Kritik Tarih Belli Oldu!

Kritik Tarih Belli Oldu!

26 Aralık 2020 - 08:40

Gelen son dakika haberine göre, Türkiye'de son 24 saatte 201 bin 104 Kovid-19 testi yapıldı, 17 bin 543 kişinin testi pozitif çıktı, 256 kişi hayatını kaybetti. Çin’den alınan Kovid-19 aşılarının hafta başında Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Depolarda muhafaza edilecek aşılar, iki haftalık güvenilirlik testinden geçirilecek. İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu onayı alınınca yurt geneline sevkiyat yapılacak. Aşıların uygulanmaya başlayacağı tarih de netleşti. İşte Türkiye'de uygulanacak korona aşıları hakkındaki yeni gelişmenin tüm detayları...


Son dakika haberine göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, Çin'den sipariş edilen Kovid-19 aşılarının hafta başı Türkiye'de olacağını açıklamasının ardından gözler aşılama sürecine çevrildi.


Aşılar Türkiye'ye geldikten sonra Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün soğuk hava depolarında muhafaza edilecek. Sonrasında ise Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu laboratuvarları tarafından iki hafta boyunca incelenecek, güvenilirlik testlerinden geçirilecek.


İnsanlarda ciddi bir yan etkiye de rastlanmadı. Olumlu veriler geldikten sonra acil kullanım izni verildi.

Bu izni almanın kolay olmadığını da hatırlatmak gerekiyor. Bütün güvenilirlik testlerin geçmiş olması gerekiyor.

Ben de aşının Faz-3 çalışmasına katıldım ve herhangi bir yan etkisini görmedim. Şimdi ülkemizde de güvenilirlik testinden geçtikten sonra aşılama başlayacak.


Açıklanan verilere göre, aşı güvenli ve güvenilir bir şekilde kullanabiliriz. Coronavac aşısının saklama koşulları diğer aşılara kıyasla daha kolay.

Aşılama için de yeterli derecede sağlık çalışanımız mevcut. Aşı olsak bile maskelerimizi çıkarmamamız gerekiyor.

Muhtemelen her 6 ayda bir koruyuculuğun devam etmesi için yeniden aşılanma olacak. Umut ediyoruz ki 2021 yılında Kovid-19'un artık gündemimizdeki yeri azalacak.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü: Aşı olmanın riski çok düşük ama aşı olmamanın tehlikesi çok daha büyük.


Aşı olmamak güvenli değil. Ben aşıların güvenli olduğuna inanıyorum. Aşıyla ilgili riskler çok düşük olduğu için göze alınabilecek risklerdir.

Ama şu anda hastalığa yakalanma ve ölme riski çok daha büyük. Aşıların uygulanmaya başlanmasının ardından insanlar rahat edecek.

Bizim satın alacağımız aşı için konuşuyorum, bunlar bizi rahatlatacaktır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x