Tarihi Anlar!

27 Aralık 2019 - 16:52

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gebze'de yerli otomobilin tanıtıldığı "Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Yeniliğe Yolculuk Buluşması" programında konuştu. Erdoğan'ın konuşmasının ardından "Türkiye'nin Otomobili" nin tanıtımına geçildi

Gebze "Bilişim Vadisi"nin resmi açılış töreni ile Türkiye'nin yerli otomobili tanıtıldı.

 

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

 

Bugün ülkemiz için tarihi bir güne, Türkiye'nin 60 yıllık rüyasının gerçeğe dönüşmesine hep birlikte şahitlik ediyoruz. Hayalimiz tasarımcı ve mühendislerimizin emekleriyle yoğrulan, milli teknolojilerle üretilen, dünyaya adımızı duyuracak otomobile sahip olmak. Bu iş için 100'ün üzerinde Türk mühendis gecesini gündüzüne kattı. Sadece işine odaklanmış profesyonel bir ekip kurup bizi bugünlere getirdiler, çalıştılar, çabaladılar. Bir kısmı yurt dışındaki işini bırakıp vatana döndü. 

 

"TÜRKİYE BAMBAŞKA BİR YERDE OLURDU"

 

Devrimin hikayesi aynı zamanda bize hayallerimizin nasıl kabusa dönüştürüldüğünün de hikayesi. Tam da otomobil piyasasının canlanmaya başladığı bir dönemde teşebbüsler hayata geçirilebilseydi bugün Türkiye bambaşka bir yerde olurdu. Ülkemizin ilk motor fabrikası teşebbüsünü başlatan sanayileşme fikrinin yılmaz savunucusu Necmeddin Erbakan Hocamızı rahmetle minnetle yad ediyorum. Kayseri'deki uçak fabrikasına sipariş verilmesine, dışarıdan alınan siparişlerin ihraç edilmesine engel olan zihniyet bugün yine faaliyette. Kaybettiğimiz 65 yılın hesabını sormayı halkımıza bırakıyoruz. Devrim otomobilinin yolda kalmasını, projeyi boğma kampanyasına çevirenler, aynı şeyi yapmaya çalışacaklardır. Ama izin vermeyeceğiz. Devrim otomobilinin önünü kesmeyi başardılar ama şimdi yaptığımız devrin otomobilinin önünü inşallah kesemeyecekler.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin 29 Ekim 1961 yılında üretttiği ilk yerli otomobili "Devrim"in yanında fotoğraf çektirdi

 

ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

 

İş başına gelirken söz verdik; 'İşçimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz.' Şimdi de enflasyonun 3-4 puan üstünde belirleyerek yola devam ediyoruz. Enflasyonun 2-3 puan üstünde bir asgari ücret zammı belirledik. Asgari ücret 2002'ye göre reel olarak yüzde 154 yükselmiş durumda. Öyle bir kampanya sürdürüyorlar ki, 'Bu fabrikalar çalışmasın, istediğimiz asgari ücreti belirleyelim.' Bu çark dönecek arkadaş... Bizim sözümüz ne? Asgari ücrete işçimizi ezdirmeyeceğiz. Ezdirmedik bugüne kadar, bundan sonra da ezdirmemekte kararlıyız. 

 

Bunlar sandalla karşıdan karşı geçmeye alışmışlar. Biz Körfezi dolaşarak değil, daha kestirme köprülerimizi yapalım, buralardan süratle İzmir'e ulaşalım. 

 

Türkiye artık yeni teknolojilerin sadece pazarı değil, bunları geliştiren, üreten ve tüm dünyaya ihraç eden bir ülke haline geldi. Yazılımda sıçrama yaşayacağız. 170 bini aşan yazılımcı sayımızı hızla 500 binin üzerine çıkaracağız.

 

FABRİKA GEMLİK'E KURULACAK

 

Bursa Gemlik'te Türk Silahlı Kuvvetleri'mize ait olan büyükçe bir yerimiz var. 1 milyon metrekaresini yerli otomobilin yapılacağı fabrika için tahsis edeceğiz. Bu yatırımın Gemlik ve Bursa'ya hayırlı olmasını diliyorum. 

 

ARAÇ SIFIR EMİSYONLA ÇALIŞACAK

 

Aracımız sıfır emisyonla çalışarak çevreyi hiç kirletmeyecek. Seri üretime geçtiğimizde, Avrupa'nın klasik olmayan, doğuştan elektrikli ilk ve tek SUV modelinin inşallah sahibi olacağız. Sınıfının en geniş iç hacimli, en yüksek performanslı ve en uygun maliyetli aracını inşallah üreteceğiz. Biz küresel bir marka peşindeyiz. Üretime geçtikten 3 yıl sonra, binek otomobillerde ülkemizde en yüksek yerlilikte üretilen tek marka yine Türkiye'nin otomobili olacak.

