Net Mesaj!

25 Ekim 2019 - 18:30 - Güncelleme: 25 Ekim 2019 - 18:34

NATO Karargâhı'nda ülkelerin Savunma Bakanları'nın gerçekleştirdiği toplantıda Suriye gündemi ele alındı. Toplantıda bulunan diplomatlar NATO ülkelerinin, Türkiye'nin Suriye'de gerçekleştirdiği operasyona ve Rusya ile vardığı anlaşmaya duyulan 'öfkeye rağmen' Ankara'ya olan askeri desteğin sürdürülmesine karar verdiğini açıkladı. Reuters ajansı abonelerine, Brüksel'de gerçekleşen NATO toplantısını "Aşksız evliliğe rağmen NATO, Türkiye'yi yakınında tutacak" başlığıyla sundu

Habere göre, Türkiye'nin başlattığı Barış Pınarı Harekâtı'nın ardından ilk kez toplanan NATO savunma bakanları arasında Suriye gündemi tartışıldı. Harekâtın ardından tepki olarak Türkiye'den Patriot füzelerini çekeceğini söyleyen İspanya'nın Savunma Bakanı Margarita Robles, toplantıda çekilme kararından vazgeçildiğini söyledi. Robles, Ankara talep ederse bataryalar için 6 aylık uzatma süresi verileceğini söyledi. 

Reuters'a konuşan diplomatlar harekâtın ardından NATO toplantısındaki 'hava değişimini' Türkiye'nin adımına tepkiye rağmen Ankara'yı yakın tutma amacı güttüğünü aktardı. 

Kuzey Atlantik Konseyi'nde konuşan Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye'nin ABD ile olduğu kadar Rusya ile de anlaşma yapma hakkı olduğunu söyledi. Akar'ın açıklamalarına Fransa'nın önderliğinde 'küçük bir grup' karşı çıktı. 

"Türkiye kaybedilemeyecek kadar önemli" 
Reuters'a açıklama yapan başka bir NATO diplomatı ise "İşleri daha kötüye götürmemek için bir çaba vardı. ABD Başkanı Donald Trump'ın müttefikle gerilimi arttırdı fakat Türkiye kaybedilemeyecek kadar önemli" dedi. 

Toplantıda konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenbergi birliğin geçmişte de zorluklar yaşadığını söyleyerek ABD yönetimindeki Irak savaşında Fransa ve Almanya'nın karşı çıktığını hatırlattı.

Toplantıda 'hava değişimine' rağmen Türkiye'nin ABD'nin müttefiği konumunda olan SDG'ye operasyonu ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile anlaşmaya varması tartışmanın gündeminde yer aldı. Yine de Türkiye'nin müttefikliğinin NATO için vazgeçilmez olduğu ve stratejik konumunun önemi konusunda mutabık kalındı. 

Eski bir NATO yetkilisi olan Jamie Shea, "NATO'da uzun soluklu oyunu oynar, aileyi bir arada tutarsın. Tarihsel olarak bu her zaman işe yaradı" dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x