Korkutan Açıklama!

Korkutan Açıklama!

22 Eylül 2020 - 15:09

Koronavirüsle mücadele tüm dünyada hızla sürerken sonbaharın gelmesiyle birlikte bir endişe daha başladı: Bir kişi koronavirüs ve gribe aynı anda yakalanırsa ne olur?


Sonbahar sezonu hem hastaneler hem de eczaneler için grip tanısı ve aşısı ile geçer ancak bu yıl durum çok daha farklı...


Bu yıl tüm dünya grip sezonuyla birlikte koronavirüs endişesini yaşıyor ve sabırsızlıkla aşıyı bekliyor. Peki çifte enfekte yani iki hastalığa da aynı anda yakalanmak mümkün mü?


Habere göre araştırmalar, her iki hastalığa aynı anda yakalanmanın mümkün olduğunu gösteriyor.


Florida'da görevli Dr. Adrian Burrowes ihtimale yönelik, "Hem grip hem de Covid-19'a aynı anda yakalayabilirsiniz ve bu bağışıklık sisteminiz için felaket olabilir" diyor. Araştırmalara göre iki virüsü de kapanlarda ölüm riski genel nüfusa kıyasla yaklaşık altı kat daha fazla... Uzmanlar, iki virüsü kapan kişilerin yüzde 43'ünün, sadece Covid-19 olanların ise yüzde 27'sinin hayatını kaybettiğini belirtti.


Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, hem Covid-19 hem de gribin akciğerlere saldırarak potansiyel olarak zatürreye, akciğerlerde sıvıya veya solunum yetmezliğine neden olabileceğini söylüyor. Bu nedenle ikisine aynı anda yakalanmak akciğerler için ölümcül sonuçlar doğurabilir.


National Geographic'e konuşan Maryland, Baltimore'daki Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde enfeksiyon servisinde yönetici olan Lisa Maragakis ise "Grip ve COVID-19 semptomları o kadar benzer ki, bu yıl uğraştığımız zorluklardan biri de insanları doğru ve hızlı bir şekilde teşhis etmek. Hafif semptomlarınız olsa bile, kendi başınıza COVID-19'a sahip olduğunuz tek ipucunun öksürük olduğunu varsaymayın. Vücut ağrılarınız, ateşiniz, boğaz ağrınız veya solunum semptomlarınız varsa doktorunuza başvurmalısınız. Koronavirüs için uyarı işaretleri listesi sürekli genişliyor ve şimdi tat veya koku kaybı, mide bulantısı, ishal ve hatta şişmiş kırmızı ayak parmaklarını içeriyor" dedi.


Maragakis aynı anda iki virüse yakalanılması durumunda olacakları ise şöyle açıklıyor:

"Aynı anda iki viral hastalığa yakalanabileceğinizi ve bağışıklık sisteminizin bunları aynı anda savuşturmasının daha zor olduğunu biliyoruz. Ciddi akciğer hasarı, daha kötü komplikasyonlar ve hatta ölüm riski altındasınız. COVID-19 veya grip olmanın bir diğerine yakalanma şansınızı artırıp artırmadığını henüz bilmiyoruz. Ama kesinlikle daha savunmasızsınız çünkü viral enfeksiyonlar solunum yolunuzdaki dokulara zarar veriyor, bu yüzden sonraki enfeksiyonları savuşturmakta daha zorlanacaksınız. Akciğerlerin iltihaplı olması aynı zamanda bakterilere oraya girme fırsatı sunar" dedi.


Hala koronavirüse karşı bir aşı bulunmaması nedeniyle uzmanların aynı anda iki hastalığa yakalanmamak için çok net tavsiyeleri var: Özellikle sonbahar döneminde bağışıklık sisteminizi güçlendirin, sosyal mesafeye uyun ve her ortamda maske takın.

Uzmanlara göre maske takmak virüslerin doğrudan temasını da engellediği için gribe karşı da korunmayı artırıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x