Ünlü Oyuncu Hayatını Kaybetti!

Ünlü Oyuncu Hayatını Kaybetti!

İtalyan sinemasının ikonik ismi ünlü oyuncu Monica Vitti, 90 yaşında hayatını kaybetti

02 Şubat 2022 - 15:34

20 yıldır alzheimer hastalığından muzdarip olan ünlü İtalyan oyuncu Monica Vitti 90 yaşında hayata gözlerini yumdu.

İtalyan sinemasının simge isimlerinden olan Vitti'nin ölüm haberini Waltver Veltroni attığı tweet'le duyurdu. Veltroi tweetinde "Eşi Roberto Russa, Monica Vitti'nin artık aramızda olmadığını duyurmamı istedi. Bunu acıyla, sevgiyle, pişmanlıkla yapıyorum" diye yazdı.

MONICO VITTI KİMDİR?

Sinema her zaman Monico Vitti için bir yaşam iksiri olmuştu. Alzheimer nedeniyle dünyadan izole olana kadar hayatı hep sinemaydı. En son 19 yıl önce kamu önüne çıkmıştı. 2001 yılında oyunculuğu bırakmıştı.

60'lı yıllarda Michelangelo Antonioni ile beraber İtalyan komedisini başka bir boyuta taşımıştı. İtalyan sinemasının altın çağında vücut bulan Vitti müthiş bir karizmaya sahipti.

Gerçek adı Maria Luisa Ceciarelli olan oyuncu 3 Kasım 1931 tarihinde Roma'dadünyaya geldi. Babasının işi nedeniyle Sicilya'da büyüdü. Ergenlik döneminden itibaren oyuncu olmak istiyordu. Kardeşlerini II. Dünya Savaşı'nın olumsuz etkilerinden korumak için onlar evde gösterilerdüzenliyordu. 1953 yılında Silvio d'Amico'nun rehberliğinde Dramatik Sanatlar Akademisi'nden mezun oldu.

İlk başta dramatik rollerde oynadı. Shakespeare, Moliere, Nicodemi gibi isimlerin eserlerinde boy gösterdi. Ancak sonra özgürleşmeye karar verdi ve kendini komedide buldu.

Sinemaya ilk çıkışı 1955'te Guido Salvini'nin bir filminde küçük bir rolle oldu. Aradan 5 yıl geçtikten sonra kendisini Antonioni'yle çalışır buldu. Önce Macera, ardından Gece, Tutulma ve Kızıl Çöl filmleri geldi. Bu filmler unutulmazlar arasında yer alınca kendisini uluslararası bir diva olarak buldu.

 

 1970'lerin ikinci yarısından sonra, Monica Vitti daha az rol teklifi almaya başladı. Vitti'in son dönemde rol aldığı filmler çoğunlukla uluslararası dağıtıma çıkmayan İtalyan yapımları oldu. Bunların arasında Luis Buñuel'in Le Fantôme de la liberté (1974) filmi dikkat çekmişti. 1975'te Barbara Bouchet ile birlikte rol aldığı L'Anantra all'arancia isimli komedinin ardından 15 yıl sonra, 1980'de Antonioni ile yeniden bir araya gelerek Il mistero di Oberwald filminde oynadı. 1989'da yazıp, yönetip, oynadığı Scandalo Segreto filmi sinemadaki kariyerinin son eseri oldu.

1986'da tiyatroya geri dönerek oyuncu ve öğretmen olarak çalışmaya başladı. 1990'larda televizyon için yazarlık ve yönetmenlik yaptı. 1993'te Créteil (Fransa) Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde "Festival Onur Ödülü"nü aloı. 1995'te 1968'den beri birlikte yaşadığı Roberto Russo'yla evlendi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x