İşte Ayrıntılar!

İşte Ayrıntılar!

23 Mart 2020 - 09:11

Corona virüs salgının ülkemizde görülmesinin ardından okullar tatil edilmişti. Bir haftalık tatilin ardından bugün itibari ile öğrenciler online derslere başlıyor. Türkiye'de ilk kez uygulanan bu yöntem ile ilgili detaylar öğrenciler tarafından merak ediliyor. TRT EBA TV İlkokul, TRT EBA TV Ortaokul ve TRT EBA TV Lise kanalları aracılığı ile verilecek olan online dersler ile öğrencilerin uzaktan eğitim görmesi sağlanacak. İşte uzaktan eğitim ile ilgili merak edilen her şey...


Türkiye'de ilk kez uygulanacak uzaktan eğitime bugünden itibaren geçiliyor. Öğrenciler haftalık olarak belirlenmiş olan ders programlarını belirlenmiş kanallar üzerinden izleyecekleri derslerle tamamlayacak. 

EBA giriş nasıl yapılır?
 
EBA hesabı olmayan öğrenciler TC kimlik numarası ve şifreleri ile giriş yapabilecek. Hesabı olmayan öğrenciler ise https://giris.eba.gov.tr/EBA_GIRIS/student.jsp adresi üzerinden EBA hesabı oluştur ekranına tıkladıktan sonra ekranda çıkan güvenlik kodu, TC kimlik numarası, Öğrenci Numarası ve Nüfus Cüzdanı üzerinde yer alan Seri No veya Cilt No girerek üyelik işlemlerini tamamlayabilecek.

Hafta başından itibaren öğrenci ve velilere EBA üzerinden online ve uzaktan eğitim konusunda bilgilendirmeler yapılacak
 
Hangi kanallar yayın yapacak?
 
TRT-EBA TV İlkokul, TRT-EBA TV Ortaokul, TRT-EBA TV Lise olmak üzere üç kanal uzaktan eğitimde kullanılacak. TRT bu yayınları SD (standart çözünürlüklü) ve HD (yüksek çözünürlüklü) görüntü kalitesiyle toplam 6 kanal üzerinden gerçekleştirecek.  Bu kanallara erişebilmek için frekans ayarlarınızı yapmanız gerekecek.
 
EBA TV yayınlarının tekrarları olacak mı?
 
Yayınlar aynı kanalda ve gün içinde 1 veya 2 kez tekrar edilecek. Tekrarlayan yayın akışı da yine eba.gov.tr ve TRT internet sitelerinden öğrenilebiliyor.
Ayrıca eba.gov.tr üzerinden de yayınlanan içeriklerin kayıtlarına ulaşılabiliyor.
 
Dersi hangi öğretmenler anlatıyor?
 
Millî Eğitim Bakanlığı'nın seçtiği alanında başarılı öğretmenler ders anlatım videoları ile konuları anlatıyor.
 
Tenefüs olacak mı?
 
İki ders arası 10 dakika mola verilecek ve bu mola sırasında  ‘Etkinlik Kuşağı’ yayınlanacak. Öğrencilerin bu sürede televizyon başında olma zorunluluğu olmayacak.
 
Uzaktan eğitim saat kaçta başlıyor?
 
Uzaktan eğitim hafta içi her gün 09:00'da başlayacak. 13:00'de sona erecek. Daha sonra uzaktan eğitimi kaçıran öğrenciler veya tekrar izlemek isteyenler için 13:30'dan, 20:30'a kadar uzaktan eğitimin tekrar bölümleri yayınlanacak. Peki saat kaçta hangi ders var?
 
Yoklama var mı?
 
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, uzaktan eğitimde yoklamanın olmayacağını söyledi. Bakan Selçuk, “Yoklama almayacağız. Amacımız evlatlarımızın daha çok öğrenmesi, kendilerini geliştirmesi. TV ile uzaktan eğitimin amacı çocuklarımızın derslerden soğumamasını sağlamak. 23 Mart’ta okulda hangi konular işlenecekse TV’de o konular işlenecek. Sonrasında telafi çalışması, bunlara hazırız” dedi.
 
Öğrenciler soru sorabilecek mi?
 
Öğrenciler soruları olduğunda kendi ders öğretmenlerine EBA üzerinden sorularını sorabilecek. Bakanlık, uzaktan eğitimle ilgili soruları Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi’nin (MEBİM) 444 0 632 numaralı danışma hattından yanıtlayacak. Zorunlu tatil bittiğinde tüm sınıflara telafi eğitimi yapılacak.
 
EBA ücretsiz mi?
 
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ve ücretsiz dijital eğitim platformu olan EBA'nın kullanılabilmesi için internet bağlantısı gerekiyor. Türkiye'nin GSM operatörleriyle yapılan anlaşma gereği tüm EBA içeriklerine aylık 3 GB'a kadar ücretsiz erişim imkanı bulunuyor. Corona virüs önlemleri kapsamında uzaktan eğitime başlanması nedeniyle GSM operatörleri, 3 GB'yi 6 ile 8 GB'ya kadar çıkardı.
 
Türk Telekom 8 GB, Vodafone 6 GB, Turkcell 6 GB interneti öğrencilerin kullanımına ücretsiz sunacak. Türk Telekom aboneleri EBA yazıp 5555'e gönderecekler. Vodafone, tüm abonelere ücretsiz olarak tanımlama gerçekleştirdi.  Turkcell ise dijital operatör ve bip uygulaması ile 3GB haricinde 6GB'a kadar hediye internet veriyor. Abonelere tanımlanan internetler sadece EBA'da geçerli olacak ve başka bir yerde kullanılamayacak.
 
