"Like" Bağımlılığı Artıyor

"Like" Bağımlılığı Artıyor

27 Mayıs 2018 - 12:36

Like bağımlısı mısınız?
Herkesin mutlu gözüktüğü sosyal mecradaki fotoğrafların kaç beğeni aldığı zaman zaman en önemli konu haline gelebiliyor. Nöropsikiyatrist Dr. Mehmet Yavuz, like bağımlılığıyla ilgili tehlikeleri anlattı.

 

Defalarca telefonunuzdaki resme bakıyorsanız
Bulunduğumuz dijital çağın bir getirisi olarak beğenilmek, onaylanmak, kabul görmek, ilgi çekmek gibi duygular evrim geçirdi. Artık sosyal medya hesaplarından gelecek ‘like' bildirimleri bu duyguları tatmin ediyor. Eğer siz de bir fotoğraf yükledikten sonra defalarca telefonunuza bakıyor, az gelen like sayısına üzülüp like'lar çoğaldıkça seviniyorsanız, ‘like' bağımlısı olabilirsiniz.


Kontrol altına alınabilir mi?
Eğer günde 4 saatinizi sosyal medyada ‘like' inceleyerek harcıyorsanız, bunu zamanla önce ikiye sonra da bire düşürmeniz gerekiyor. Sosyal medya hayatınızda daha az yer kapladığında etkilerinin de sizi daha az etkilediğini göreceksiniz. Bu sınırlamalardan sonra yapmanız gereken hayatınızdaki boşlukları daha reel şeylerle doldurmayı tercih etmek olmalı. Bunun dışında bağımlılığın kontrol edilemeyecek boyutlarda olduğunu düşünüyorsanız bir uzmana başvurmanız sağlıklı olur.


Bağımlı olup olmadığınızı anlamak için öncelikle sosyal medyada ne kadar zaman geçirdiğinizi kendinize itiraf etmelisiniz. Dünyada birçok ülke internet ve sanal bağımlılığın bir ruhsal problem olduğunu kabul edip sanal bağımlılık tedavi klinikleri açıyor. Sabah akşam kaç kişi tarafından beğenildiğinizi kontrol ediyor, gün içinde kaç kişi beğendi diye düşünüyor, az sayıda like gelirse ne yapacağınızı bilemiyorsanız ruhsal bir bozukluk yaşıyor olabilirsiniz. Beğenilme arzusunun bir sonucu olan like bağımlılığı beynimizdeki haz merkezlerini tetikliyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, sosyal medya uygulamalarını kullanırken, beynimizde ‘nucleus accumbens' denilen ve ayrıca beynin ‘ödül merkezi' diye de adlandırılan bölge uyarılıyor. Ancak bu duyguyu yaşamak için insanlar, sanal alemde çok daha farklı bir role bürünüyor. Özetle değişiyor, dönüşüyor ve sahteleşiyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x