Umut Veren Gelişme!

Umut Veren Gelişme!

20 Şubat 2021 - 11:53

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) paylaştığı verilere göre Ortadoğu hariç dünyanın her yerinde Covid-19 kaynaklı vaka ve ölüm sayıları art arda beş haftadır düşüş gösteriyor. Geçen hafta, yeni Covid vakaları küresel olarak ortalama yüzde 16 düşerek 2,7 milyona geriledi. Öte yandan, orijinal corona virüsten daha ölümcül ve bulaşıcı olduğu açıklanan mutasyonlara rağmen pandemide yaşanan küresel çaptaki küçülmenin nedeninin ülkeler tarafından uygulanan sıkı karantina önlemlerinin ve seyahat yasaklarının sonucu olduğu düşünülüyor. Ayrıca Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkede devam eden kitlesel aşılama çalışmalarının ve kış mevsiminin de durumda etkisinin olabileceği değerlendiriliyor

Corona virüs salgını son beş haftadır küresel olarak küçülüyor: Nedeni aşılar mı? - 1

KÜRESEL ÇAPTAKİ DÜŞÜŞ BEŞ HAFTADIR DEVAM EDİYOR

Dünya Sağlık Örgütü’nün  (DSÖ) paylaştığı verilere göre, yeni Covid-19 vakalarının sayısı geçen hafta yüzde 16 düşüşle 2,7 milyona geriledi. Söz konusu düşüş 4 Ocak’tan bu yana beş haftadır devam ediyor.  

Corona virüs salgını son beş haftadır küresel olarak küçülüyor: Nedeni aşılar mı? - 2

VAKALAR YALNIZCA ORTADOĞU'DA YÜKSELDİ

En hızlı düşüşler sırasıyla  Afrika ve Batı Pasifik'te (yüzde 2 ), Avrupa (yüzde 18), ABD (yüzde 16) ve Güneydoğu Asya'da (yüzde 13) görüldü. Rakamlar,  Myanmar'ın vakalarda en büyük düşüşü gören ülke olduğunu ve onu Tayland ve Sierra Leone'nin izlediğini ortaya koydu. Diğer taraftan, 14 Şubat'a kadarki haftada Covid-19 vakalarının  rttığını gören tek bölge ise Ortadoğu'nun da dahil olduğu  Doğu Akdeniz oldu. Covid vakaları burada yüzde 7 arttı.

Corona virüs salgını son beş haftadır küresel olarak küçülüyor: Nedeni aşılar mı? - 3

DSÖ DİREKTÖRÜ: BASİT HALK SAĞLIĞI ÖNLEMLERİ İŞE YARIYOR

Küresel olarak vaka ve ölü sayısın düşmesinin nedenin ülkerin uyguladığı karantina önlemlerine bağlayan DSÖ Direktörü  Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, basit halk sağlığı önlemlerinin mutasyonlu corona virüslerin varlığında bile işe yaradığını vurguladı. Ancak farklı uzmanlar, ülkeler arasında  son derece farklı karantina stratejileri uygulanmasına rağmen, salgının dünya çapında neden küçüldüğü konusunda anlaşmazlık içerisinde bulunuyor. 

 

Corona virüs salgını son beş haftadır küresel olarak küçülüyor: Nedeni aşılar mı? - 4

"AŞILARIN ETKİSİNİN ŞU ANDA HİSSEDİLMESİ OLASI DEĞİL"

Bloomberg'in verilerine göre şimdiye kadar aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 87 ülkede şimdiye kadar 193 milyon doz aşı uygulandı ve küresel olarak vaka sayısının düşmesinde bu durumun etkili olabileceği düşünüyor. Ancak, İngiltere’de yer alan Reading Üniversitesi'nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı  Profesör Simon Clarke'a göre, aşılara hala dünyanın büyük bir çoğunluğunun erişimi yok ve bu durumda  küresel olarak etkisinin hissedilmesi olanaklı değil. 

Corona virüs salgını son beş haftadır küresel olarak küçülüyor: Nedeni aşılar mı? - 5

KIŞ MEVSİMİ ETKİSİ

Clarke, vaka ve öü sayısının düşmesinde kısmen Kuzey Yarımküre’de yaşanan kış mevsimin etkili olabileceğini ifade etti:

Corona virüs salgını son beş haftadır küresel olarak küçülüyor: Nedeni aşılar mı? - 6

“Avrupa ve Kuzey Amerika da dahil olmak üzere, kuzey yarımkürede pandemiden sert etkilenen ülkeler, Covid'in yayılmasını yavaşlatabilecek en soğuk kış aylarından hala çıkamadı. Avrupa'nın en çok zarar gören ülkelerinin çoğu ise ikinci dalgalarla mücadele etmek için sert tedbirleri benimsedi. Bu iki faktörün de salgının etkisinin azalmasında önemli bir rol oynadığını düşünüyorum.”

Corona virüs salgını son beş haftadır küresel olarak küçülüyor: Nedeni aşılar mı? - 7

ULUSLARARSI SEYAHAT KISITLAMALARI MUTASYONLARI KONTROL ALTINDA TUTABİLİR

Bununla birlikte Clarke, Brezilya ve Meksika da dahil olmak üzere Güney Yarımküre’deki ülkelerin yaz aylarının  ortasında olduğunu ve sıcak havanın Covid'in yayılmasını “sessiz”  hale getirebileceğini öne sürdü.  Ayrıca, mutasyonlu virüslere yönelik getirilen uluslararası seyahat kısıtlamalarının da küresel düşüşü etkileyebileceğini sözlerine ekledi. 

Corona virüs salgını son beş haftadır küresel olarak küçülüyor: Nedeni aşılar mı? - 8

Diğer yandan, DSÖ’nün raporu, şimdiye kadar İngiltere, Brezilya, Güney Afrika, ABD  ve diğer ülkedelerde tespit edilen yeni tip corona virüsün varyantlarına rağmen, ülkelerin salgını kontrol altında tutabildiğine işaret ediyor. 

Corona virüs salgını son beş haftadır küresel olarak küçülüyor: Nedeni aşılar mı? - 9

Corona virüs pandemisi bu yıl, orijinal virüsten çok daha bulaşıcı olduğu kanıtlanan varyantlarla beslendii Örneğin, Aralık ayı sonlarında İngiltere'nin güneydoğusunda ortaya çıkan ortaya çıkan ve yaklaşık 100 ülkeye yayılan B117 varyantının virsün Çin’de ilk kez tespit edilen orijinal versiyonundan yüzde 70'e daha bulaşıcı ve yüzde 30 daha ölümcül olduğu açıkladı. 

 

Corona virüs salgını son beş haftadır küresel olarak küçülüyor: Nedeni aşılar mı? - 10

Güney Afrika ve Brezilya'da benzer mutasyonlara sahip varyantlar, kendi kıtalarında bir enfeksiyon patlamasını tetikledi. Ancak, bu sefer ülkeler erken davrandı ve Türkiye’de dahil 100’ü aşkın ülkede mutasyonlu virüslerin görüldüğü ülkelere uluslararası ulaşımı karşılıklı olarak durdurdu.

Corona virüs salgını son beş haftadır küresel olarak küçülüyor: Nedeni aşılar mı? - 11

VAKALARIN EN HIZLI ŞEKİLDE DÜŞTÜĞÜ 10 ÜLKE

DSÖ’nün verileri ülkelere vakaların en hızlı düşüş gösterdiği ilk 10 ülke şu şekilde;

Corona virüs salgını son beş haftadır küresel olarak küçülüyor: Nedeni aşılar mı? - 12

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x