Okumanız gereken 30 kitap

Okumanız gereken 30 kitap

16 Mart 2018 - 21:10

1. ‘Siddhartha’ - Hermann Hesse

‘Siddhartha’ - Hermann Hesse

Hermann Hesse'nin, Buddha'nın yani Siddhartha Gautama hayatını konu alan , Budizm felsefesinin içrek yönlerini işleyen ve yazarın en ünlü eserleridir.Roman kahramanı Siddhartha, tıpkı Buddha gibi bir prenstir. Gerçek bilgiye ulaşmak için babasının uzun süreli direnişine aldırmayarak sarayını, gençliğini ve ailesini geride bırakarak ormanlara çekilir. Gezgin bir dilenci olarak yaşamını sürdürdüğü uzun bir dönemin ardından Buddha ile karşılaşır ve aralarında uzunca bir sohbet geçer. Buddha ona, Budizm'in içrek yapısını ve felsefi derinliğini anlatır. Uzun meditasyon denemelerinden sonra aradığını tam olarak bulamamanın verdiği bıkkınlıkla hedefine götürecek aracı değiştirerek bir kente yerleşir ve ticaretle uğraşmaya başlar. İleri yaşlarında içindeki boşluğun baskısıyla birlikte yaşadığı kadını, varlığını henüz bilmediği çocuğunu ve edinmiş olduğu tüm servetini geride bırakarak yeniden kaçınık yaşama geri döner.

 

2. ‘Bin Dokuz Yüz Seksen Dört’ - George Orwell

‘Bin Dokuz Yüz Seksen Dört’ - George Orwell

George Orwell tarafından kaleme alınmış alegorik bir politik romandır. Hikayesi distopik bir dünyada geçer. Distopya romanlarının ünlülerindendir. Özellikle kitapta tanımlanan Big Brother (Büyük Biraderkavramı günümüzde de sıklıkla kullanılmaktadır. Aynı zamanda kitapta geçen "düşünce polisi" gibi kavramları da George Orwell günümüze kazandırmıştır.

 

3. Bülbülü Öldürmek - Harper Lee

Bülbülü Öldürmek - Harper Lee

Harper Lee'nin 1960'da yayınlanan Pulitzer ödüllü romanı. Yayınlandığı dönemde büyük bir başarı kazanarak, modern Amerikan Edebiyatı'nın klasikleri arasına girdi. Roman, yazarın 1936 yılında, on yaşındayken yaşadığı bir olayı temel almaktadır. Lee, yaşadığı kasabanın civarında olan bu olayın ailesi ve komşuları üzerindeki etkilerini gözlemleyerek eserini oluşturdu.

Lee'nin bugüne dek yazdığı tek roman olan Bülbülü ÖldürmekABD'nin güneyinde Maycomb adlı kurgusal bir kasabasında geçer. Jean Louse "Scout" Finch adında küçük bir kızın bakış açısından kaleme alınmış olan eser, bugüne dek dünyada en çok satanromanlar arasında yer almaktadır ve aynı adı taşıyan, başrolde Gregory Peck'in yer aldığı, klasik bir film de olmuştur.

 

4. 'Otomatik Portakal' - Anthony Burgess

'Otomatik Portakal' - Anthony Burgess

Anthony Burgess'in en iyi eserlerinden biri olan roman. Eser Türkçeye Aziz Üstel tarafından çevrilmiştir. Eser o yılların (1960'lı yıllar) modernleşme ve değişim sancılarını yansıtırken, bireylerin ne kadar özgür veya baskı altında olması gerektiğini ve sonuçlarını sorgular. Ve bunu eserin kahramanının hayatında okuyucuya anlatır. Zaten 1971'de çekilen sinema filminde de kahraman ara seslerde sürekli kendi hayatını anlatıcı durumunda olduğunu belirtir. Stanley Kubrick tarafından beyaz perdeye aktarılan kitap, kült film klasikleri arasında hak ettiği yeri almıştır. Bir grup gencin kurduğu çeteye İngiliz kara mizah anlayışıyla yaklaşan roman, yazıldığı dönem için oldukça iddialıdır. Direkt şiddet, uyuşturucu madde bağımlılığı vb konular tüm yalınlığıyla işlenmiştir. Stanley Kubrick uyarlaması da sinema tarihindeki en başarılı roman - film uyarlamalarından birisi olarak yer almıştır.

