Tarih Öğretmeninden İlgi Çeken Resim Sergisi

Tarih Öğretmeninden İlgi Çeken Resim Sergisi

01 Haziran 2019 - 10:39

Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi tarih öğretmeni Leyla Sarıavcı açtığı Leyl-a Kişisel Resim Sergisinde resim yapmaya çok küçük yaşlarda başladığını, Güzel Sanatlar Lisesinde çalışan bir tarih öğretmeni için resim sergisi açmanın çok kolay bir durum olmadığını söyledi

Erzurum Atatürk Üniversitesi, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Tarih bölümü mezunu, yüksek lisansını Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde Yeniçağ Tarihi üzerine yapan, Kemalpaşa Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi tarih öğretmeni Leyla Sarıavcı’nın ‘Leyl-a Kişisel Resim Sergisi’ büyük ilgi gördü.

İlkokul yıllarından beri resim yapan tarih öğretmeni, Leyla Sarıavcı ‘’Çizgilerle ve renklerle çevreyi ve duyguları tasvir etmek farklı bir anlam ifade ediyor. Resim yapmak zihni dinlendiriyor. En çok meraklı olduğum alan yağlı boya… Ancak karakalem çalışması yapmadan yani temel atmadan resim ile ilgili diğer alanlarda gelişmeniz mümkün olmuyor. Bu nedenle karakalem çalışmalarına yoğunlaşarak bu resim tutkusunu teknik olarak geliştirme çabası başladı. Yaptığım çalışmaları öğrencilerim ile ve de çevremle paylaşmak amacıyla görev yaptığım okul bünyesinde yılsonu etkinlikleri kapsamında sergi düzenlemeye karar verdim’’ dedi.

Resim sergisinde geçmiş yıllardan bugüne kadar ki süreçte gelişim aşamalarının görülebileceği farklı teknik ve konuda çalışmalara yer veren Leyla Sarıavcı 29 Mayıs tarihinin kendisi için çok önemli olduğunu belirterek, ‘’Yağlı boya röprödiksiyon çalışmalarım Oryantalist ressamların eserlerinden oluşuyor. Karakalem çalışmalarım çoğunlukla portre... Dünyanın farklı coğrafyalarından çocuk ve kadın portleri… Sergide yer verdiğim bir kısım resimler ise renkli kalem çalışması. Çizgiler kadar renkler arasında gezinerek de bir çok duyguyu daha rahat ifade edebiliyorsunuz. Soft pastel olarak bir çalışma da yer alıyor; Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’a girişi.

Serginin 29 Mayıs tarihinde olması tesadüf değil. Tarih öğretmeniyim ve tarih, resim sevgisinin çok daha üzerinde bir yerde bulunuyor. Tarihte resmini yaptıran ilk Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet, II. Mehmet’i “Fatih” yapan İstanbul’un fethinin yıldönümü olan 29 Mayıs gününün, bir tarih öğretmeninin resim sergisi için en uygun gün olduğunu düşünüyorum’’ dedi.

‘’Tüm Öğrencilerimin Eleştirisini Alabilirim’’

Tarihi ve öğretmenlik mesleğini sevdiğini belirten Sarıavcı ‘’Tarihi ve öğretmenlik mesleğini seviyorum, bu nedenle resim çalışmalarımı öncelikle, çok sevdiğim öğrencilerimle paylaşmak istedim. Tabii Güzel Sanatlar Lisesinde çalışan bir tarih öğretmeni için çok kolay bir durum değil. Zira bütün öğrencilerimin eleştirilerini alacağım demektir. Ancak eleştirilmeyen insanın

kendisini geliştirmesi de mümkün değildir. Öğrencilerimin eleştirileri ve desteği sayesinde çok güzel işler yapacağım umuduyla gerçekleştirdiğim sergiye okulumuz resim öğretmenleri en büyük katkıyı ve yardımı sağladı’’ dedi.

Kimler Katıldı

Tarih öğretmeni Leyla Sarıavcı’nın açtığı kişisel resim sergisine İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Muvaffak MEŞE, Kemelpaşa Kaymakamı Kemal Kızılkaya, Kemalpaşa Cumhuriyet Başsavcısı Ragıp Güllü, Kemalpaşa Belediyesi Meclis Üyesi Dr.Metin Yaşar, Türk Eğitim Sen Izmir 1 No’lu Şube Başkanı Merih Eyüp Demir, Türk Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkan Yardımcısı Ufuk Akış, Kemalpaşa Türk Eğitim Sen Temsilcisi İsmail Uysal katıldı.

Kemalpaşa Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi müzik bölümü öğrencilerinin canlı performans gösterdiği müzik eşliğinde Okul Müdürü Mete Karapınar’ın konuşması ile açılan sergide İzmirli sanatseverler bir araya geldi.

Gentile Bellini’nin Fatih Sultan Mehmet Tablosu

Gentile Bellini (1429-1507), Rönesans döneminde Venedik’te yaşamış İtalyan bir ressamdır.1478’de Venedik Cumhuriyeti tarafından Fatih Sultan Mehmet’in portresini yapmak üzere İstanbul’a gönderilmiştir. Fatih Sultan Mehmet'in portresini yaptıran ilk padişahtır.

Tablo National Portrait Gallery, / Londra – İngiltere’de bulunmaktadır.

Bu portre, gerçekçi yani "Realist Üslup" içinde betimlenmiştir. Eserde; Fatih'in başının üstündeki ve iki yanlarındaki semboller, devletin simgeleri olarak yer alırken, padişahın profilden portresini ön plana getiren büyük kavis, Batı resim geleneğinden gelen bir form anlayışından yola çıkmaktadır. Resimdeki kızıl-kahve, ağırbaşlı ve olgun renk tonları, Fatih'in yüzü ve sarığı ile güçlü bir kontrast oluşturmakta ve eserde özellikle odak noktası, aydınlık yüzü ile Fatih'i işaret etmektedir.

Eserde Sultan süslü bir kemerin içinde kürklü kaftanı ve sarığı ile bir büst olarak oturtulmuştur. Kemeri taşıyan mermer taban, zengin ve süslü işlemelere sahip bir kumaş ile örtülerek görsel içerik güçlendirilmiş ve padişahın gücü vurgulanmıştır.

Eserin köşelerindeki üçlü taç simgeleri yine Gentile Bellini tarafından daha önceden Fatih için tasarlanmış bronz madalyonların tasarımından alınmıştır. Üçlü tacın sebebi Osmanlı’nın Yunanistan, Karadeniz ve Asya topraklarındaki hakimiyetini vurgulamaktır. Portrenin özellikle yüzünde uygulanmış keskin görünüm, yaşlanmış yüze rağmen İstanbul’u fethetmiş güçlü padişah canlılığını da vurgular. Fatih Sultan Mehmet portre yapıldıktan bir yıl sonra ölmüştür.

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Goncagül Saraçoğlu
    4 yıl önce
    Sizinle gurur duyuyoruz elinize emeğinize sağlık başarılarınız daim olsun tebrikler
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x