Bebek Bakımında 10 Önemli Bilgi!

En güzel kokular arasında sayılan bebek kokusu özellikle anneler için şüphesiz en kutsal şeylerden biri. Yetişkinlere göre daha hassas, ince ve duyarlı bir cilde sahip olan bebeklerin bakımı da bir o kadar önem taşıyor. Peki ya bebeklerde cilt bakımı konusunda nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?


Bebek Bakımında 10 Önemli Bilgi!

1. Gün içinde çevreden bulaşan kirleri temizleyin

Bebeklerde cilt bakımı ile ilgili birinci kural; temizlik! Dışarıda birçok bakteri mevcut ve toz, kir, oyuncak ve çamurları bebek cildinden uzak tutmak için hassas bir temizliğin yapılması gerekiyor. Özellikle yenidoğan bebeklerin temiz bir pamuk ve suyla temizlenmesi en sağlıklısı.


2. Cildin kurumasını engelleyen nemlendiricileri tercih edin

Bazı bebeklerin cildi doğuştan kuru olur; böyle durumlarda banyodan sonra doğal nemlendiricilerle nemlendirmeniz gerekiyor.

3. Egzama ve pişik önleyici deterjanlar kullanın

Bebek sağlığını korumak için gereken en önemli şeylerden bir tanesi de çamaşır temizliği. Çamaşırları bebeklere özel sabunlar ve özel bebek deterjanları ile yıkarsanız normal deterjanların yol açabileceği egzama ve pişikten koruyabilirsiniz.


4. Güneş için hassas saatlerden koruyun

Bebeğinizin ihtiyacı olan D vitaminini sağlıklı bir şekilde alabilmesi için 10.00-16.00 saatleri dışında çıkarmanız gerekiyor. Yeni doğan bebeklerin pigmentleri gelişmediği için onları güneşten koruyucu kremler sürmek ve ultraviyole koruyucu kıyafetler giydirmek gerekiyor.

5. İsiliğe karşı ince kıyafetler giydirin

Ter kanalları daha az çalışan bebeklerde yoğun sıcaklık ve nem isiliğe neden oluyor. Bunu önlemek için bebeklerin terlememeleri gerekiyor. Bebeğinize ince kıyafetler giydirmeye, sık duş aldırmaya ve onu serin ortamlarda bulundurmaya dikkat edin .


6. Bebeklerinizi mantara karşı koruyun

İdrar ve kakanın cilt ile teması uzun sürerse pişik ve mantarlara yol açabilir, bu yüzden sürekli alt değiştirmek gerekiyor. Kasık gibi büklüm yerlerinde kırmızı lekeler görüyorsanız da mantar oluşmuş olabilir; en kısa zamanda doktora gitmelisiniz.

7. Yeni doğan bebeklerin kafalarında oluşan konakları temizlemeyin

Özellikle kafa derisi daha yağlı bebeklerde görülen konakların zararı olmaz. Ancak kabuklanmayla beraber görülürse egzamaya işaret olabilir, böyle durumlarda kabukları kaldırmayın ve kendiliğinden dökülmezse bebe yağı veya krem ile gece boyu yumuşamalarını bekleyin.


8. Banyo köpükleri ve parfümlü sabunları kullanmayın

Çoğu zaman bebeğinizi sadece ılık suyla yıkamalısınız. Sabun cildin kurumasına neden olabileceği için banyoya azıcık parfümsüz banyo yağı ekleyebilirsiniz.

9. Tırnak bakımını düzenli yapın

Bebeklerin hızla uzayan el tırnakları keskin ve çok ince olduğu için haftada iki kere kesmek gerekir. Özellikle yeni doğan bebeklerin kendi yüzlerini tırnaklarıyla çizebilmesi nedeniyle tırnak bakımını düzenli yapmalısınız.


10. Sünnet sonrası bakıma özen gösterin

Bebeğiniz sünnet olduktan sonra altını her değiştirdikten sonra hassas bölgeyi su ve yumuşak sabun ile temiz tutmalısınız. Operasyonlu kısmı saf vazelinle kaplayıp gazlı bir bez ile nazikçe sarmalısınız.