Metin Topuz Davası Başladı!

Metin Topuz Davası Başladı!

26 Mart 2019 - 14:39

ABD İstanbul Başkonsolosluğu irtibat görevlisi Metin Topuz, ağırlaştırılmış müebbetle yargılanıyor

ABD ile Türkiye'nin karşılıklı olarak vizeleri askıya alması krizine neden olan, 4 Ekim 2017'den beri tutuklu olan ABD İstanbul Başkonsolosluğu irtibat görevlisi Metin Topuz'un yargılanmasına başlandı. 

‘Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etme’, ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme’, ‘Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek’ ve ‘Gizliliğin ihlali’ suçlamalarından ağırlaştırılmış müebbet  ve 18 yıldan 29 yıla kadar hapis istenen Topuz, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıktı. 

4 Ekim 2017’den beri tutuklu bulunan Metin Topuz’un duruşma salonuna getirilirken ağladığı görüldü. Duruşmayı ABD’nin İstanbul Başkonsolosu Jennifer L. Davis ve  ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nde Maslahatgüzarlık görevi yapan Jeffrey M. Hovenier ile yabancı gazeteciler de izliyor.

78 sayfalık iddianame
Metin Topuz’un şüphelisi olduğu 78 sayfalık iddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Binali Yıldırım, Ali Babacan, Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Bekir Bozdağ gibi isimlerin bulunduğu 30 kişi de “müşteki- mağdur” olarak yer alıyor. İddianamede, Metin Topuz’un 17-25 Aralık darbe girişiminde rol oynayan emniyet görevlileriyle görevi aşacak şekilde çok yoğun irtibatının olduğu öne sürülüyor ve casusluk suçlaması yöneltiliyor. Ayrıca ‘kumpas’ olarak nitelendirilen soruşturmaların koordine ve kontrolünü yaptığı iddia ediliyor.

İddianamede, tanık ifadelerinden Metin Topuz ile 15 Temmuz’da Akıncı Üssü’nde yakalanan firari Adil Öksüz’ün irtibatı olduğu da ileri sürülüyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x