Karadenizlilerin ’ıslık dili’ UNESCO kültürel miras listesine...

Karadenizlilerin 'ıslık dili' UNESCO kültürel miras listesine alındı

Türkiye’de asırlardır Doğu Karadeniz’de yankılanan ve ‘kuş dili’ olarak da bilinen ‘ıslık dili’ UNESCO kültürel miras listesine alındı.

06 Aralık 2017 - 21:10

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan verilen bilgiye göre; Türkiye'nin milli unsurlarından biri daha, somut olmayan kültürel bir dünya mirası olarak koruma altında. Doğu Karadeniz'in dağlarından yükselen, derin vadiler arasında yankılanan ve insanların birbirleriyle anlaştığı ‘ıslık dili' UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alındı.

Karadenizlilerin ‘ıslık dili’ UNESCO kültürel miras listesine alındı
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş da günümüz teknolojisinde adeta kaybolmaya yüz tutan milli iletişim geleneğinin Güney Kore'nin Jeju adasında gerçekleştirilen UNESCO toplantısında listeye alındığını bildirdi. Kurtulmuş, geçtiğimiz ay UNESCO'nun üst düzey icra organı olan yürütme kuruluna seçilerek söz sahibi olan Türkiye'nin, bazı kültürel unsurlarının artık acil koruma bekleyen somut olmayan kültürel unsurlar listesinde de yer aldığına işaret etti. Bu listeye ıslık dilinin 2016 yılında sunulduğuna vurgu yapan Bakan Kurtulmuş, yüzlerce yıllık milli geleneğin UNESCO'nun Güney Kore'deki toplantısında büyük ilgi gördüğünün ve oy birliğiyle bu listeye dâhil edildiğinin altını çizdi. Kurtulmuş, bugüne kadar Türkiye'den temsili listeye 14 unsurun alındığını belirterek, acil koruma gerektiren unsurların yer aldığı listede ise ilk defa yer alınmaya başlandığını kaydetti.

Karadenizlilerin ‘ıslık dili’ UNESCO kültürel miras listesine alındı
Bakan Numan Kurtulmuş, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada ise "Asırlardır Doğu Karadeniz'de yankılanan ve Kuş Dili olarak da bilinen Islık Dili, UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alındı. Bu kültürü yaşatan tüm Karadenizli hemşehrilerimi kutluyorum. Hayırlı olsun" dedi.

​HIDIRELLEZ DE GÜNDEMDE

Kültür ve Turizm Bakanlığı açıklamasında ayrıca, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne kaydettirilmek üzere Türkiye ve Makedonya'nın ortak bir dosya olarak sunduğu ‘Hıdırellez'in de yine bu toplantıda görüşülecek somut olmayan bir diğer kültürel unsur olduğu ifade edildi. Açıklamada, "Güney Kore'nin Jeju adasında gerçekleştirilen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 12. Hükümetlerarası Komite Toplantısı'nda görüşülecek Hıdırellez'in de 15. unsurumuz olarak temsili listeye dâhil edilmesi bekleniyor" denildi.

2017/12/2017-12-06-13-15-47.jpg

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x