 

Kimseden lisans ve icazet almıyor, her türlü teknik özelliği kendimiz belirliyoruz. Oyunun kurallarını artık biz koyuyoruz. 2022 yılında tüm Türkiye'de şarj alt yapımız hazır olacak. Yerlilik ve millilikten anlamayanlar var, onlar bizi ilgilendirmez, biz işimize bakacağız. Hiç kimse bu gerçeği perdelemeye çalışmamalı. Rabb'imin izniyle Türkiye, önümüzdeki dönemin yükselen değeri, attığı adımları takip edilen ülkesi olacaktır. Milletimizin bu araca sahip olmak için sabırsızlıkla beklediğini biliyorum. Satışa sunulacağı 2022 öncesinde ön satış süreci başlatılabilir. Recep Tayyip Erdoğan olarak şahsım adına ilk ön siparişi de buradan veriyorum.

 

 

Programa, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, TOBB başkan ve yardımcıları, Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) hissedarları, otomotiv endüstrisi, otomotiv tedarik sanayisi, iş dünyasının temsilcileri, medya temsilcileri ile TOGG çalışanları ve yakınları da katılıyor.

 

 

BAKAN VARANK: BİLİŞİM VADİSİ'Nİ RESMEN AÇIYORUZ

 

Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

 

Özellikle savunma sanayinde bir başarı hikayesi yazdık. Bugün ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızı güçlendirme yolunda, ülkemizin en büyük teknoparkı Bilişim Vadisi'ni resmen açıyoruz. Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubuna ev sahipliği yapan bu merkezdeki birçok girişim, kritik yerli ve milli teknolojilerin öncüsü olacak. Yıllarca bu millete "Yapamazsınız, başaramazsınız" diyenlere inat bugünlere geldik. 

 

Bu otomobil, tüm fikri ve sınai mülkiyet haklarıyla, mühendislik kararlarıyla Türkiye’nin otomobilidir. Bu otomobilden kazanılan her kuruş, Türkiye’nin kazancıdır. Bu gurur, 82 milyon vatandaşımızın, Türkiye’nin gururudur. Türkiye'nin otomobiliyle, küresel piyasada rekabet edecek markamızı oluşturuyor, sektörün geleceğinde 'biz de varız' diyoruz. Otomotiv sektöründeki 32 milyar dolarlık ihracat kapasitemizi ve istihdam hacmini daha da yukarılara çekeceğiz.

 

 

TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU: CUMHURBAŞKANIMIZA SÖZ VERDİK

 

Törende konuşan TOGG Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde:

 

Otomotiv sektörü dünyada kabuk değiştiriyor. Bu da bizim için büyük bir fırsat. "Devrim" otomobiline sahip çıkamamıştık. Ama bu sefer inşallah başaracağız. Sayın Cumhurbaşkanımıza söz verdik, elimizi taşın altına koyduk. 

 

Bu işi başaran Türk özel sektörü adına gurur duyuyorum. 15 yılda 22 milyar liralık yatırım yapacağız. 2021’de fabrikamızı tamamlayacağız. 2022’de de inşallah ilk aracımız banttan çıkmış olacak. 

 

 

Bugün ABD'de, Avrupa'da ne yapılıyorsa aynısını aynı zamanda yapıyoruz. "Türkiye'nin Otomobili", bir otomobilden fazlasıdır, teknolojik dönüşümdür. Dijital ekonomiye geçiştir, 7 buçuk milyar dolar daha az cari açıktır. 

 

 

TOGG CEO'SU KARAKAŞ: BU ANIN BİR TARİFİ YOK

 

Törende konuşan TOGG CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

 

Bu anın bir tarifi yok. Ben ve bütün arkadaşlarım sabaha kadar uyuyamadık. Otomobilimiz bir yaşam alanına dönüşüyor. Doğru zamanda yola çıktık, çünkü oyunun kuralları değişirken başarılı olmanın kuralları da değişiyor. Amacımız yüzde 100 Türkiye'ye ait olan bir marka yaratmak. Yola çıktığımızda hedefimiz küresel bir marka yaratmaktı. Projeye başlamadan 18 firmayı inceledik. Biz aylardır Türkiye'deki yan sanayi ve tedarikçilerle beraber çalışıyoruz.

 

 

Bizim farkımız ne olacak? Biz ortaklık yapımızla bir sistem kurduk, sıfırdan başladık. 15 sene içinde 5 modelimiz olacak. Türkiye'deki hedef kitlemiz bizden samimi ve yenilikçi bir marka bekliyor. Yalın ve prestijli, teknolojik ve yenilikçi, kültürümüzden ilham almış öğelerden oluşturduk. Kendi segmentinde en uzun aks mesafesi olan bir otomobil.

 

Teknoloji odağımızda ne var? Yerli otomobilde bizim geliştirdiğimiz özgün bir teknoloji kullandık.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x