İşte O Gıdalar!

İşte O Gıdalar!

25 Nisan 2020 - 13:56

Oruç tutmak bilindiği üzere sadece dini açıdan değil insan vücudunun sağlığı açısından da büyük bir önem taşıyor ve vücudun dinlenmesini, arınmasını sağlıyor. Vatandaşlar "Sahurda ne yenmeli, tok tutan yiyecekler nelerdir?" sorularını internet aracılığı ile araştırırken öte yandan gece geç vakitte yemek yendiğinden dolayı kişilerin bu gıdalara dikkat etmeleri, büyük önem arz ediyor



Peki, oruç tutmanın insan vücuduna faydaları nelerdir? İşte madde madde yararları…


Oruç tutmak;

Mide asidini ve bağırsak hareketlerini düzenler.
Uzak durulan fiziksel istekler ile beynin yapılan işlere yoğunlaşması hafızayı güçlendirir.
Kandaki lipit ve kolesterol düzeyi azaldığından yaşlanma gecikir, kan dolaşımı artar.
Hücrelerin yenilenmesini sağlar, böylece kanserle savaşır.
Bağımlılıklardan kurtulmanın bir yolu olabilir.
Karaciğeri dinlendirerek arındırır.
Cildi temizler.
Obezite ve aşırı kilo ile savaşır.

Ancak vücutta bu faydaları görebilmek için kişilerin oruç tutarken ihtiyaç duyulan tüm besinleri alması büyük önem taşımaktadır. Uzmanlara göre oruç tutan kişinin iftar ve sahur vakitleri aralığında bolca su tüketmesi oldukça önemli. Aynı zamanda birçok vatandaş sahurda yenmesi gereken ve tok tutan besinler nelerdir? Sorusuna yanıt arıyor. İşte o gıdalar!


Bilindiği üzere Ramazan'ın en önemli öğünü sahurdur. Sahurda vücudun gün içerisinde ihtiyacı olacak tüm gıdaları tüketmek büyük önem taşırken öte yandan 17 saat boyunca acıkmamak için tok tutan yiyecekler tüketmek gerekir. Eğer ihtiyaç duyulan besinler alınmazsa oruç tutmak vücudunuza yarardan çok zarar getirebilir. Hal böyle olunca ise beslenme uzmanları Sahurda yenmesi gereken tok tutan yiyecekler listesini neredeyse her ramazan yayınlayarak vatandaşları bilgilendirmektedir. Peki, Ramazan ayında tüketilmesi gereken yiyecekler nelerdir?


Yoğurt: Kalsiyum deposu besin yoğurt, sahurda tüketilebilecek gıdalar arasında yer alır. Gün içerisinde yaşayacağınız susuzluğu da azaltmaya yardımcı olan bu yiyeceğin ev yapımı halini tercih etmek daha faydalı olacaktır. Bir kase yoğurdun içerisine 1-2 çorba kaşığı yulaf eklerseniz bu hem vücutta hazmın kolaylaşmasını sağlar hem de sizi oruç süresince rahatlıkla tok kalabilmenize yardımcı olur.


Yeşillik: İçerisindeki vitaminlerle yeşillik tüketimi uzmanlar tarafından şiddetle tavsiye edilmektedir. Özellikle Salatalık, marul, roka, maydanoz gibi sebzelerin tüketilmesi hem vücutta antioksidan etkisi yaratacak hem de zengin besin değerleriyle daha zinde hissetmenizi sağlayacaktır.


Süt: Uzmanların neredeyse her Ramazan ayında tavsiye ettiği süt, vücudun kalsiyum ihtiyacını yüksek oranda karşılamakla beraber; kişinin susamasını engeller, tok tutar, içerisine ekleyeceğiniz bir tatlı kaşığı tarçın kan şekerini de dengelemenizi sağlayabilir.


Yumurta: İçeriğindeki bol protein bulunan bu besin sahur sofralarının olmazsa olmazıdır. Hem uzun süre tok tutar. Hem de insan vücudunun ihtiyaç duyduğu besin değerlerinin büyük bir kısmını karşılamaya yardımcı olur. Birçok farklı tarifle tüketilebilse de yumurtayı haşlanmış olarak tüketmek daha faydalı olacaktır


Meyve: Özellikle sahurda tüketilmesi önerilen meyve; muz ve elmadır. Vücudun ihtiyaç duyduğu şekeri en sağlıklı şekilde almaya ve tok kalmanıza yardımcı olurken gerekli vitaminlerin de alınmasını sağlar.


Sahurda tüketilmesi önerilen besinler nelerdir?

 
Tost: Sahurda yapabileceğiniz hem kolay hem de herkes tarafından sevilen bir besin de tosttur. Doyurucu ve besleyici olarak tüketebileceğiniz bu yiyecek yeşilliklerle beraber tüketildiğinde karbonhidrat ihtiyacını karşılayacak ve vitamin dengesi oluşturacaktır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x