Türkiye’de Bir İlk!

Türkiye'de Bir İlk!

18 Aralık 2019 - 08:44

Türkiye’de sadece doğum yapan kadınlara verilen 112 günlük doğum izni, artık babalara da verilecek. Vodafone Grubu’nun ilk önce Türkiye’de hayata geçireceği uygulamayla babalar da tam ücretli olarak izin kullanabilecek. Uygulama 1 Ocak’ta başlayacak


Türkiye’de yasalar ve sosyal güvenlik mevduatı kadın istihdamını desteklemek amacıyla birçok alanda annelere pozitif ayrımcılık sağlıyor.Buna göre kadın işçilerin doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 16 haftalık (112) gün ücretli izin hakkı var. Ayrıca annelere 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1.5 saat süt izni de veriliyor. Annelerin çoğu bu izinlerini birleştirip 1 günlük ücretli izin olarak kullanabiliyor. 
YENİ YILDAN İTİBAREN
 
Devletin kadınlara sağladığı bu ayrıcalık, Türkiye’de ilk kez babalara da verilecek. Bundan 4 yıl önce faaliyet gösterdikleri tüm ülkelerde kadın çalışanlarına 16 haftalık ücretli doğum izni uygulamasını başlatan Vodafone, 1 Ocak 2020 itibarıyle bu izni babalara da verecek. Vofafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Bayram, “Vodafone Grubu’nun yeni uygulaması, ilk kez Vodafone Türkiye tarafından hayata geçirilecek. Diğer ülkelerde nisan 2020’de başlayacak.” dedi. 
 
EVLAT EDİNEN DAHİL

 
Yeni uygulamayı değerlendiren Bülent Bayram, “Vodafone’nun yeni global politikasıyla eşi doğum yapan veya evlat edinerek ebeveyn  olan tüm çalışanlar 16 hafta tam ücretli ebeveyn iznine sahip olacak. Ebeveyn olan Vodafone çalışanları ilk 18 ay içerisinde istedikleri bir tarih aralığında, 16 haftaya kadar ücretli izin kullanabilecek. Bu hak toplu olarak kullanılabileceği gibi, maksimum 4 blok halinde de planlanabilecek. “ diye konuştu. 
 
 
SÜT İZNİ DE VERİLECEK
 
Çalışanlarına çocuklarıyla daha çok vakit geçirme imkanı sunacaklarını belirten Bülent Bayram şunları söyledi:

 
Çalışanlar ayrıca işe döndükten sonraki ilk 6 ayda 4 gün çalışıp tam ücretini alabilecek. Yani babalar da süt izni olarak bilinen izni kullanabilecek. Ebeveyn izni uygulaması mart 2021 sonunda Afrika, Ortadoğu, Avrupa ve ABD’yi kapsayan 25 Vodafone ülkesinde, cinsiyet cinsel yönelim ya da hizmet süresi fark etmeksizin doğum yapmamış tüm ebeveynlere sunulacak. 
 
İŞ HAYATINDAN UZAK KALAN KADINA DESTEK

 
Vodafone, 2015’te global doğum izni politikasını duyurmuş ve faaliyet gösterdiği ülkelerde kadın çalışanlara en az 16 hafta tam ücretli doğum izni ve işe dönüş tarihinden sonraki 6 ayda haftada 30 saat tam ücretle çalışma hakkı tanımıştı. 2025’e kadar kadınlar için dünyanın en iyi işverenlerinden biri olmayı hedefleyen şirket ayrıca, 2017’de başlattığı ReConnect programıyla, ailevi nedenlerle iş hayatından uzak kalıp tekrar çalışmak isteyen kadınlara destek olmayı hedefliyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x