Eğitim kanalları uydu ayarları nasıl yapılacak?
 
SD (Standart çözünürlüklü) EBA TV İlkokul SD, EBA TV Ortaokul SD, EBA TV Lise SD kanalları TURKSAT uydusu üzerinden 1916 MHz, Vertical (Dikey), Sembol Oranı:30.000 FEC:3/4 parametreleri ile yayınlanmaktadır. TKGS (TURKSAT Kanal Güncelle Sistemi) sistemine sahip uydu alıcılarda ya da uydu alıcılı TV'lerde EBA TV İlkokul SD 89. kanaldan, EBA TV Ortaokul SD 90. Kanaldan, EBA TV Lise SD 91. kanaldan izlenebilir.
 
HD (yüksek çözünürlüklü) EBA TV İlkokul HD, EBA TV Ortaokul HD, EBA TV Lise HD kanalları TURKSAT uydusu üzerinden 12084 MHz, Horizontal (Yatay), Sembol Oranı:13750 FEC:2/3 parametreleri ile yayınlanmaktadır. TKGS sistemine sahip olan uydu alıcılarda ya da uydu alıcılı TV'lerde EBA TV İlkokul HD 86. kanaldan, EBA TV Ortaokul HD 87. kanaldan, EBA TV Lise HD 88. kanaldan izlenebilir.
 
TKGS (TURKSAT Kanal Güncelleme Sistemi) sistemi olmayan cihazlarda SD (standart çözünürlüklü) kanal bulma nasıl yapılacak?

 
1916 MHz frekansında geçmişte tarama gerçekleştiren ve daha sonra listesindeki kanalları silmeyenler, daha önce 11916 Mhz frekansında yayın yapan uydu alıcısı ya da uydu alıcılı televizyonunda Kadırga TV yazan kanalı seçtiklerinde EBA TV İlkokul SD, Köy TV yazan kanalı seçtiklerinde EBA TV Ortaokul SD, Meltem TV yazan kanalı seçtiklerinde EBA TV Lise SD kanalını görecektir. Eğer bu kanallar listede görünmüyorsa, 11916 MHz, Vertical (Dikey), Sembol Oranı:30.000 FEC:3/4 parametrelerini uydu alıcısına ya da uydu alıcılı TV'ye girerek manuel tarama yöntemiyle ya da TURKSAT'ın şebeke arama sağladığı frekanslarda Network Search (Şebeke Arama) kısmını açık yaparak tarama yöntemiyle EBA TV İlkokul SD, EBA TV Ortaokul SD ve EBA TV Lise SD yayınları bulunabilir.
 
TKGS (TURKSAT Kanal Güncelleme Sistemi) sistemi olmayan cihazlarda HD (yüksek çözünürlüklü) kanal bulma nasıl yapılacak?
 
Uydu alıcılarında ya da uydu alıcılı TV'lerde 12084 MHz, Horizontal (Yatay), Sembol Oranı:13750 FEC:2/3 parametrelerini girerek manuel (elle) tarama yöntemi ya da TURKSAT'ın şebeke arama sağladığı frekanslarda Network  Search (Şebeke Arama ) kısmını açık yaparak tarama yöntemiyle EBA TV İlkokul HD, EBA TV Ortaokul HD ve EBA TV Lise HD  yayınları bulunabilir.
 
SD uydu alıcım var kanalları izleyebilecek miyim? 

 
Evet, her 3 kanal da aynı zamanda SD yayın sağlayacaktır.
 
TV yayınını izleyen çocuğumun öğretmenine soru sorma ihtiyacı olursa ne yapabilirim?
 
Öğrenciler, kendi ders öğretmenleri ile eba.gov.tr üzerinden gruplarında yazışabilir, bilgi paylaşımında bulunabilmektedir.  
 
Ayrıca zorunlu tatil bittiğinde tüm sınıflara telafi eğitimi de yapılacaktır.
 
TURKSAT uydularından şifreli platform hizmeti veren D-Smart, Tivibu Uydu ve Digiturk (TURKSAT aboneleri) eğitim yayınlarını nasıl takip edebilir?
 
TURKSAT uydularından şifreli platform hizmeti veren D-Smart, Tivibu Uydu ve Digiturk Türksat Uydusu platformları da kendi akıllı kanal sıralamasına eklemek suretiyle yayınları abonelerine iletecektir.
 
Eutelsat uydusu üzerinden de abonelik ve platform hizmeti veren Digiturk Eutelsat uydu platformu üzerinden eğitim yayınları nasıl takip edilebilir?
 
Eutelsat uydusu üzerinden de abonelik ve platform hizmeti veren Digiturk Eutelsat uydu platformu, yayınları Türksat uydusu üzerinden alıp Eutelsat'ta bu yayınlara kendi platformu içinde kapasite ayıracak ve yayınları Eutelsat uydusu üzerinden abone olanlara da iletebilecektir.
 
 Diğer yayın platformlarından da EBA TV kanalları izlenebilecek mi?
 
Digital platformlarda, TRT-EBA TV'ler şu kanallar üzerinden yayında olacak. 
 
 
EBA HAFTALIK DERS SAATLERİ

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x