Kritik Toplantı!


Kritik Toplantı!

Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplanmaya devam ediyor. Tam kapanma ve sonuçları, aşı tedariği, market yasakları gündemden düşmüyor. Koronavirüs Bilim Kurulu'nun bugün 16:30'da toplanmasının ardından Bakan Koca açıklama yapacak


 
Koronavirüs Bilim Kurulu bugün saat 16:30’da video konferans yöntemiyle toplanacak, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ise toplantının ardından saat 18:00’de YouTube üzerinden canlı açıklama yapacak. 

Bilim Kurulu toplantısının tarihi milyonlar tarafından son gelişmeler ile takip ediliyor. Koronavirüs salgınında son durum, aşılama takvimi ve tam kapanma döneminin sonuçları Bilim Kurulu üyeleri ve Bakan Koca tarafından değerlendirilecek. Bilim Kurulu'nda 17 Mayıs sonrası için tavsiye kararları Kabine Toplantısı sonuçlarına yön verecek. 


 
Geçtiğimiz gün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Edirne'de Valiliği ve Sultan 1. Murad Devlet Hastanesi'ni ziyaret etti, il değerlendirme toplantılarına katıldı.

Koca toplantıların ardından açıklama yaptı: 

Sputnik aşılarının 6 ay içinde 50 milyon doz temin edilmesi, ilk sevkiyatın bu ay içinde olması bekleniyor. Sinovac aşısının tedarikinde olumlu gelişmeler var. Kısıtlamalara son derece iyi uyum sağladık. Sıkılaştırılmış kısıtlamalarla birlikte vaka sayısındaki düşüş hızının daha da artacağı öngörülmektedir. Böyle devam etmesiyle bayram sonrasında çok daha öngörülebilir planlar yapacağız. Biz yarının bugünden daha güzel olacağına yürekten inanıyoruz. Bu inançla var gücümüzü sarfediyoruz. Bu dönemde milletçe büyük bir fedakarlık örneği gösteriyoruz. Bunun kazanımlarını yakında göreceğimize inanıyorum. 

AŞILAMA TAKVİMİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Özellikle haziran sonu itibarıyla 40 yaş üstü vatandaşımızı aşılamak istiyoruz. Ayrıca yaz boyunca 18 yaş üstü vatandaşlarımızı da aşılamayı planlıyoruz. Bizim şu an toplam sözleşmesini yaptığımız 240 milyon aşıdan bahsediyoruz. 100 milyon dozu Sinovac. Önümüzdeki günlerde olumlu gelişmelerle bu sevkiyatın yeniden bu ay için başlayacabileceğini tahmin ediyoruz. 

"YERLİ AŞI EYLÜL AYINDA KULLANIMA GEÇEBİLİR"

Yerli aşıda Faz 2 bitti, değerlendirmeler yapılıyor. Faz 3 aşamasına 1-2 hafta içinde geçilmiş olacak. Başarılı bir şekilde devam ederse, eylül ayında aşının kullanıma geçebileceğini söylemek istiyorum. Bu aşının Faz 3 çalışması da birçok merkezde, şehir hastanesi ve yurt dışı da dahil olmak üzere, planlanıyor. 

Yarından itibaren muhtar kardeşlerimizin aşılama takvimi başlamış olacak. İsteyen yarından itibaren randevusunu alabilir. 

VAKALARDA DÜŞÜŞ

Bakan Koca, vakalardaki düşüş ile test sayısının azalmasının bağlantılı olduğu iddialarıyla ilgili olarak, "Son iki haftada hastaneye müracaat edenlerin sayısı yarı yarıya düştü. Test sayısının düşmesi vaka sayısının düşmesinin sebebi değil sonucudur" dedi. 

TAM KAPANMA SÜRECİ

Son haftalarda gördüğümüz vaka artışı nedeniyle tam kapanmaya geçmek zorunda kalındı. 17 günlük kapanma ile hızlı düşüşü sağlayacağımıza inanıyoruz. Tedbirleri vaka sayılarında ve hastaneye yatışlarda görmeye başladık. Durumun ağır hasta ve vefatlarda da görülmeye başlanacağını düşünüyoruz.

VAKA SAYILARINDAKİ DÜŞÜŞ VE TEST SAYISI İDDİALARI

Düşüş ile test sayısı arasında ilişki kurarak, test sayısı düşüşü ile vaka sayısı düştüğü yönünde asılsız değerlendirme görüyoruz. Testler semptom gösteren kişilere ya da temaslı kişilere yapılmaktadır. Kısıtlama ile temasın azalması beklenen bir durumdur. Son iki haftada hastaneye müracaat edenlerin sayısı yarı yarıya düştü. Test sayısının düşmesi vaka sayısının düşmesinin sebebi değil sonucudur. Bayramı bayram gibi yaşamak istiyoruz.