Havalimanını Ele Geçirdiler!

Havalimanını Ele Geçirdiler!

06 Nisan 2019 - 17:00

Libya'da General Halife Hafter'e bağlı güçler, Trablus Uluslararası Havalimanı'nın tamamının kontrolünü ele geçirdiklerini açıkladı

 

Libya'nın doğusundaki askeri güçlerin lideri General Halife Hafter’in, başkent Trablus'un güneybatısındaki birkaç bölgeyi ele geçirdiği bildirildi. Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu, Trablus Uluslararası Havalimanı’nı ele geçirdiklerini açıkladı. Hızla tırmanan gerilim Batı’da endişeyle izlenirken Birleşmiş Milletler (BM) de harekete geçti

Libya Ulusal Ordusu Komutanı Halife Hafter'e bağlı güçlerin, başkent Trablus’a ilerleyişi sürüyor. Kentin güneybatısındaki bazı bölgelerin çatışmasız teslim olduğu belirtilirken LNA, Trablus Uluslararası Havalimanı’nı da ele geçirdiklerini açıkladı.

Libya Ulusal Ordusu güçlerinin Trablus’un 80 kilometre güneyindeki Garyan’ı, Ulusal Mutabakat Hükümeti askerleri ile kısa süreli çatışma sonucu alarak ilerleyişini sürdürdüğü ve Suk El Kamış kasabasını da kontrol altına aldığı haberleri geliyor.

Haber ajansı Reuters’a bilgi veren kaynaklar, 2014’ten bu yana kapalı olan Trablus Havalimanı çevresindeki bazı bölgelerin de Libya Ulusal Ordusu kontroluna geçtiğini söyledi.

Ancak Reuters muhabirinin verdiği bilgiye göre Libya Ulusal Ordusu güçleri Trablus’un 30 kilometre batısında, Tunus’a giden sahil yolunu kapatan kontrol noktasını almakta başarısız oldu.

Ancak Perşembe gecesi Trablus’tan gelen Ulusal Mutabakat Hükümeti askerlerinin, kentin batısındaki Zaviye’de Libya Ulusal Ordusu’nun 145savaşçısını esir aldığı bildirildi. Reuters’a bilgi veren komutanlardan Muhammed Elhüdeyr, 60 araca da el konulduğunu söyledi. Ulusal Ordu ise esir sayısını 128 olarak açıkladı.

Öte yandan BM destekli hükümete bağlı güçlerin, sahil kenti Misrata’dan Trablus’a makineli tüfek yüklü araç yığdığı bildirildi.

Muammer Kaddafi’nin 2011’de devrilmesi sonrasında, Libya’nın doğusunda paralel bir yönetim kuran Libya Ulusal Ordusu, iktidar mücadelesinde son dönemde gerilimi tırmandırıyor.

Emekli general Halife Hafter’in 2014’te eski Kaddafi askerlerinden oluşturduğu Libya Ulusal Ordusu, doğudaki en önemli kent olan Bingazi’yi üç yıllık bir savaş sonrası ele geçirmiş, ardından da bu yıl petrol yataklarının bulunduğu güneyi almıştı. Hafter, hafta içinde de güçlerine Batı’ya giderek başkent Trablus'u ele geçirme emri vermişti.

Bu ani tırmanış BM’yi de hazırlıksız yakaladı. Bu hafta ulusal uzlaşma toplantısını planlamak üzere Trablus’ta bulunan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yaşananlardan derin endişe duyduğunu söyledi. Yeni bir iç savaşı önlemek amacıyla bugün Halife Hafter’le bir araya gelen Guterres, Twitter’dan paylaştığı mesajında, “Libya’dan derin bir endişe ve burukluk içinde ayrılıyorum. Trablus ve çevresinde kanlı çatışmalardan kaçınmanın mümkün olmasını hala umuyorum” dedi.

Al Arabiya televizyonuysa Hafter’in Guterres’e “Terörizm yenilgiye uğratılana kadar operasyon devam edecek” dediğini duyurdu.

Son taarruz, Başbakan Fayez al-Serraj ile Hafter arasında arabuluculuk yapan Birleşmiş Milletler ve Batı ülkelerinin planlarını da bozdu.

BM’nin bu ay içinde organize etmek istediği konferans, Libya’da süregelen istikrarsızlığı çözmek için seçimlerin yapılmasını ve bunun için de bir yol haritası konusunda uzlaşmayı amaçlıyordu.

Libya’da artan gerilim diğer ülkelerce de endişeyle izleniyor. Almanya, BM Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı. Libya’yı sömürgesi olarak 30 yıldan fazla elinde tutan Akdeniz’in diğer tarafındaki İtalya da gerilimden rahatsız. Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini, askeri çözümün yıkıcı etkileri olacağı konusunda uyardı ve “Ateşe petrol değil su atmalıyız” dedi.

Hafter’in güçlerini desteklemediklerini belirten Moskova siyasi müzakere çağrısı yaparken, Tunus da Libya sınırında kontrolları sıkılaştırdı.

İslamcılara karşı General Hafter’e destek veren Birleşik Arap Emirlikleri de Batılı ülkelere katılarak endişelerini dile getirdi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x