 

5. 'Çanlar Kimin İçin Çalıyor' - Ernest Hemingway

'Çanlar Kimin İçin Çalıyor' - Ernest Hemingway

1940 yılında Amerikalı yazar Ernest Hemingway tarafından yazılmış savaş romanı.

Hemingway kitabında, İspanyol İç Savaşı sırasında dağlarda faşistlere karşı savaşan gerilla güçleri arasında bulunan Amerikalı bir İspanyolca profesörü olan Robert Jordan'ın gözünden savaşın anlamsızlığını sorgular. Robert Jordan patlayıcı konusundaki uzmanlığı dolayısıyla Segovia şehrine yapılacak bir saldırıyı desteklemek için bir köprüyü havaya uçurmakla görevlidir. Romandaki tüm karakterler bu görevin ölümlerine sebep olacağını düşünmekte ve ölüm sebeplerini sorgulamaktadırlar.

Kitabın adı, şair John Donne'ın bir katedralde başrahip olduğu dönemdeki vaazlarından birinden alıntıdır. Vaazların metinleri sonradan yayınlanmıştır.

 

6. 'Savaş ve Barış' - Lev Tolstoy

'Savaş ve Barış' - Lev Tolstoy

Rus yazar Lev Tolstoy tarafından yazılmış ve ilk kez 1869 yılında yayınlanmış roman. Roman dünya edebiyatının en önemli başarılarından ve önemli eserlerinden biri olarak değerlendirilir.

"Savaş ve Barış" Rusya'nın Fransa tarafından istilası döneminde yaşanmış olayları ve Napoleon döneminin Rusya'da Çar toplumuna etkisini, bu etkinin doğurduğu sonuçları beş asil aileden örnekler vererek tarif etmektedir. Romanın ilk sürümü 1865 - 1867 yılında yayımlanmıştır. 2009 yılında "Newsweektarafından hazırlanan "Top 100 Kitaplar" sıralamasında "Savaş ve Barış" birinci olmuştur.

 

7. 'İnsan Hakları' - Thomas Paine

'İnsan Hakları' - Thomas Paine

İnsan Hakları, İngiliz asıllı ABD'li siyasetçi Thomas Paine'in 1791 tarihinde yazdığı kitap. Özgün adı Rights of Man

 

8. 'Toplum Sözleşmesi' - Jean Jacques Rousseau

'Toplum Sözleşmesi' - Jean Jacques Rousseau

Jean-Jacques Rousseau1762 tarihinde "Toplum Sözleşmesi" kitabı ile toplum sözleşmesi kuramını popüler bağımsızlık üzerine kurmuştur. Rousseau'ya göre özgürlük ancak insanlar yasamada doğrudan yönetime sahip olduklarında var olabilir. Vatandaşlar, en azından bazı durumlarda, kendilerini yöneten temel kuralları seçebilmeli ve bunları ihtiyaç duyduklarında değiştirebilmelidirler.

Rousseau'ya göre bir vatandaş bireyci olmayı ve kendi çıkarlarını toplumsal çıkarların önüne koymayı tercih edebilir. Ama toplumsal bir yapının parçası olarak, bir vatandaş bireyciliği bir yana koyarak toplumsal bir irade yaratmaya çalışacaktır. Bu nedenle hukuk bütün olarak neyin toplum için faydalı olduğuna karar vermeli ve bireyler buna razı olmalı ya da zorla razı edilmelidir.

