Neler Değişti!

Neler Değişti!

20 Aralık 2018 - 12:54

Asgari ücrette pazarlıklar devam ediyor. Komisyon bugün üçüncü toplantısını gerçekleştirecek. TÜİK'in komisyona asgari geçim tutarına ilişkin raporunu açıklaması bekleniyor. Tüm bu gelişmeler yaşanırken son 10 yılda asgari ücretin dolar karşısındaki alım gücünü kıyasladık. 2008 yılında asgari ücretin tamamıyla 328 dolar alınabiliyorken 2018 yılında bu rakam 303 dolara düşmüş

Asgari ücret pazarlığında İşçi ne istiyor, patron ne diyor?
İşçi patron ve hükümet temsilcileri 2019'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için bugün üçüncü kez buluşuyor. Belirlenecek ücret tam 10 milyon çalışanı ilgilendiriyor.
TİSK 2 bin lirayı gerçekçi bulmuyor
DİSK asgari ücret talebini 2 bin 800 olarak açıklarken, Türk-İş ücret belirlenirken, öncelikle geçim şartlarının gözönünde bulundurularak enflasyon oranındaki artışla birlikte; refah payının da eklenmesini istiyor. Türk - İş görüşmelerin 2 bin lira üzerinden başlamasını talep ediyor. TİSK ise, 2 bin liranın Türkiye gerçekleriyle bağdaşmadığını iddia ederken, bölgesel asgari ücret önerisinde bulunuyor.
Son 10 yılda asgari ücret ve dolarda neler oldu?
Tüm bu baş döndürücü gelişmeler yaşanırken, 2018 yılının başında bin 603 liraya yükselen asgari ücretin son 10 yılı dolarla kıyaslandığında, ortaya çıkan tabloda dalgalanmalar olduğu göze çarpıyor. 2008 yılında bir asgari ücretle 328 dolar alınırken bu rakam 2018 yılında 303 dolara iniyor. Yıl ortasında dövizde yaşanan hareketlilik, şu an için durulmuş olsa da işçinin aldığı ücretin dolar karşısında nasıl eridiği rakamlara işte böyle yansımış.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x