Mavi Işığın Zararları Nelerdir?

Mavi Işığın Zararları Nelerdir?

30 Temmuz 2021 - 20:00

Ultraviyole ışınlarının cilt üzerindeki kötü etkilerinden hepimiz haberdarız. Peki, hayatımızın tam ortasında olan ve her gün saatlerce maruz kaldığımız mavi ışık hakkında ne kadar bilgimiz var?

Günlük çalışma temposu içerisinde mavi ışığa çok fazla maruz kalıyoruz. Masa başı çalışılan işlerde saatlerce ekrana bakmak ve sosyal medyada geçirdiğimiz uzun dakikalar beraberinde bazı problemleri de getiriyor. Cildimiz mavi ışığın etkisiyle çok fazla zarar görüyor fakat bu zararın gözle görülebilir farkı uzun vadede ortaya çıkıyor.

Mavi ışığın zararları nelerdir ?
Telefon, televizyon ve bilgisayar ekranlarından yansıyan mavi ışık gözde kalıcı zararlara sebep olabiliyor. Doğrudan gözün retina bölgesini etkilediği için ileri yaşlarda ortaya çıkması normal olan sarı nokta hastalığı daha erken dönemde görülebiliyor. Dijital ekranlara çok fazla bakan insanları ilgilendiren bir diğer konu ise cilt problemleri. Cildimizin yapısı ışığa duyarlıdır ve bu ışıktan oldukça etkilenir. Mavi ışığın cilt yaşlanması, hücresel yenilenmeyi engelleme ve hücre çekirdeğindeki DNA'da değişme gibi zararlı etkileri de vardır. Mavi ışık, beyine uyanma mesajı gönderen bölgelerde toplanır. Bu yüzden konsantrasyon, uykuya dalma ve dikkat dağınıklığı gibi problemler ortaya çıkar.


Kendimizi mavi ışıktan nasıl koruruz
UV ışınları ve güneş yanığına aşırı maruz kalmanın aksine mavi ışık ciltte değişiklik gösteren herhangi bir etkiye neden olmaz. Çevresel diğeretkilere ek olarak görünmez bir saldırgandır. Mavi ışıktan tamamen uzak durmayı denemek zor olsa bile, bu ışığa maruz kaldığınız zamanı sınırlandırmak mümkün. Geceleri cep telefonuna bakmanız gerekiyorsa bu süreyi minimuma indirin. Her akıllı cihazınızda bulunan gece modu özelliğini sizin için daha iyi olacaktır. Gün içerisinde bilgisayarınızla, cep telefonunuzla veya tabletinizle vakit geçirirken sık sık molalar verin. Bu mola süreleri 15 dakikada bir olabilir. Verilen molalarda uzak noktalara bakmanız gözlerinizin rahatlamasına yardımcı olacaktır. Cildiniz için kullanabileceğiniz yüksek korumalı kremler de işinize yarayabilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x