 

9. 'Yüzyıllık Yalnızlık' - Gabriel Garcia Marquez

'Yüzyıllık Yalnızlık' - Gabriel Garcia Marquez

1982 Nobel Edebiyat ÖdüllüKolombiyalı yazar Gabriel García Márquez'in 1967yılında Meksika'ya ilk gidişinde yazdığı başyapıtı;

Yazar çocukluğunun geçtiği Aracataca'yı Macondo adıyla fantastik bir kurguyla sunmuştur ve amacını "çocukluk günlerini sanatsal bir dille ardında bırakmak" olarak açıklamıştır. Kitap büyülü gerçekliğin en önemli eserlerindendir.

 

10. 'Türlerin Kökeni'- Charles Darwin

'Türlerin Kökeni'- Charles Darwin

Türlerin Kökeniİngiliz doğa tarihçisi Charles Darwin'in 24 Kasım 1859'da yayınlanan kitabı. Orijinal adı, “Doğal Seçilim Yoluyla Türlerin Kökeni ya da Hayat Kavgasında Avantajlı Irkların Korunumu Üzerine" idi ve 1872'de "Türlerin Kökeni" olarak değiştirildi. Bilim tarihinin en önemli çalışmalarından biridir. Çalışma, Darwin'in HMS Beagle gemisi ile 1831-1836 yılları arasında yaptığı araştırma gezisi sonrasında, özellikle Galapagos adalarındaki gözlemlerine dayandırarak oluşturduğu biyolojik evrim kuramı üzerinedir.

Charles Darwin’in eseri Marx ve Engels'in de yoğun ilgisini çekmiştir. Darwin’in eseri yayınlanır yayınlanmaz Engels, Marks’a yazdığı mektupta şöyle demiştir: "Şu anda kitabını okumakta olduğum Darwin, tek kelimeyle muhteşem." Marks da kitabı "Bizim görüşlerimizin doğal tarih temelini içeren kitap işte budur." şeklinde nitelemiştir

 

11. 'The Wisdom of the Desert' – Thomas Merton.

'The Wisdom of the Desert' – Thomas Merton.
 

12. 'Kıvılcım Anı' - Malcolm Gladwell

'Kıvılcım Anı' - Malcolm Gladwell

Gladwell'in teorileri doğru uygulandığı takdirde, işletmelerin daha etkin yönetilmesi, ürünlerin satışlarında patlama gerçekleştirilmesi ve en önemlisi de insan davranışlarında değişiklikler yaratılması gibi amaçlara hizmet edebilir." Kıvılcım Ânı, bir fikir, bir trend veya bir sosyal davranışın belli bir eşiği aşıp kıvılcımlandığı ve çılgın bir yangın gibi etrafa yayıldığı o sihirli andır. Nasıl tek bir hasta, bir nezle salgınının başlaması için yeterliyse, küçük ama isabetli bir değişim de bir moda akımının patlaması, yeni bir ürünün kitlesel rağbet görmesi ve suç oranlarında düşme kaydedilmesi için yeterli olabilir. Malcolm Gladwell'in kıvılcım ânı fenomenini parlak bir dil ve anlatımla ele aldığı bu çarpıcı kitap, dünyada birçok insanın ürün pazarlaması ve fikir aktarımına dair düşüncelerini değiştirmiştir ve halen de değiştirmektedir.

 

13. 'Söğüt Ağaçlarındaki Rüzgar' - Kenneth Graham

'Söğüt Ağaçlarındaki Rüzgar' - Kenneth Graham

Kenneth Grahame'in "Söğüt Ağaçlarındaki Rüzgar" adlı yapıtı ilk olarak 1908 yılında basılmıştı. Bu kitabın, çocuk klasikleri arasına girmesi ve bugün bile çocuklar tarafından sevilmesinin nedenleri çok açıktır. Çünkü, öyküdeki karakterlerin her biri bireysel kişiliğe sahiptir; İngiltere'nin kırsal bölgelerinin, mevsimlere göre anlatımı çok etkileyicidir; dili nükteli ve şiirseldir. "Söğüt Ağaçlarındaki Rüzgar", zamana meydan okuyan bir öyküdür ve her çocuğun en yakın dostu olacaktır.

