Suudi Arabistan Karışıyor!

Suudi Arabistan Karışıyor!

20 Kasım 2018 - 19:00

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ardından büyüyen hanedan krizinde her geçen gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Suudi Arabistan'ın kraliyet ailesinin bazı üyelerinin Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın kral olmasını engellemek için çalıştıkları belirtildi


Kraliyet ailesine yakın üç kaynak, Al Saud ailesinin birçok üyesinin prensin ve kuzenin veraset yoluyla tahta çıkılmasında değişiklik görmek istediklerini, ancak Veliaht Prens’in 82 yaşındaki babası Kral Salman halen hayattayken harekete geçmeyeceklerini söyledi. 

Suudi hanedanı yüzlerce prensten oluşuyor. Avrupa monarşisinden farklı olarak tahtın babadan en büyük oğula geçişi yok. Krallığın gelenek ve göreneklerinin tam tersine kral ve kıdemli aile üyeleri en uygun olduğunu düşündükleri varisi seçerler. Reuters'a açıklama yapan Kraliyet ailesi üyelerinin, Kral Selman’ın kardeşi ve Prens’in amcası olan, yaklaşık 40 yıl içişleri bakanlığı görevinde bulunmuş Prens Ahmed’in kral olmasını istediği öne sürülüyor.
 
Middle East Eye daha önce Kral Selman'ın hayatta kalan tek öz kardeşi Prens Ahmed bin Abdulaziz'in ekimin sonlarında gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın katledilmesinin ardından, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın iktidarını dengelemeye yönelik Suudi Arabistan'a döndüğünü bildirmişti. 
 
Prens Ahmed döndüğünde takip edeceği iki senaryo vardı; Prens Selman'ın görevinden uzaklaşması için ona ve güvenlik makamına meydan okumaya girişmek ya da kraliyet atamalarını onaylayan krallığın Sadakat Konseyi'ndeki bir başkanlık rolünü doldurmak. 
 
Birkaç haftanın ardından saray kaynakları Reuters'a, prenslerin kralın ölümünden sonra Prens Ahmed'in tahta çıkması olasılığını etkin bir şekilde tartıştığını söyledi.
 
Prens Ahmed, Selman'ın 2017’de Veliaht Prens olmasına karşı çıkan iktidardaki ailenin üyelerinden oluşan Suudi Arabistan’ın Sadakat Konseyi’ndeki üç kişiden biri.
 
Ne Prens Ahmed ne de temsilcilerine temsilcilerine açıklama için ulaşılamadı. Riyad'daki yetkililer ardı ardına Reuters'a gelen yorumlara henüz cevap vermedi. 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x