Operasyon Hakkımız Var

Operasyon Hakkımız Var

26 Ocak 2019 - 09:02

Adana Mutabakatı sürecinde heyetlere 5 yıla yakın süre başkanlık eden Genelkurmay İstihbarat Daire eski Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, “Mutabakata göre Türkiye kilometre sınırlaması olmaksızın Suriye topraklarında terör operasyonları yapabilir. Bu konuda Türkiye’nin uluslararası hakları saklıdır” dedi

Türkiye ve Suriye arasında 1998’de imzalanan Adana Mutabakatı sonrasında, Mart 2011’e kadar 6 aylık periyotlarla dönüşümlü olarak Ankara ve Şam’da heyetler arası toplantılar düzenlendi. Bu heyetlere 5 yıla yakın süre başkanlık eden Genelkurmay İstihbarat Daire eski Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin Yeni Şafak’a konuştu.

PKK’LILAR GETİRİLDİ
Pekin, El Muhaberat ve Suriye güvenlik güçlerinin de desteği ile Suriye’de ortak operasyonlar yapıldığını anlattı. Bu operasyonlarda bazıları kritik görevlerde bulunan birçok PKK’lının Türkiye’ye getirildiğini kaydeden Pekin “Türkiye’nin kararlılığı ile başlayan süreç güvenlik merkezli birkaç madde ile başladı. İyi ilişkilerin devam etmesi ile de bu protokol 2010 yılında 23 maddelik, kapsamlı mutabakata dönüştü. İstihbarat, emniyet birimleri yanında hudut komutanları düzeyinde ortak toplantılar düzenlendi” dedi.
KİLOMETRE SINIRI YOK
Pekin o dönemde yaşananları şöyle anlattı: “Adana’da yapılan anlaşma ve sonrasında imzalanan kapsamlı mutabakata göre Türkiye kilometre sınırlaması olmaksızın Suriye topraklarında terör operasyonları yapabilir. Bu konuda Türkiye’nin uluslararası hakları saklıdır. Rusya’nın bu süreçte istediği çözüm, Suriye Ordusu’nun güneyden, Türkiye’nin ise kuzeyden PKK’ya yönelik müşterek operasyon düzenlemesi ve Türk askerinin güvenlik sağlandıktan sonra Suriye’den çıkması.”

ABD’NİN PROJESİ FARKLI!
“ABD’nin projesi ise çok daha farklı. Washington, belirli bir alanın ara bölge (güvenli alan) statüsü kazanmasını, sonrasının ise PKK’ya tahsis edilerek örgüte Suriye’de hayat hakkı tanınmasını istiyor.” ABD’nin PKK ile ilk temasını Lübnan’da kurulan kamplarda sağladığını ifade eden Pekin, “Örgüt 1998 yılında Türkiye ve Suriye arasında yapılan Adana anlaşması sonrası büyük oranda CIA kontrolüne girdi. Öcalan’ın Suriye’den çıkarılması sonrası ilişki üst boyutlara çıktı.”

Öcalan sürecini Putin yönetti
Adana Mutabakatı’nın uygulayıcılarından biri de dönemin FSB direktörü Vladimir Putin'di. 1998 yılında PKK elebaşı Abdullah Öcalan 4 ayı bulan görüşme trafiği sonrası 9 Ekim 1998 tarihinde önce Yunanistan sonrasında Moskova’ya gitti. Öcalan Moskova’da Rusya Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Vladimir Jirinovski himayesinde 36 gün kaldı. Türkiye’nin Suriye'ye verdiği ilk ültimatom sürecinden başlayarak Öcalan’ın Moskova dönemi ve Moskova’dan çıkarılma sürecini dönemin FSB direktörü Wladimir Putin doğrudan yönetti. Rusya Dış İstihbarat Servisi Eski Başkanı Yevgeniv Primakov, Körfez krizi sonrası bölgede izlenen istihbarat faaliyetleri konusunda Putin’in en etkin isim olduğu bilgisini paylaşıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x