NASA Duyurdu!

06 Nisan 2021 - 19:00

Mart ayı boyunca sistem kontrollerini gerçekleştiren Kızıl Gezegen'deki keşif aracı Perseverance, Ingenuity isimli helikopteri serbest bıraktı. NASA, bu müjdeli haberi bir fotoğrafla milyonlara duyurdu. Fotoğraftaki şaşırtıcı bir ayrıntı ise dünyayı şaşırttı


Bilim insanlarının kafasını karıştıran fotoğraf! Mars'ta gökkuşağı mı var?NASA'nın Mars'taki yeni uzay aracı Perseverance, karnındaki bölmede Kızıl Gezegen'e taşıdığı minik helikopteri sonunda serbest bıraktı. NASA müjdeli haberi, Ingenuity isimli helikopterin Mars yüzeyinde tek başına görüldüğü çarpıcı bir fotoğrafla paylaştı. Ancak fotoğraftaki bir diğer ayrıntı da dikkat çekti.

Uzay ajansının Twitter hesabından paylaştığı fotoğrafın arka planında görülen yay şeklindeki bir ayrıntı, sosyal medya kullanıcılarının merakını cezbetti. Söz konusu şekil, Ingenuity'nin sol tarafında bir gökkuşağı gibi uzanıyordu.

MARS'TA GÖKKUŞAĞI MI VAR?



Bazı kullanıcılar bu nedenle Mars'ta bir gökkuşağı gördüklerini düşündü. Bazıları ise şeklin, Mars bulutlarındaki buz kristallerinden kaynaklandığını savundu. Ancak kamera merceğinden şüphelenenler de vardı. Amerikan Meteoroloji Derneği'nin eski başkanı, hava durumu ve iklim uzmanı Dr. Marshall Shepherd ise şeklin sırrını çözmek için iki uzmanla konuştu. O uzmanlardan biri NASA'nın Mars Programı'nın eski üyesi ve uzay şirketi Lockheed Martin'in teknoloji uzmanı Lisa May'di. May, Mars'ta yağmur yağmadığını, yalnızca atmosferin üst kısmında su buharı ve su buzundan oluşan bulutlar olduğunu ifade etti.

BİLİM İNSANLARI AÇIKLADI

Bilim insanı söz konusu şeklin, aracın HazCam kamerasından kaynaklandığını düşündüğünü aktardı. NASA'nın Mars'a gönderdiği Spirit, Opportunity, Curiosity ve Perseverance uzay araçlarının ön ve arka kısımlarına monte edilen kameralara HazCam ismi veriliyor. NASA genel merkezinde görevli bilim insanı ve robotikçi Dave Lavery de şekli, "Kesinlikle bir gökkuşağı değil. Sadece kamera merceğindeki iç yansımalar" diye yorumladı. Bunu sıradan kameraların merceklerinde meydana gelen ışık yansımalarına benzeten Lavery, şunları söyledi: "Uzay aracı helikopterin hemen hemen kuzeyinde. Bu görüntüler Mars saatiyle öğleden sonra iki civarında çekildi. Yani bu sırada uzay aracı dümdüz güneye bakıyordu." Aynı zamanda NASA'nın Güneş Sistemi Keşif Programı'nı yöneten Lavery'ye göre bu koşullar, kameranın başıboş ışık yansımalarını yakalaması için ideal bir ortam oluşturdu.

DELİKLİ KAYA İNCELENİYOR


Bilim insanlarının kafasını karıştıran fotoğraf! Mars'ta gökkuşağı mı var?Mars, meteorlar için bir cennet olarak kabul ediliyor. Mars'taki uzay aracı için ise bir meteora rastlamak her zaman dikkate değer olarak kabul ediliyor. Bilim adamları, başka yerlerde görülen göktaşlarına benzeyen ve NASA'nın Perseverance gezgini tarafından tespit edilen delikli bir kayayı inceliyor.


NASA henüz kayanın ne olduğunu açıklamadı, ancak Perseverance ekibi önceki gün yaptığı sosyal medya paylaşımında, "Helikopter hazırlanırken, yakındaki kayaları kontrol etmekten kendimi alamıyorum. Bu tuhaf kaya, bilim ekibimin birçok fikir alış verişi yapmasına neden oldu" ifadelerini kullandı.

