Trump Görevden...

Trump Görevden...

25 Eylül 2019 - 12:07

Dün akşam saatlerinde ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Başkan Donald Trump'ın görevinden azledilmesi için resmi girişimde bulunduklarını açıkladı. Ancak Trump azil süreci başlatılan tek ABD Başkanı değil. Peki Trump'ın azil süreci ne anlama geliyor, bu süreç nasıl işliyor ve diğer başkanlar kimler? İşte yanıtı...

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, dün Başkan Donald Trump'ın görevinden azledilmesi için resmi girişimde bulunduklarını açıklamıştı.

Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Temmuz'da yaptığı ve Demokrat Joe Biden'ın soruşturulmasını istediğini itiraf ettiğini belirten Pelosi, "Trump'ın eylemleri ulusal güvenliğimizi baltalıyor" demişti.

Bu açıklamalar da azil sürecine dair yeni soruları akıllara getirdi. Peki ama ABD Başkanı gerçekten yargılanabiliyor mu? 
 
ABD ANAYASASI BAŞKANI YARGILAMA HAKKI VERİYOR
1787'deki Philadelphia Anlaşması ile ABD Anayasası, başkanın yargılanması ve suçlu bulunduğu taktirde görevden alınmasına izin veriyor. 

Bu yasaya göre  başkan veya herhangi bir sivil memur üç suçtan birinin işlenmesi durumunda yargılanabiliyor. Bu suçlar vatana ihanet, rüşvet ve tanımı olmayan ağır suçlar...

Bu süreç sonucunda Temsilciler Meclisi Adalet Komitesine başvuru yapıyor ve kabulü durumunda Temsilciler Meclisi'nde oylamaya gidiliyor. Çoğunluğun oyunun alınması durumunda taslak Senato'ya gidiyor ve süreç başlıyor.

ABD'de 2018 Kasım'ında gerçekleştirilen ara seçimlerde Temsilciler Meclisi'nde çoğunluk 235 koltukla Demokratların, 198 koltuk ise ABD Başkanı Trump'ın partisi Cumhuriyetçilerin...
Bu süreçte iddianame hazırlanıyor, kanıtlar sunuluyor ve tanıklar teker teker dinleniyor. Suçlanan başkan da bu süreçte savunmasını yaparak aklanmaya çalışıyor. Ardından Senato'da oylama yapılıyor ve karar veriliyor.

Ancak başkanın azledilmesi için Senato'da üçte ikilik çoğunluk sağlanması şart. Senato'da ise 53 Cumhuriyetçi, 45 Demokrat, 2 de bağımsız üye bulunuyor.
 
TRUMP AZİL SÜRECİ BAŞLATILAN 4. BAŞKAN 
Trump azil süreci başlatılan ilk başkan değil. ABD tarihinde bugüne kadar, 3 başkan hakkında görevden azil süreci başlatıldı ancak tarihte bu süreç sonucunda hiçbir başkan görevden alınmadı.

Hakkında azil süreci başlatılan ilk başkan Andrew Johnson'dı. 1868'de Johnson, dönemin Savaş Bakanı Edwin McMasters Stanton'ı yasaya aykırı bir şekilde görevden aldığı için hakkında azil süreci başlatıldı.

Ancak Johnson, üçte ikilik çoğunluk sağlanamayınca görevine devam etti. 


İkinci azil süreci ise 1972'de Richard Nixon hakkında başlatıldı. Nixon, kendisine yakın kişilerin Demokrat Parti'nin ofisine dinleme cihazı yerleştirdiğinin ortaya çıkmasıyla patlak veren ünlü 'Watergate Skandalı'nda yargıyı yanıltmak ve delil karartmakla suçlandı ve azil süreci başlatıldı. Ancak bu süreç sona ermeden Nixon görevinden istifa etti.  

Demokrat Başkan Bill Clinton'ın Beyaz Saray stajyeri Monica Lewinsky ile yasak aşk yaşaması sonucunda yeminli ifadesinde yalan söylediği suçlamaları üzerine azil süreci başlatıldı. Ancak Clinton oylamada beraat etti ve görevini sürdürdü.

Ancak tüm bunlara rağmen Clinton'ın 'Oval Ofis Skandalı', 2016 seçimlerine aday olan eşi Hillary Clinton'ın bile peşinden gelmeye devam etti. Hillary Clinton,  adaylığı süresinde yayınlarda sürekli olarak skandala yönelik sorulara maruz kaldı.
TRUMP AZLEDİLEBİLİR Mİ? 
Başkan Trump'ın azil sürecinin başlatılması görevden alınması sorularını da akıllara getiriyor ancak ABD basınına göre bu pek mümkün değil. 

ABD'de 2018 Kasım'ında gerçekleştirilen ara seçimlerde Temsilciler Meclisi'nde çoğunluk 235 koltukla Demokratların, 198 koltuk ise ABD Başkanı Trump'ın partisi Cumhuriyetçilere geçti ancak Senato'da bu çoğunluk tam tersi durumda.

Trump'ın azledilmesi için son karar Senato'da ve burada üçte ikilik çoğunluk sağlanması şart. Ancak Cumhuriyetçilerin 53'e 45 çoğunluğa sahip olması, Trump'ın bu süreçten sorunsuz çıkacağı ihtimalini artırıyor.

ABD basınına göre ise seçim arefesindeki bu süreç Trump'ın daha güçlenmesine bile yol açabilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x