Rapor Hazırlandı!

Rapor Hazırlandı!

14 Şubat 2020 - 20:00

Avustralya, kıtayı saran orman ve çalı yangınlarından sonra acilen yardım sağlanması gereken 113 canlı türü belirledi

Koalalar acilen destek adımları atılması gereken 19 memeli hayvan türü arasında

Hükümet tarafından hazırlatılan raporda bu türlerin hiçbirinin henüz yok olmamış olması "sevindirici" bir bulgu olarak vurgulanıyor.

Fakat kıtanın güney ve doğusunu saran dev yangınlar hemen bütün hayvan türlerinin yaşam alanlarının en az yüzde 30'unu yitirmesine yol açtı.

Uzmanlar en çok koalalar, küçük bir kanguru türü olan valabiler, bazı kurbağa ve balık türlerinin yardıma ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Raporu hazırlayan uzmanlar daha önce yanan bölgelerde tahminen bir milyarı aşkın hayvanın öldüğünü söylemişlerdi.


Dün yayımlanan geçici liste, en acil bir şekilde koruma adımları atılması gereken türleri belirliyor. Rapor Avustralya hükümetinin "Doğal yaşam ve Çalı Yangınlarının Tehdit Ettiği Türler Uzman Heyeti tarafından hazırlandı.


Küçük bir kanguru türü olan valabi de tehdit altında

Heyet bu listede yer alan bazı türlerin "yok olmanın eşiğinde" olduğunu çünkü varlıklarını sürdürdükleri doğal alanların hemen tamamen yok olduğunu kaydetti. Bu türler arasında Pugh kurbağası, Blue Mountain su kertenkelesi ve Kanguru Adası'nda yaşayan küçük bir memeli olan dunnart ((Sminthopsis aitkeni) sayılıyor.


Kanguru Adası'nda yaşayan bu küçük memeli türü Ocak ayında yaşanan yangınlardan sonra yokoluşun eşiğine geldi

Kıtanın Yeni Güney Galler bölgesinde yaşayan bu kurbağa türü de yokolma tehdidi altında


Koala ve gri fare türlerinin ise yaşam alanlarının çok büyük bir bölümü tahrip olduğundan acilen adım atılarak korunmaları gerektiği kaydediliyor.

Bu listede yer alan hayvan türlerinin bir çoğu zaten bu yılki büyük yangınlardan önce de tehdit altında sayılıyordu.

Ama rapor yangınlardan sonra daha önce sağlıklı bir nüfusa sahip türlerin de devamının tehlikeye düştüğünü kaydediyor.

Avustralya Çevre Bakanı Sussan Ley tehdit altındaki bitkiler ve diğer omurgasız canlı türlerini de liste halinde yayınlayacaklarını duyurdu.

Bakan bazı bölgelerde yangınların hala yer yer devam etmesi ya da girilemeyecek kadar sıcak olması nedeniyle tahribatın gerçek boyutlarının tam olarak belirlenemediğini de ekledi.

Ley "Yangından etkilenen bölgelerde bazı hayvanların hala yaşıyor olduğunun görülmesi cesaret vericiydi ama belli bölgelere girmek ve yerinde saptamalar yapmak hala mümkün olamıyor" diye konuştu.

Avustralya geçen ay doğal yaşam ve çevrenin sağaltılması için 50 milyon Avustralya doları ayırdığını açıklamıştı. Bu para hayvanların tedavisi, beslenmesi ve korunması için başlatılacak projelere harcanacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x