Kambur olmanızı engelleyecek 4 önemli alışkanlık!

Kambur olmanızı engelleyecek 4 önemli alışkanlık!

13 Şubat 2018 - 20:50

Çocukluğumuzda "dik dur yoksa kambur olursun" cümlesi sıkça söylenir. Peki dik durunca kamburluğu önlemiş oluyor muyuz?

Omurga sağlığı için dik durmak yetmez, 4 temel konuda doğru adımlar atmak gerekir. Bunlar; omurga sağlığını koruyan egzersizler, kemik erimesini önleyen beslenme biçimi, stres altında gerilen kasları esnetebilmek, hareketlerimizde, oturuşumuzda postürümüzü (duruşumuzu) bozacak alışkanlıklardan uzak durmaktır.

Omurga koruyan egzersizler:

1

Kemiklerimiz, onları saran kasların güçlü olması ile korunurlar. Kemik yapımız ergenliğin sonlanması ile gelişimini tamamlar. Yaş alma, genetik sebepler, yaşam tarzımız ile bağ dokuları zayıflar, kemikler eski gücünü kaybeder. Bu güç kaybını telafi için özellikle sırt, bel ve karın kas dokularını sağlamlaştıran egzersizler şarttır bunlar, başta pilates olmak üzere TRX antrenmanı (kendi vücut ağırlığı ile egzersiz) dumball ile ağırlık egzersizleri ve Yoga’dır.

Beslenme:

2

Hem kemikleri güçlendirmek hem de kıkırdak dokusu ve eklemleri kireçlenme, sıvı kaybı gibi rahatsızlıklardan korumak için kalsiyum, ve kollagen içeren beslenme alışkalığınız olmalı süt ürünleri, sakatatlar özellikle paça, işkembe gibi besinler kemik sağlığı için idealdır. D vitamin de kemik sağlığımız için idealdır, özellikle kışın d vitamininiz düşüyorsa takviye almalısınız, en doğal ve sağlıklı d vitamin kaynağının güneş olduğunu unutmayın.

Stres yönetimi ve kasları esnetmek:

5

Tutulmalar, kasılmalar, krampların çoğu stresten dolayı kendimizi kasmamızdan dolayı oluşur. Gün içinde yerçekiminden dolayı, omurların birbirine baskı yapmasından ötürü 1 cm’e yakın kısalırız, gece boyu gevşeyen kaslarla güne daha uzun başlarız. Uzun uzun gerinmek, beli, sırtı rahatlatacak birçak esneme hareketi yapmak, doğru teknikle nefes almak, ılık duşla, sakin bir müzikle günü tamamlamak gerilmiş kaslarınıza ve ruhunuza iyi gelir.

Omurga sağlığını bozan davranışlardan kaçınmak:

Untitled-4

Bunların bir kısmı daha çocukken edinilir, hep aynı omuzda, elde çanta ve yük taşımak, kimi genç kızların büyük memeleri varsa gizlemek için öne doğru kambur oturması gibi. Bunun dışında kucağında tabletle C pozisyonunda beli desteklemeden eğilerek çalışmak, ortopedik olmayan sünger vb. yataklarda yatmak, ev işi yaparken ütü ve yer silmede hep aynı pozisyonda aynı kolla çalışmak, yerden eşya alırken çömelmeden eğilmek, uzun süre hareketsiz kalmak bu davranışların başında gelir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x