İşte İran’ın Vurduğu O Noktalar!

İşte İran'ın Vurduğu O Noktalar!

09 Ocak 2020 - 09:18 - Güncelleme: 09 Ocak 2020 - 10:23

Kimliğini açıklamayan ABD ve Avrupa hükümet kaynakları, İran'ın dünkü füze saldırılarıyla ilgili dikkate değer bir iddia ortaya attı. İddiaya göre İranlı yetkililer, saldırıyla birlikte Süleymani'nin öldürülmesine bir cevap vermek istedi. Ancak bir yandan da gittikçe yükselen tansiyonun ve büyüyen krizin kontrolden çıkmasını önlemek amacıyla ABD’li askerlerin kaybına ‘kasıtlı olarak’ neden olmadı


İran, Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından ABD’ye karşı “beklenen” adımını dün sabah saatlerinde attı. Tüm dünyanın gözü önünde Üçüncü Dünya Savaşı'nın ayak sesleri duyulmaya başlanırken, İran, ABD'nin Irak'ta Anbar eyaletindeki Ayn el Esad hava üssüne ve Erbil'de Amerikan askerlerinin bulunduğu noktalara en az 22 füze attı.

Dün, günün ilk saatlerinde gerçekleştirilen saldırıların Kasım Süleymani’nin intikamını almak üzere yapıldığı açıklandı. Saldırılar, Süleymani’nin vurulduğu saatle aynı vakitte gerçekleştirilirken, Süleymani’nin naaşı da saldırıların ardından toprağa verildi.

İran devlet televizyonu “General Kasım Süleymani ve arkadaşlarının intikamı için ilk misilleme gerçekleştirildi” derken, saldırıda 80 ABD askerinin öldüğünü öne sürdü.

Haberde, İran Devrim Muhafızları’ndan bir komutanın füze saldırılarının “sadece ilk adım” olduğunu, İran’ın bölgedeki Amerikan askerlerini hedef almayı sürdüreceğini söylediğini duyuruldu.
Bununla birlikte ABD’ye ait 104 noktanın da İran’ın hedefinde olduğu ve Washington’ın yeni bir adım atması durumunda buralara saldırı düzenleneceği kaydedildi.

Devrim Muhafızları, saldırıya ABD’nin yanıt vermesi halinde, “çok daha sert ve ezici” karşılık verileceğini açıkladı. İran Savunma Bakanı Emir Hatemi, Tahran yönetiminin bir sonraki adımının ABD’nin izleyeceği tutuma bağlı olduğunu söyledi. İran’ın açıklamalarına karşın, ABD’den gelen haberler, saldırılarda herhangi bir Amerikan askerinin hayatını kaybetmediği yönündeydi.

CNN televizyon kanalına konuşan bir ABD askeri yetkilisi, ordunun saldırılardan önce uyarılmak için yeteri kadar vakti olduğunu söyledi.

CNN International, İran'ın ABD üslerine saldıracağı haberini önceden aldıklarını belirten Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin ABD güçlerine konuyla ilgili bilgi verdiği ve uyarıyı alan ABD güçlerinin üsleri boşalttığını aktardı. Yetkili, askerlerin sığınaklara geçtiğini ifade etti. Pentagon ise ABD güçlerinden ölü ya da yaralıların bulunup bulunmadığı konusunda bilgi vermedi.

New York Times gazetesi de, 22 füze atıldığını yazarken, bunlardan 17’sinin Ayn el Esad üssüne düştüğünü, iki tanesinin patlamadığını, 5’inin ise Erbil’deki bir başka üsse isabet ettiğini belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump ise Twitter’da “Her şey yolunda! İran’dan Irak’taki iki üsse füze atıldı. Can kaybı ve zarar tespit çalışmaları sürüyor. Şu ana kadar her şey iyi. Dünyanın, açık ara en güçlü ve en donanımlı ordusuna sahibiz...” yazdı.


Tüm bu gelişmelerin yanı sıra dünya, dün ortaya atılan yeni bir iddiaya kilitlendi. İran dini lideri her ne kadar "ABD'ye tokatı patlattık ama bu yeterli değil" dese de ABD ve Avrupa'daki istihbarat yetkilileri, aksini iddia ediyor.

İran'ın 22 füze atmasına rağmen, komşusu Irak'da bulunan ABD üslerinden sadece ikisinde hasar oluşturduğu, fırlatılan füzelerin hedefleri "kasıtlı olarak" vurmadığı ileri sürülüyor. Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, CNN International'a yaptığı açıklamada, İran'ın vermek istediği mesajın "İstesek sizi vurabilirdik ama vurmadık" olduğunu belirtti. Yayınlanan uygu görüntüleri de, İran'ın ateşldiği 22 füzeden çok azının hedefi vurduğunu gözler önüne serdi.

Pentagon'dan bir yetkili ise, İran'ın popülasyonun az olduğu bölgelere füze attığını, amacının kimseyi öldürmeden mesaj vermek olduğunu düşündüklerini aktardı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x