"Mızrak Artık Çuvala Sığmıyor"

"Mızrak Artık Çuvala Sığmıyor"

03 Mayıs 2019 - 13:58

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, gıda enflasyonun yıllık yüzde 33,23’le tüm serinin rekorunu kırdığını belirterek, “TÜİK’in yöntem değişikliğine rağmen mızrak artık çuvala sığmıyor. Krizin yükü giderek artan şekilde vatandaşın sırtına yükleniyor” dedi


CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, 2019 Nisan ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdiği yazılı açıklamasında şunları belirtti:
TÜİK tarafından açıklanan Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi rakamlarına göre Türkiye’de tüketici enflasyonu aylık yüzde 1,69 olmuştur. Aynı dönemde yıllık enflasyon ise yüzde 19,50 ile tüm Nisan aylarının rekorunu kırmıştır.
MAKYAJLI RAKAMLARA RAĞMEN MIZRAK ÇUVALA SIĞMIYOR
Diğer taraftan mutfakları saran ateş, dar gelirli vatandaşlarımızın cebini yakmaya devam etmektedir. TÜİK’in fiyat toplama yönteminde önceki aylarda yaptığı değişikliklere rağmen mızrak çuvala sığmamış, gıda enflasyonu yıllık yüzde 33,23’le tüm serinin rekorunu kırmıştır. Nisan ayında fiyatı en çok artan ilk 10 üründen 5’i, yıllık olarak fiyatı en fazla artan ilk 10 üründen 7’si gıda ürünü olmuştur. Kuru soğan yıllık yüzde 289,4 fiyat artışıyla liderliği kimseye kaptırmamış, onu yüzde 211,5 fiyat artışıyla patates, yüzde 167,1 fiyat artışıyla sivri biber izlemiştir. Yıllık fiyat artışı domateste yüzde 110, patlıcanda yüzde 94,4 olmuştur.
ÜRETİCİ ENFLASYONU YENİDEN YÜZDE 30’UN ÜZERİNE ÇIKTI
Vatandaşlarımızın mutfakta en çok kullandığı ürünlerdeki fahiş fiyat artışı resmi rakamlarla bile gizlenemez düzeye gelmiştir. Diğer taraftan Nisan’da üretici fiyatları yüzde 3 civarında artarken, yıllık artış yeniden yüzde 30’un üzerine çıkmıştır. Döviz kurlarındaki hareketlenme üretici fiyatlarına yansımaya başlamıştır. Özellikle enerji fiyatlarındaki artış dikkat çekicidir. Enerji fiyatları Nisan’da yüzde 5,3 artış göstermiştir. Tüm bunlar, önümüzdeki aylarda enflasyonun görünümü açısından pek de parlak bir tablo sunmamaktadır.
KRİZİN YÜKÜ VATANDAŞIN SIRTINA
Millet hayat pahalılığı ve işsizlik arasında sıkışmış, ekonomik krizin altında ezilmiştir. Dahası göstergeler, krizin yükünün giderek daha da artan şekilde milletin sırtına yüklendiğini göstermektedir. Türkiye, güncel verilere göre, dünyada en yüksek enflasyona sahip sekizinci ekonomidir. Rakiplerimiz Liberya, Güney Sudan, Angola gibi üçüncü dünya ekonomileridir.
KAYBEDECEK VAKİT YOK
Milletin gerçek gündemi ekonomidir. Buna karşın Türkiye, iktidarın mızıkçılık yapması nedeniyle, bir ayı aşkın süredir İstanbul seçimlerini tartışmaktadır. Oysa ülkemizin böyle kıymetli bir zamanı kaybetme lüksü yoktur. Türkiye ekonomiye odaklanmalı, ciddi ve takvime bağlanmış bir ekonomik programı ortaya koymalıdır. Bu program güven verecek ehil kadrolar eliyle uygulamaya konmalıdır. Bunlar yapılmadan üretimi artırmak, işsizliği ve enflasyonu kalıcı olarak çözmek mümkün değildir. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x