Perseverance'ın Twitter hesabı, bilim insanlarını şaşkınlığa uğratan yaklaşık 15 santimetre boyundaki kayanın fotoğrafını da takipçileriyle paylaştı. Üzerinde delikler bulunan, pürüzsüz ve parlak bir gövdeye sahip olan kayanın Mars yüzeyinde oluşmuş olabileceği veya dış uzaydan gelen bir göktaşı olabileceği gibi teoriler bulunuyor. Bilim insanlarının kaya ile ilgili hipotezlerinden ilki; söz konusu kayanın gerçek bir Mars kayası olduğu ve kum fırtınaları nedeniyle zamanla aşındığı yönünde. İkinci baskın hipotez ise kayanın başka bir gezegen ya da yıldız sisteminden gelmiş bir göktaşı olabileceği yönünde.


Kayanın üzerinde tek sıra halinde dizilmiş siyah lekeler dikkat çekiyor. Bu noktolar, Perseverance'ın kayayı incelemek için yaptığı lazer atışlarının yarattığı lekeler.Lazer atışı yapılan noktalarda kaya, küçük miktarda da olsa buharlaşıyor ve Perseverance, bu noktadan çıkan dumanı inceleyerek kayanın bileşimi hakkında bilgiler ediniyor.


NASA TARİHİ UÇUŞA HAZIRLANIYOR
NASA'nın Mars helikopteri Ingenuity, Kızıl Gezegen'deki ilk uçuşuna bir adım daha yaklaştı. Ayaklarını açarak inişe hazır hale gelen Ingeunity, Dünya dışında bir gezegende uçan ilk helikopter olacak. Bilim insanları helikopterin ilk uçuşunu 8 Nisan'da gerçekleştirmesini bekliyor. Ancak bu tarihten önce 1,8 kilogramlık helikopterin Perseverance'ın karnından çıkarak yere basması gerekiyor. Helikopter, NASA'nın Mars'taki yeni uzay aracı Perseverance'ın karnındaki bölmesinde, katlanmış halde Kızıl Gezegen'e ulaşmıştı. Uzay aracı, 18 Şubat 2021'de Mars'ın Jezero Krateri'ne inmişti. Perseverance'ın uçuşa uygun bir yer tespit edip oraya ilerlemesi yaklaşık bir hafta sürdü. Ve minik helikopter nihayet kozasından çıkan bir kelebek gibi ayaklarını açmayı başardı. Şu anda helikopterin 4 ayağı, Kızıl Gezegen yüzeyinin hemen üzerinde, inişe hazır halde asılı duruyor.


Perseverance'ın şimdiki görevi ise helikopteri, belirlenen 10 metrekarelik noktada yere indirmek. Bu nokta Ingeunity'nin, bilim insanlarının seçtiği hava sahasında uçabilmesi için en uygun iniş bölgesi. İnişin ardından Perseverance, helikopterin üzerinden çekilecek ve güneş panellerinin şarj olması için ona zaman tanıyacak. Bu esnada görev ekibi, helikopterin uçuşa hazır olup olmadığını belirlemek için son kontrolleri yapacak.


Perseverance'ın güvenli bir mesafeden izleyeceği minik helikopterin, ilk uçuşunda yüzeyden üç metre yükselmesi ve yaklaşık 30 saniye havada kalması bekleniyor. Uçuşlar başarıyla tamamlanırsa NASA, gelecekte Mars'a yapılacak diğer keşif görevlerinde bu tür hava araçlarına daha çok yer verecek. Bilim insanları, Ingenuity'nin uçuş denemelerinden gelecek bulgular ışığında yeni nesil helikopterler geliştirecek.
Bu helikopterler mürettebatlı Mars görevlerinde astronotlar için küçük yükleri taşıma işini üstlenecek ve uçurum, mağara, derin kraterler gibi ulaşılması zor yerleri inceleme görevlerini yerine getirecek.


İşte bu hedef doğrultusunda yapılacak uçuş denemesi, Ingenuity'nin Mars'taki 31 günlük programı boyunca gerçekleştireceği 5 uçuştan ilki olacak. Perseverance'ın Mars'a gönderilmesindeki ana hedef, geçmişte Kızıl Gezegen'de yaşadığı düşünülen mikroskobik canlılara dair fosil izleri aramak. Uzay aracı bu doğrultuda Jezero Krateri'nden toprak örnekleri toplayacak ve bilim insanlarının incelemesi için bu örnekleri Dünya'ya geri gönderecek.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x