 

14. 'Savaş Sanatı' - Sun Tzu

'Savaş Sanatı' - Sun Tzu

M.Ö. 6. yüzyılda yazılmış askeri taktikler ve savaş üzerine bir çalışmadır. Her biri savaşın farklı bir yüzünü anlatan 13 bölümden oluşur ve askeri strateji ve taktiğin temel kitabı olduğu kabul edilir. Çin'in Yedi Askeri Klasik'i arasında en önemlilerindendir.

Savaş sanatı strateji üzerine yazılmış en eski ve en iyi çalışmalardan biridir ve askeri konularda ve ötesinde tarih boyunca çok büyük etkisi olmuştur. 20. yüzyılın sonlarından itibaren ekonomi ve iş dünyasında da kullanılmaktadır.

Sun Tzu'nun yazdığı bu kitap spor, siyaset, bilim, sanat alanında birçok ünlü ismi etkilemiş, onlara rehberlik etmiştir. Mao Zedong'i, General Nguyên Giáp|Võ Nguyên Giáp'i, General Douglas MacArthur'u ve bazı Japon İmparatorluk liderlerini etkilemiştir.

 

15. 'Yüzüklerin Efendisi' - J.R.R. Tolkien

'Yüzüklerin Efendisi' - J.R.R. Tolkien

İngiliz filolojist ve Oxford Üniversitesi profesörü J. R. R. Tolkien'in yazdığı epik fantezi türündeki romandır. Hikâye Tolkien'in çocuklar için yazdığı 1937tarihli Hobbit'in devamı olarak başlamıştı ancak sonunda ondan çok daha büyük bir eser haline geldi. Çoğu II. Dünya Savaşı'nda olmak üzere 1937 ve 1949 yılları arasında aşamalar halinde yazıldı. 150 milyonun üstündeki satış sayısıyla tüm zamanların en çok satan ikinci romanıdır.

 

16. 'David Copperfield' - Charles Dickens

'David Copperfield' - Charles Dickens

Sanayi Devrimi döneminin en büyük yazarlarından olan Charles Dickens (1812-1870), Londra'da doğdu. O dönem İngiltere'sinin sosyal kötülüklerini ve aşağı halk tabakalarını ustaca betimleyen romanlarıyla haklı bir üne kavuştu.

Kimsesiz çocuklar ve çocuk emeğinin sömürüsü, İngiliz eğitim sisteminin zorbaca disiplinini romanlarının başlıca izleği haline getiren Dickens, asıl ününe David Copperfield'le kavuştu. Karakterlerinin ölümsüzlüğü, aşağı halk katmanlarının içtenlikli dostluğu, burjuvaların katlanılmaz sevimsizliklerini işleyen bu yapıtıyla Dickens'i biraz daha seveceksiniz.

 

17. 'Four Quartets' - T.S. Eliot

'Four Quartets' - T.S. Eliot
 

18. 'Madde 22' - Joseph Heller

'Madde 22' - Joseph Heller

Amerikalı yazar Joseph Heller tarafından kaleme alınan hicivli ve kısmen tarihsel bir romandır. Heller, romanı 1953 yılında yazmaya başladı ve ilk kez 1961 yılında yayımladı. Hikâyesi 1943 yılında II. Dünya Savaşı sırasında geçen roman, 20. yüzyılın en büyük edebi eserlerinden biri olarak anılmaktadır. Romanda olayları farklı karakterlerin bakış açılarından anlatan, zaman çizgisinin romanın konusuyla birlikte sıra dışı bir şekilde geliştiği, kronolojik olmayan ve her şeyi bilen belirgin bir üçüncü kişi anlatım yöntemi kullanır.

