Türkiye Harekete Geçti!

Türkiye Harekete Geçti!

22 Ocak 2020 - 10:26

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyayı alarma geçiren corona virüsüyle ilgili soruların ilk muhatabı doktorlar değil, Google oluyor... Tüm dünya arama-motoru Google üzerinden corona virüsünün belirtilerini (semptom), nasıl yayıldığını ve corona virüsünden korunma yollarını araştırıyor. Uluslararası ajanslar ve dünya basını virüsle ilgili haberleri 'son dakika' gelişmesi olarak servis ederken, ölü sayısının ise bugün itibarıyla dokuza yükseldiği açıklandı. Türkiye de virüse karşı önleyici tedbirler almaya başladı


Çin’in orta kesimlerinde bulunan Wuhan kentinde aralık ayında patlak veren salgın, tüm dünyanın diken üstünde oturmasına yol açtı.

Virüs henüz Türkiye’de görülmedi, ancak dün ABD’ye ulaştı. Yaklaşık 1.4 milyarlık nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’de yeni yıl bu ay sonunda kutlanacak. Dolayısıyla milyonlarca insanın hem yurt içi hem de yurt dışı seyahatleri düzenlemesi bekleniyor.

Bu nedenle can almaya hızla devam eden corona virüsünün tüm dünyaya yayılmasından endişe duyuluyor. Virüs şimdiye kadar Çin dışında ABD, Tayland ve Güney Kore’ye yayıldı.

Yetkililerin, “2019-nCoV” olarak anılan virüsün insandan insana geçtiğini resmen açıkladı.


CORONA VİRÜSÜ NEDİR?


Corona virüsleri, hayvanlar arasında yaygın olan bir grup virüstür. Nadiren bazı durumlarda, bilim insanları corona virüslerinin “zoonotik” olduğunu belirtiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merekezi’ne göre; “zoonotik” ifadesi, virüslerin hayvandan insana geçebileceği anlamına geliyor.

CORONA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ?

Corona virüsü semptomları şöyle: Burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, muhtemelen baş ağrısı, kesin olmamakla birlikte birkaç gün sürebilecek ateş. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, yaşlılar ve çok gençler için virüsün zatürre ve bronşit gibi ciddi solunum yolu hastalıklarına yol açma ihtimali bulunuyor.

MERS ve Sars gibi ölümcül olabilen ve insana geçen bazı corona virüsleri olduğu biliniyor.

CORONA VİRÜSÜ NASIL YAYILIYOR?

Corona virüsleri insanların hayvanlara temasıyla yayılabiliyor. Virüsün insandan insana geçmesi ise bir kişinin virüsle enfekte olmuş bir kişinin salgısıyla temasıyla gerçekleşiyor.

CORONA VİRÜSÜ TEDAVİSİ


Corona virüslerinin spesifik bir tedavisi bulunmuyor. Çoğu zaman semptomlar kendi kendine geçiyor. Hekimler, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar yazarak semptomatik (belirtilerin giderilmesine yönelik) tedavi uyguluyor.

Doktorlar, oda nemlendirici ve sıcak duşun boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi geleceğini söylüyor. Hastalanan insanların bol sıvı tüketmesi, mümkün olduğunca dinlenmesi ve uyuması gerekiyor.

TÜRKİYE HAREKETE GEÇTİ

Çin’de ortaya çıkan ‘corona’ virüsünden Türkiye'nin etkilenmemesi için İstanbul Havalimanı'ndaki Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. Yetkililer, Çin’den İstanbul’a uçuşu olan hava yolu şirketlerini gerekli önlemleri almaları konusunda uyardı.

Öte yandan, THY'nin Çin'den İstanbul'a yaptığı seferlerde şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı öğrenildi. Çin'den İstanbul'a THY'nin yanı sıra Çin Güney Havayolları (China Southern Airlines) ile Sichuan Airlines tarifeli sefer gerçekleştiriyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x