Telefonu Olanlar Dikkat!

Telefonu Olanlar Dikkat!

07 Ocak 2019 - 19:30

Piyasadaki "yüz tanıma" özelliğine sahip telefonların yüzde 40'ı başkaları tarafından açılabiliyor. Uzmanlar "yüz tanıma" özelliğinin telefon güvenliğini riske attığı konusunda uyarıyor. Fotoğraflarınız, şifreleriniz, sosyal medya hesaplarınız; kısacası size ait en özel bilgilerin olduğu verilerin başkalarının eline geçmemesi için ne yapmalı?

Dünya genelinde cep telefonu kullananların sayısı 5 milyarı geçti. Akıllı telefon kullananların oranı ise yüzde 80'i buluyor. Artık akıllı telefonlar, gündelik yaşamımızın tam orta yerinde duruyor. Hayatımızı kolaylaştıran uygulamalar, sosyal medya ve daha bir çok alanda kullandığımız, akıllı telefonlar son teknolojilerle donatılmış durumda.
GÜVENDE MİYİZ?
Peki alışkanlıklarımızı büyük ölçüde değiştiren akıllı telefonlarımız ne kadar güvende? Son gelen bir araştırma zaten çok da güvenli olmayan akıllı telefonların bir açığını daha gözler önüne serdi. Hollanda Tüketiciler Derneği tarafından yapılan araştırmaya göre, piyasadaki akıllı telefonların yüzde 40'ı, "yüz tanıma" özelliği sayesinde başkaları tarafından kolayca açılabiliyor.
EKRAN KİLİDİNİ VESİKALIK FOTOĞRAFLA AÇTILAR
Fotoğraf hafızası ile sahibinin görüntüsü arasında eşleşme aramayan telefon, herhangi bir vesikalık fotoğrafla ekran kilidini devre dışı bırakabiliyor. Aralarında Samsung, Huawei, Sony ve Nokia'nın bulunduğu 110 akıllı telefonu inceleyen Twente Üniversitesi, 42 telefonun yüz tanıma özelliği sayesinde "kolayca kandırılabildiği"ni belirledi. Biyometri uzmanı Prof. Dr. Raymond Veldhuis, "Cep telefonunuzun gerçekten güvenli olmasını istiyorsanız, yüz tanıma özelliğini kullanmayın" diyor.
Düşünsenize akıllı telefonlarda yaptığınız alışverişlerin, yazışmaların, paylaştığınız özel bilgilerin bir anda bir başkası tarafından görülebileceğini. Tam bir kabus. Bunun olmaması için ne yapmalı?
ŞİFRE KULLANIN
Telefonunuza kötü niyetli yazılımlardan önce, kişilerin ulaşmasını engellemek istiyorsanız; öncelikle "yüz tanıma" özelliğini kapatarak, parmak izi kilidi ya da şifre kullanın. Böylelikle kişisel bilgileriniz güvende olacak.
UYGULAMA İZİNLERİNE DİKKAT
Uygulamaları indirmeden önce yazılımın kim tarafından yayınlandığına göz atıp, güvenilir uygulama marketlerinden indirin. Yorumları da okumanız faydanıza olabilir. Uygulamayı indirirken, kameraya, konum bilgisine, rehbere, fotoğraf arşivine ve mikrofona erişim izni isteyen uygulamalara karşı çok dikkatli olun. Uygulamanın gizlilik politikalarını inceleyip, izniniz olmadan bilgilerinizi paylaşmasına karşı tetikte olun. Kullanılmayan ve güncelleme almayan uygulamalardan kurtulun.
İZLENMEDİĞİNİZDEN EMİN OLUN
Telefona şifre girerken izlenmediğinizden emin olun.
EKRANDA GÖRDÜĞÜNÜZ HER ŞEYE TIKLAMAYIN
Linkler, fotoğraflar, mailler, SMS'ler ve MMS'lere karşı her daim tetikte olun. Oltalama saldırılarına karşı dikkatli olun ve ekranda gördüğünüz her şeye tıklamayın. Hesaplarınıza giriş yaparken iki faktörlü kimlik doğrulama kullanın. Bir bankadan yada resmi kurumdan kişisel bilgilerinizi isteyen e-postalara kesinlikle cevap vermeyin. Böyle bir durum söz konusuysa öncelikle bu bilgilerin neden istendiğine dair bilgi isteyin ve güvenmediğiniz hiç bir kurum yada kuruluşla, kimlik bilgilerinizi paylaşmayın.
WİFİ VE BLUETOOTH'U AÇIK TUTMAYIN
Halka açık kablosuz ağlar yerine, güvenli kablosuz ağları seçin. Bağlantınız güvenli değilse bilgileriniz kolaylıkla ele geçirilebilir. Bluetooth, dosya paylaşımına izin veren bir teknoloji dolayısıyla kullanmadığınız zamanlarda Bluetooth'u kapalı tutun.
ALIŞVERİŞ YAPARKEN DİKKAT
Herkese açık bir wi-fi üzerinden alışveriş yapmayın. Bilgilerinizi paylaşmadan önce URL'sini kontrol edin. Banka veya alışveriş sitelerinden ayrılmadan önce oturumlarınızı kapatın. "Kullanıcı adı" ve "Şifre" hatırlamayı kabul etmeyin.
"CİHAZIMI BUL ÖZELLİĞİNİ AKTİF EDİN"
Telefonunuzun çalınma yada kaybolma ihtimaline karşı "cihazımı bul" özelliğini açın.
HASSAS BİLGİLERİNİZİ AKILLI TELEFONDA SAKLAMAYIN
Kredi kartınızın bilgiler, pasaportunuzun fotoğrafı yada kimliğiniz, sizin için değerli olan bu bilgilerin başkalarının eline geçmesini istemiyorsanız, akıllı telefonunuzda ve taşınabilir SD kartlarda saklamayın.
TELEFONU SATARSANIZ
Telefonunuzu satmadan önce fabrika ayarlarına döndürüp, her şeyin silindiğinden emin olun.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x