Hikâye, ABD Ordusu Hava Kuvvetlerinde B-25 bombardımancısı olan Yüzbaşı John Yossarian'ı takip eder. Olayların çoğu kurgusal 256. filonun Akdeniz'in batısında, İtalya'nın Pianosa adasında konuşlandığı sırada meydana gelir. Roman, Yossarian'ın ve diğer havacıların hizmetlerini yerine getirip eve dönebilmek uğruna kampta yaşadıkları deneyimleri ve ruh sağlıklarını koruyabilme çabalarını konu alır. "Catch-22" ibaresi, "sorunlu bir durumda tek çözümün, sorunun özünde olan bir durum ya da kural tarafından engellenmesi" anlamında İngilizce'de kullanıma girmiştir.

 

19. 'Muhteşem Gatsby' - F.Scott Fitzgerald

'Muhteşem Gatsby' - F.Scott Fitzgerald

ABD'li yazar F. Scott Fitzgerald tarafından kaleme alınmış bir roman. İlk basımı 10 Nisan 1925'te yapılmıştır. Hikâye 1922 yazında New York ve Long Island'da geçmektedir. 1920'lerin ekonomik durumu ve I.Dünya Savaşı sırasındaki bunalım ve kargaşa anlatılmıştır. Amerikan rüyası düşüncesine karşı yazılmıştır.

 

20. 'Çavdar Tarlasında Çocuklar' - J.D. Salinger

'Çavdar Tarlasında Çocuklar' - J.D. Salinger

Gönülçelen ya da Çavdar Tarlasında Çocuklar. J. D. Salinger'in romanıdır. Eser ilk olarak 1951'de Birleşik Krallık ve ABD'de kitap olarak basıldı. "Modern zamanların başyapıtı" olarak değerlendirilen bu eser, "ahlâk dışı" ve "açık saçık" bulunduğundan ABD'nin birçok tutucu bölgesinde uzun süre yasaklı kaldı. Hâlâ bazı Amerikan kütüphanelerinde yasaklı kalmasına rağmen, kitabın yasaklanması günümüzde ilginç bir hal almıştır: ABD'de lise düzeyinde en çok yasaklanan kitap olmasına rağmen aynı zamanda en çok okutulan kitaptır.

 

21. 'Suç ve Ceza' - Fyodor Mihayloviç Dostoyevski

'Suç ve Ceza' - Fyodor Mihayloviç Dostoyevski

Fakir bir genç olan Raskolnikov, başarılı olmasına rağmen hukuk fakültesini maddi sebeplerden ötürü yarıda bırakmak zorunda kalmıştır. Paranın, parayla ne yapılacağını bilmeyen, insanlık ailesine parazit olan aşağılık insanların elinde iken, toplumun gelişmesine büyük katkılar sağlayabileceklerin para sıkıntısı çekmesinin yanlış olduğunu düşünmektedir. Bu yanlışlığı düzeltmek üzere yaşlı ve zengin olan bir tefeciyi, ve görgü tanığı bırakmamak için onun kız kardeşini öldürür. Kimsenin kendisini görmediğini ve geride çok büyük bir olasılıkla bir iz kalmadığını bildiği halde, bazı tesadüflerin sonucunda Raskolnikov müthiş bir tedirginlik içine düşer. İnsanlığını, masumiyetini yitirmiştir. Temiz kalpli Sonya'ya suçunu itiraf eden Raskolnikov, polise de teslim olur ve cezasını çekmek üzere Sibirya'ya gider.

 

22. 'Prens' - Niccolo Machiavelli

'Prens' - Niccolo Machiavelli

Floransalı yazar Niccolo Machiavelli tarafından yazılmış politika hakkında bilimsel bir incelemedir. Asıl adı "De Principatibus" (Prenslikler Hakkında) olup 1513 yılında yazılmasına rağmen 1532'ye kadar, yani Machiavelli'nin ölümünden 5 yıl sonrasına kadar basılamamıştır. Yaşadığı süre boyunca yayımlanmamasına rağmen Machiavelli'in en bilinen eseri sayılır ve daha sonra ortaya atılan "Makyavelist düşünce" teriminin temelini oluşturur.

