Kritik Görüşmeye Saatler Kaldı!

Kritik Görüşmeye Saatler Kaldı!

05 Mart 2020 - 08:55

İdlib sahasında önümüzdeki süreci netleştirecek, kritik görüşmeye artık saatler kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Rusya Devlet Başkanı Putin ile Moskova'da görüşecek



İKİ LİDER MOSKOVA'DA BİR ARAYA GELİYOR


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'le İdlib'de önümüzdeki süreci belirleyecek kritik 5 Mart görüşmesi için Moskova'da olacak. İki liderin görüşmesinde İdlib düğümünün çözülmesi ana gündem maddesi. Kritik görüşmeye dair tarafların beklentileri ve pozisyonları farklı. Ankara'nın öncelikli beklentisi sürdürülebilir bir ateşkes kararının alınması.


GÜVENLİ BÖLGE VE UÇUŞA YASAK BÖLGE GÜNDEMDE

Ankara'nın İdlib'de insani dramın durması ve İdlib'den Türkiye sınırına dayanan göçmenler için hava sahasına yönelik talepleri var. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İdlib sahası için herkese kapatılsın görüşünü dile getirmişti.


Rusya olası bir güvenli bölge için Türkiye sınırından 15 kilometre derinlik şartıyla masaya gelirken Türkiye'den mültecilerin hepsinin yerleştirilebileceği bir güvenli bölgenin daha derin bir alan, yaklaşık 20-30 kilometre arasında olması gerektiği çağrısı var.


ORTAK DEVRİYE KARARI ÇIKABİLİR


Görüşmelerde güvenli bölge ihtimaline ek olarak ortak devriye de gündeme gelebilir. 2018 yılında imzalanan Soçi mutabakatının 3. maddesinde 15-20 kilometrelik bir çatışmasızlık bölgesi kurulması kararı vardı. 7. madde ise bu çatışmasızlık bölgesinde ortak devriyeyi öngörüyordu. Anlaşmadan bu yana İdlib'de bir ortak devriye olmadı ama 5 Mart'ta yapılacak görüşmeler bir ortak devriye kararına zemin hazırlayabilir, bu maddenin kapsamı genişletilebilir. M4-M5 karayolları üzerinde Türk-Rus ortak devriyesi formülü de gelebilecek konular arasında.


RUSYA, SOÇİ MUTABAKATI'NIN GÜNCELLENMESİNİ İSTİYOR


Ankara, Rusya'ya bir kez daha İdlib'de Soçi anlaşması ile belirlenen sınırlar korunsun, rejim unsurları Türk gözlem noktalarının güneyine çekilsin, Hymemmin üssüne yapılan saldırılar, rejimin aksi yönde ilerlemesine bahane olamaz mesajı iletilecek. Rusya tarafının beklentileri ise sahada oluşan son durum üzerinden Soçi mutabakatının güncellenmesi, Türk gözlem noktalarıının rejimin kontrol ettiği bölgelerin kuzeyine çekilmesi ve İdlib'de varlık gösteren heyet Heyet Tahrir el-Şam gibi terör örgütlerinin elimine edilmesi. Ankara ise sürdürülebilir bir ateşkes ve rejimin durması sonrası ateşkese riayet etmeyenlerin ve terör gruplarının olası saldırısında af olmayacak mesajı veriyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x