İnternette Zam Bilmecesi!

İnternette Zam Bilmecesi!

24 Aralık 2018 - 13:45

1 Ocak 2019 tarihinden itibaren Türkiye, limitsiz internete kavuşuyor. Artık kota aşımlarında internet hızında yavaşlama olmayacak. Ancak 2019 yılı için açıklanan bedeller, kullanacağımız internetin bir hayli pahalı olacağını gösteriyor. Türk Telekom diğer operatörlere sunduğu toptan hat kiralama bedelini yüzde 66 artırdı. Eğer bu zam oranı BTK'dan geçerse Türk Telekom alt yapısını kullanan şirketler yüzde 60 civarında zam yapmak zorunda kalabilir

Yeni yılla birlikte AKN'siz internet dönemi başlıyor, ancak fiyatların ne olacağı konusunda hala netleşmiş bir şey yok. Geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin neredeyse bütün internet ağının alt yapı hizmetleri sağlayıcısı Türk Telekom, yeni fiyatları açıklamış, tüketicilerden gelen tepkiler üzerine paket seçeneklerini kaldırıp "Türkiye'nin interneti Türk Telekom olarak, 1 Ocak'tan itibaren yepyeni bir dönem başlatıyoruz. Mevcut müşterilerimiz 1 Ocak'tan itibaren mevcut paketlerinin hızında ve ek hiçbir ücret ödemeden limitsiz internetten faydalanabilecek." açıklamasını yapmıştı.
Türk Telekom'un "Lider Kampanya" adını verdiği ve daha sonra sayfasından kaldırdığı yeni tarifelerde en uygun paket 4 Mbps hızında ve 59 TL. En pahalı paket 100 Mbps, fiyatı ise 335 TL idi.

KİRA BEDELLERİNE YÜZDE 66 ZAM
Geldiğimiz noktada mevcut internet aboneliğini sürdürenler için sorun yok, herhangi bir kotaya takılmadan veya ekstra fiyat ödemeden interneti kullanmaya devam edecekler gibi gözüküyor. Ancak Türk Telekom, toptan hat kiralama bedellerine %66 zam yaptı, bu da farklı servis sağlayıcılardan internet alan biz kullanıcılara zam olarak yansıyacak. Neden mi? Çünkü Türk Telekom'dan altyapı kiralarak hizmet veren bu şirketler aslında aracı konumundalar. Dolayısıyla Türk Telekom zammı doğrudan bizlere de yansıyacak.
"YÜZDE 86 ZAM DEMEK"
Konuyla ilgili geçtiğimiz hafta açıklamalarda bulunan TurkNet'in Bireysel İş Biriminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sinan Durmuş "Türk Telekom, yeni hat kiralama bedellerini eski müşterileri için düşük hızda yüzde 66, yüksek hızda ise yüzde 4.6 artırdı. Üzerine vergileri de koyunca operatörlerin yapacakları zam oranı bu rakamların çok daha üzerinde olacak. Alternatif operatörün 16 Mbps hızındaki internet için KDV dahil Türk Telekom'a vereceği para 43 TL civarında. Satarken hiç kâr etmese, başka hiçbir masrafı olmasa bile 58 TL'ye satması gerekiyor. Ancak satış, destek, altyapı masraflarını ve yüzde 25.5 KDV ve Özel İletişim Vergisi'ni koyarsanız vatandaşa satışı 80 TL'yi bulur. Bu da yüzde 86 zam demek." demişti.
BTK ONAY VERİRSE ZAM ORANI YANSITILACAK
BTK'nın AKN'yi kaldırma kararı almasının amacı, yüksek hızlı internetten herkesin yararlanmasını sağlamak ancak gelinen noktada bu interneti çok pahalıya alacağımız da bir gerçek. BTK'nın onayını bekleyen bu zam kararı eğer onaylanırsa, internet fiyatları yaklaşık yüzde 60 civarında artacak.
AKN NEDİR?
Belli bir kotayı aşan kullanıcıların internet hızını düşüren Adil Kullanım Kotası (AKK/AKN) uygulaması, şebeke kaynaklarının tüm kullanıcıların aynı kalitede hizmet alabilmesine imkan sağlamak ve tüm abonelerin internete girmeleri durumunda şebeke üzerinde oluşan yoğunluğun dengelenmesi amacıyla kullanılıyor.
Ay içinde belirtilen "download" miktarı aşılırsa AKN devreye giriyor. Miktar aşılmazsa, erişim hızında herhangi bir değişiklik olmuyor.
AKN aşıldığında, 8/16/24/50/100 Mbps'ye kadar olan hızlar sırasıyla 3/5/8/16/24 Mbps'ye kadar düşürülüyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x