 

23. 'Doğal Yaşam ve Başkaldırı' - Henry David Thoreau

'Doğal Yaşam ve Başkaldırı' - Henry David Thoreau

Naturalis yazar ve ilk çevrecilerden olan Henri David Thoreau (1817-1862) için doğa, inancının bir parçasıydı. Thoreau bu amaçla 1845 yılının ilkbaharında Walden gölünün kıyısına bir kulübe yaptı. Burada doğayı gözlemledi, çiftçilik yaptı gözlemlerini ve düşüncelerini bir günlüğe kaydetti. ...

 

24. 'Devlet' - Platon

'Devlet' - Platon

Sokrates'in sağlıklı ve mutlu bir toplum hayatı için düşündüğü devlet modelini anlatır. Günümüzdeki devlet felsefesi üzerinde temel kaynaklardan biri olması açısından önemlidir. Aynı zamanda mutluluk felsefesi üzerine yazılmış bir metindir. Eser Platon tarafından yazılmıştır. Fakat eserde Platon'un hocası olan Socrates'in konuşmaları yer almaktadır.

Platon, "Devlet" adlı eserinde ideal devletin nasıl olacağını belirtmiştir. Bu devlette insanlar üç sınıfa bölünmüştür; Çalışanlar (işçiler, çiftçiler, zanaatkarlar)bekçiler (askerler) ve yöneticiler. İşçi sınıfı çalışıp üretimde bulunarak devletin maddi ihtiyaçlarını karşılar. Bekçiler sınıfı toplum içinde güvenliği ve dışarıya karşı devletin varlığını savunur. Yöneticiler sınıfı ise devleti yönetir.

Bu toplumda her sınıfın bir erdemi vardır. İşçi sınıfının erdemi kanaatkâr olmak, bekçi sınıfının erdemi cesaret, yöneticilerin erdemi ise bilgeliktir.Ayrıca bu toplumda Kadın-Erkek eşitliği mevcuttur.

Platon’un açtığı bu ütopik devlet anlayışı yolu, gelecekte hem doğu hem de batı felsefelerinde temsilciler bulmuştur. Doğu felsefesinde böyle ütopik bir devlet anlayışını Fârâbî’de görmekteyiz.

 

25. 'Lolita' - Vladimir Nabokov

'Lolita' - Vladimir Nabokov

Lolita veya az bilinen adı ile Beyaz Irktan Dul Bir Erkeğin İtiraflarıVladimir Nabokov'un İngilizce romanı. 1955'te Paris'te ilk baskısı yapılmıştır. 

Roman, ana karakter Humbert Humbert'in su pericikleri adını verdiği ergenlik çağındaki genç kızlara karşı cinsel tutkusunu konu eder.

 

26. 'İş Bitirici' David Allen

'İş Bitirici' David Allen

David Allen'ın güçlü yöntemlerini keşfederek, iş hayatınızda ve kişisel yaşamınızdayapılanmanızı, verimliliğinizi ve üretkenliğinizi geliştirin. Kısacası, bugünün dünyasında, dünün yöntemleri işe yaramıyor. İşletme danışmanı ve kıdemli bir eğitmen olan David Allen, on binlerce insana stressiz performansın inanılmaz yöntemlerini tanıtıyor. Allen'ın bahsettikleri karmaşıklıktan çok uzak: Üretkenliğimiz, rahatlama kabiliyetimizle doğru orantılıdır. Sadece zihnimiz boş ve düşüncelerimiz organize edilmiş olduğu zaman etkili sonuçlara ulaşabilir ve üretim potansiyelimizi açığa çıkarabiliriz. İş Bitirici, kendinizi yormadan doğru tempoyu nasıl tutturacağınızı göstererek, çalışma ve yaşama şeklinizi tamamen değiştirebilir.

