruluyor.

 

Habere göre, gemide kullanılacak taktik İHA'ların dikey iniş kalkış olmadan gemiden kalkmasının da mümkün hale getirildiği bilgisine ulaşıldı. İnşasına Tuzla tersanesinde devam edilen gemi, gelecek yıl Deniz Kuvvetleri'ne teslim edilecek.


Öte yandan Batı medyasından sonra Rusya'nın önde gelen gazetelerinden Komsomolskaya Pravda gazetesi de manşetten Türk SİHA'larına övgüler düzdü.


Haberde Türk SİHA'larının, gelecekte savaşların kaderine hükmedeceği vurgulandı. Azerbaycan'ın cephedeki başarısının en önemli etkenlerinden birinin Türk SİHA'ları olduğunun altını çizen Rus askeri uzman Viktor Baranets, "Türk SİHA'larının Ermeni hedeflerini vurduğu görüntüleri hayranlıkla izlediğini" söyledi.


Azerbaycan'ın ordu envanterindeki silahların yüzde 95'inin eski Sovyet yapımı olduğunu vurgulayan Baranets, ancak Karabağ'da başarıyı getiren esas şeyin Türkiye'den alınan silahlar olduğuna dikkat çekti.

Baranets, Suriye'de denenen Rus yapımı İHA'ların keşif amaçlı olduğunun altını çizerek, Rus İHA'larının teknolojik olarak Karabağ'da kullanılan modern Türk SİHA'larının gerisinde kaldığını belirtti.


Daha önce de Financial Times gazetesi, Türkiye'nin silahlı insansız hava araçlarında (SİHA) ABD, İsrail ve Çin'e ciddi rakip olarak ortaya çıktığını yazmıştı.


Gazetenin, Türkiye'nin ürettiği SİHA'lara ilişkin haberinde, Dağlık Karabağ'da Ermenistan'a karşı mücadele veren Azerbaycan ordusunun çok sayıda Ermeni mevzisini, hava savunma sistemlerini, topçu birliklerini ve tankları hava saldırılarıyla vuran Türk yapımı SİHA'ların usta işi görüntülerini yayınladığı belirtildi.


Dağlık Karabağ'ın son yıllarda Suriye, Libya, Kuzey Irak ve Doğu Akdeniz'in ardından Türk SİHA'larının konuşlandırıldığı 5. yabancı çatışma bölgesi olduğu belirtilen haberde...


"Genişleyen Türk İHA sanayisi, Türkiye'nin silah alımlarında Batı'ya olan bağımlılığını azaltmak ve ulusal gururu canlandırmak amacıyla savunma üretimini artırmaya yönelik 20 yıllık bir çabanın sonucu." ifadesine yer verildi.


Bir savaş uçağı üretme planı gibi bazı girişimlerin birçok analist tarafından aşırı hırslı görülmesine karşın, İHA programının Türkiye'yi yükselen bir drone gücü haline getirdiği kaydedilen haberde, New York Bard Koleji Drone Çalışmaları Merkezi Eş Direktörü Dan Gettinger'ın, Türkiye'nin SİHA'larda ABD, İsrail ve Çin'e ciddi rakip olarak ortaya çıktığını ve Türkiye'nin SİHA programının oldukça sofistike olduğunu söylediği aktarıldı.


Türkiye'nin geçen yıl diğer ülkelere çoğunlukla tanklar, zırhlı araçlar, uçak parçaları, silahlar ve mühimmatlardan oluşan 3 milyar dolarlık ekipman sattığı aktarılan haberde, "Ancak bu 2002'de 248 milyon dolardı. Yetkililer, 2023'te 10 milyar dolara ulaşacaklarını umuyor." ifadesi kullanıldı.


Türkiye'nin kendi İHA'larını üretme çabasının, terör örgütü PKK ile uzun süredir devam eden mücadeleyle yakından bağlantılı olduğuna işaret edilerek, analist Arda Mevlütoğlu'nun diğer devletlerden İHA tedarik etme ve bunları kullanmadaki sorunların İHA konusunu "en yüksek öncelik" haline getirdiğini söylediği aktarıldı.


SİHA'ların 2017'den beri PKK'ya karşı yaygın olarak kullanıldığı vurgulanan haberde, Uluslararası Kriz Grubu Türkiye Direktörü Nigar Göksel'in "SİHA'lar, (Türkiye'nin) PKK'yı 30 yılı aşkın süredir önemli bir mevcudiyet kurdukları dağlık alanlardan çıkarmasını sağladı." şeklindeki görüşlerine yer verildi.