İşte 25 Kasım’ın Tarihçesi!

İşte 25 Kasım'ın Tarihçesi!

25 Kasım 2019 - 19:00

Bugün 25 kasım. Kadına yönelik şiddetin farkındalık ve mücadele günü. Türkiye'de ve tüm dünyada düzenlenen çeşitli etkinlikler ve yükselen sesler ile tüm insanlık kadına yönelik var olan şiddeti durdurmak istiyor
Sadece fiziksel değil, psikolojik ve toplumsal olan; şiddetin ve ayrımcılığın her türlüsü ile mücadele etmeyi amaçlayan bu önemli gün, tüm dünyada bu konuda sesini yükseltmek isteyen herkes için önemli bir dayanak.

25 KASIM'IN TARİHÇESİ, MİRABAL KARDEŞLER
1960 senesinin 25 Kasım'ında üç kız kardeş Patria, Minerva, Maria Mirabal'in cesetleri bir uçurumun dibinde bulundu. Bu kardeşler sıradan bir aile değildi. Dominik Cumhuriyeti diktatörlüğüne karşı onurlu bir mücadele içinde olan bu kız kardeşlerin cesetlerine yapılan otopsiler sonucu tecavüz edilip vahşice katledildiği ortaya çıktı. Kardeşler en başta ülkenin diktatörlükle mücadelesinde daha sonra da yapılan zulümün bilinilirliğinin artmasıyla kadına karşı şiddetin önemli isimleri haline geldi.


BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'İN GÜNÜ KABULÜ
Tüm dünyada konuşulan ve izi uzun yıllar geçmeyen bu haklı mücadelenin kahramanlarının cansız bedenlerinin bulunduğu gün, Birleşmiş Milletler tarafından 17 Aralık 1999'da, "Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü" olarak benimsenmesine karar verildi.


KISA ÖMÜRLÜ CESUR KELEBEKLER
Dominik'li tanınmış bir şair olan Padro bu kardeşleri anlattığı Amén de Mariposas (Kelebeklerin Amini) isimli bir şiir yayınladı. Oldukça beğenilen bu hüzünlü şiirin yayınlanmasından kısa bir süre sonra hemAmerika'da hem de Dominik'de çok satan listelerinden inmeyen yazar Julia Alveraz, Mirabel Kardeşler'in hayatını, mücadelelerini ve bahtsız sonlarını anlatan oldukça ses getiren In the Time of The Butterflies (Kelebekler Zamanı) isimli bir kitap yayınladı. Bu kitaptan da sonra Mirabal Kardeşler 'Kelebekler' olarak anılmaya başlandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x