 

27. 'Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı' - Dale Carneige

'Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı' - Dale Carneige

Bu kitapta yer alan, geçerliliği zaman içinde kanıtlanmış öğütler, elli yıldır binlerce ünlü insanı hem iş hem de özel yaşamlarında başarı merdiveninin zirvesine taşımıştır.

İnsanlar bu kitabı okuduklarında; diğer insanların onlardan hoşlanmalarını ve onlarla fikir birliğine varmalarını sağlamanın, onları kırıp incitmeden değiştirmenin yollarını öğrenecekler, yaşamın onlar için daha kolay hale geldiğini göreceklerdir.

İnsanlar, hayal ettikleri işin peşine düşerse bu işi elde edebilirler. Şu anki işlerinde daha iyi olmak isterseler bunu da başarabilirler. İçinde bulundukları koşulları değiştirip lehlerine çevirmek onların elindedir!

Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı, 2000'li yılların rekabeti ve karmaşası içindeki okuyucuların da potansiyellerinin doruk noktasına ulaşmalarını sağlamak için gözden geçirilmiş ve günümüze uyarlanmıştır.

 

28. 'Sineklerin Tanrısı' - William Golding

'Sineklerin Tanrısı' - William Golding

Nobel Edebiyat Ödüllü İngiliz romancı ve şair William Golding'in 1954 yılında yazdığı alegorik romanıdır. 

Kitap II. Dünya Savaşı'nın ardından yazarın kendi yakın geleceğinde, yani gerçek olmayan bir nükleer savaş sırasında geçer. Mercan Adası'na karşılık olarak; Mercan Adası'ndaki gibi çocukların ve gençlerin iyilik potansiyellerinden bahsetmek yerine, kökenlerimizde olan vahşiliğe dönüşü göstermektedir. William Golding, II. Dünya Savaşı'nda gördüğü had safhadaki vahşetin etkisiyle bu kitabı, başlıca insanın doğası ve içinden gelen kötülüğü sorgulamak üzerine yazmıştır.Başlarda kitap İngiliz halkı tarafından tepki görse de (çocukları kötü gösterdiği için) aynı günlerde 2 sokak çocuğunun masum bir çocuğu sebepsiz yere döverek öldürdüğü için bir anda ilgi odağı olmuştur.

 

29. 'Gazap Üzümleri' - John Steinbeck

'Gazap Üzümleri' - John Steinbeck

1929 Dünya Ekonomik Bunalımı, aslında Amerika'da başlamıştır. Küçük toprak sahiplerinin bankalar ve tüccarlar tarafından aldatıldığı, insanların kuraklık, yoksulluk, zorbalık veya sadece açlık yüzünden evlerini terk etmek zorunda kaldığı ve 1930'larda 3 milyon insanın Kaliforniya'ya yeni bir yaşama başlamak için yerleştiği zor yıllarda, bireysel ailenin parçalanışı anlatılırken aynı zamanda bütün göçmenlerin de tek bir aile haline gelişi vurgulanmaktadır.

 

30. 'Usta ile Margarita' - Mihail Bulgakov

'Usta ile Margarita' - Mihail Bulgakov

Roman, bir dergi yöneticisinin göl kıyısında Şeytan'la karşılaşmasıyla başlar. Şeytan, Moskova'da kaldığı süre içerisinde insanların iki yüzlülüklerini gözler önüne serer. Bulgakov, Gogol'un bir takipçisi olarak, ironik üslubuyla Stalin döneminin fantastik bir panoramasını çizer. Sürekleyici bir kurguya sahip olan roman, iki farklı zamanı anlatır. Olayların büyük kısmı Stalin dönemi Moskava'sında geçerken, bir yandan da İsa'nın çarmıha gerilmesi olayı, tarihsel gerçeklerden farklı bir şekilde anlatılır. İki farklı zaman dilimi arasındaki benzerliklerin yanı sıra, roman içinde roman tekniğiyle de Bulgakov postmodern edebiyata öncülük etmiş olur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x