İNSAN NEDEN AŞIK OLUR?

İNSAN NEDEN AŞIK OLUR?

İNSAN NEDEN AŞIK OLUR?

16 Mart 2018 - 18:50


Aşık olmak şiirlere, şarkılara ve romanlara konu ola dursun; aşk denilen şeyin aslında kimyasal bir fenomen olduğunu ortaya koyan psikoloji çalışmalarına denk geliyoruz. Bu psikolojik çalışmalar, aşık olmanın aslında kişinin ‘hızlı bir kişisel gelişim’ sağlama yolu olduğuna inanıyor.
Genel ilgi halinden kastedilen durumların başında benzerlik, yakınlık, ilgi çekici karakteristik özellikler ve karşılıklı beğeni var. Örneğin bir kişinin inançları karşısındakinin inançları ile örtüşüyor ya da benzer şekilde bir düşünme biçimi söz konusu oluyorsa aşk için kapıyı aralamak mümkün olabiliyor. Beraber zaman geçirebilen insanlar ya da birbirlerine çok yakın yaşayan kişiler, birbirlerini daha fazla düşünüyor ve bu da aşk için bir olasılık yaratıyor. Ayrıca kişi, karşısındaki insan ondan hoşlanıyorsa kendisi de otomatik olarak ona aşık olma eğilimi içinde olabiliyor. Yani kişi karşı taraftan ne kadar beğeni alırsa onu beğenme eğilimi de artıyor. 
Siz istediğiniz kadar aşk meleği Eros’un sizi oklarıya beklenmedik bir anda vurduğunu zannedin. Aslında olan bitenin büyük oranda kendinize en doğru eşi seçmeye çalışan bilinç altınızla alakalı olduğunu biliyor muydunuz?
Eş seçiminde ise iki önemli başlık öne çıkıyor. Siz ne kadar çevre için yaşamadığınıza inansanız da aslında eş seçiminde sosyal etkiler ile kişinin kendi ihtiyaçlarını doyurma eğilimi önemli ölçüde etkili oluyor. İnsanlar genel olarak sosyal normları karşılama potansiyeli olan ve kişinin sosyal çevresinde kabul görme ihtimali yüksek olan adaylara kendilerini daha yakın hissediyor. Ayrıca karşınızdaki insan sevgi, arkadaşlık, yoldaşlık ve cinsellik gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyorsa ona çok daha hızlı aşık olabiliyorsunuz. 
Yani aslında bu durum, ‘Kaçan kovalanır’ gibi atasözlerinin belki de derinlerinde bağlanma korkusu olan atalarımız tarafından söylenmiş çok doğru olmayan bir sözden ibaret olduğunu ortaya koyabilir, ne dersiniz?
Öte yandan aşık olmamızın en dikkat çekici diğer sebeplerine bakarsak:
Beklenmedik yükselişler… 
Beklenmedik ve heyecan verici bir ortam, karşımızdakine olan duygumuzu artırıyor. Üstelik ortam tehlikeli ve ürkütücü olsa bile. 
Belirgin dış görünüş özelliği… 
Kişinin belirgin bir vücut ya da yüz özelliği aşkı tetikleyebiliyor. 
Hazır olmak… 
Aşık olmaya hazır insanlar daha çabuk aşık oluyor. Yani uzun zamandır aşkı arıyorsanız aslında ilk baktığınız yerde bulma şansınız da oldukça yüksek. İlişki yaşamak isteyen kişinin psikoloji literatürüne göre kendine olan güveni biraz daha düşmüş olduğu için daha kolay aşık olabiliyor. 
İzolasyon… 
Biriyle baş başa kalarak zaman geçirmek tutkuyu artırıyor. 
Gizem… 
Eğer karşınızdaki kişiyle ilgili bir belirsizlik yaşıyor ya da onun ne düşündüğü veya ne hissettiğini anlamakta zorlanıyorsanız ortaya çıkan bu belirsizlik sizi ona aşık olmaya bir adım daha yaklaştırıyor. Siz iyisi mi bundan sonra bu meseleyi taktiğe çevirenlere dikkat edin ve tongaya düşmeyin deriz!

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x