Ünlü Yönetmen Koronavirüse Yenik Düştü!

Ünlü Yönetmen Koronavirüse Yenik Düştü!

05 Temmuz 2021 - 17:10

Oscar ödülü sahibi Rus yönetmen Vladimir Menshov, 82 yaşında koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti


 
Rusya'nın en başarılı yönetmenlerinden Oscar ödüllü Vladimir Menshov, 82 yaşında hayata veda etti.

Mosfilm'den yapılan açıklamada ünlü yönetmenin ölüm nedeninin koronavirüs olduğu açıklandı. 

Mosfilm, Menshov için "Mosfilm'de tüm yaratıcı güçlerini ve yeteneğini film stüdyosunda kullanan bir adam olan sevgili arkadaşımızı kaybettik" ifadesin ikullandı.

1976 yılında çektiği "Practical Joke" filmiyle çıkışını yapan ünlü yönetmenin en çok bilinen işi "Moscow Does Not Believe in Tears" ise 1980 yılında yayınlandı. 

Oscar getiren film

Filmde taşradan gelen 3 genç kadının Sovyet Moskovası'ndaki aile hayatı ve romantik ilişkilerinde karşılaştığı sorunlar işlendi.

Türkiye'de "Aşk Gözyaşlarına İnanmıyor" adıyla yayınlanan film Sovyetler Birliği'nde gişe rekorları kırdı.  Batılı film eleştirmenleri ise olumlu olumsuz karışık eleştirilerde bulundu. Filmin kaçış sinemasının tipik bir örneği oludğu ve "When Harry Met Sally" gibi Hollywood filmlerinden esinlenildiği öne sürüldü. Hatta filme "Sex and The City-ovich" diyen bir eleştirmen bile çıktı. 


 
Ancak bu filmin 1981 yılında Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar ödülü kazanmasına engel olmadı. Altın Ayı'ya da aday gösterildi ama kazanamadı. 

Menshov Oscar'ın yanı sıra SSCB Devlet Ödülü'nü de kazandı. 

Film Türkiye'de 1987 yılında gösterime girmiş, 1989 yılında ise televizyonda oynamıştı. Filmin Türkçe adında Moskova'nın yerine Aşk sözcüğü tercih edilmişti. İddialara göre Moskova yerine Aşk sözcüğünün tercih edilmesinde siyasi nedenlerin olduğu ileri sürülmüştü. Bir başka iddia ise bu tercihin tamamen ticari kaygılarla yapıldığı yönündeydi. 
 
Filmin başrollerinde Vera Alentova, Irina Muravyova, Aleksey Batalo ve Raisa Ryazanova oynamıştı. Vera Alentova aynı zamanda Menshov'un eşiydi. 

Filmin konusu

1958 yılında, taşradan Moskova'ya çalışmak üzere gelmiş üç genç kız, Lyuda (Irina Muravyova), Tonya (Raisa Ryazanova) ve Katya (Vera Alentova) bir pansiyonun aynı odasını paylaşmaktadırlar. İçe kapanık bir kız olan Katya bir yandan üniversite sınavlarına hazırlanırken, bir yandan da metal fabrikasında ağır işçi olarak çalışmaktadır. Havalı bir kız olan Lyuda da bir ekmek fabrikasında işçidir ama gözü hep yükseklerdedir, uygun bir evlilik yapıp daha rahat bir yaşantıya kavuşmak için her fırsatı değerlendirir. En sessizleri olan Tonya'dır ve aralarında en önce o evlenir.

Katya'nın üniversitede profesör olan bir akrabası tatile giderken gökdelenlerden birinde bulunan lüks apartman dairesini bakımını yapmak şartıyla Katya'ya emanet eder. Katya ve arkadaşı Lyuda işçi yurdunu bir süreliğine bırakarak bu daireye yerleşirler. Dışa dönük bir kişilik yapısına sahip olan Lyuda'nın zorlamasıyla kendilerini profesörün kızları ve birer entelektüel olarak tanıtarak dairede partiler vermeye başlarlar. Burada Rudy (Yuri Vasilyev) adlı bir televizyon kameramanıyla tanışan Katya onunla ilişkiye girer ve gebe kalır. Rudy Katya'yla evlenmek istemez. Rudy'nin annesi de pansiyona gelerek sert bir biçimde bir evliliğe karşı olduğunu söyler. Bu arada Lyuda da partide tanıştığı ünlü Hokey oyuncusu Gurin (Aleksandr Fatyushin)'le nişanlanmıştır.


Aradan zaman geçer, Katya doğum yapar. Alexandra adını verdiği bebeğiyle pansiyona gelen Katya yorucu bir günün sonunda çalar saatini kurarak uykuya dalar. Sabah saatin zili çaldığında aradan 20 yıl geçmiş olduğunu görürüz.

Artık bir kuru temizlemecide çalışan Lyuda'nın 7 yıl önce boşandığı sporcu eşi Gurin alkolik olmuş, ondan para sızdırmak için sürekli kapısına dayanmaktadır. Tonya 2 yetişkin çocuğuyla mutlu ve uyumlu evliliğini sürdürmektedir. Katya'nın kızı Alexandra (Natalya Vavilova) büyümüş ve hala bekâr olan annesiyle aynı evi paylaşmaktadır. Katya idealindeki mesleğine kavuşmuş ve kimya mühendisi olmuştur. Bir plastik fabrikasının baş mühendisi ve müdürüdür. Volodya (Oleg Tabakov) adında kendisinden daha yaşlı ve evli bir adamla çıkmaktadır ama bu uyumsuz ilişkiye çabucak bir son verir. Bir gün trende tanıştığı Gosha (Aleksey Batalov) adındaki torna işçisi onu çok etkiler ve birlikte çıkmaya başlarlar. Gosha'nın hayatı boyunca aradığı ideal eş olduğunu anlaması uzun sürmez.

Menshov'un oyunculuğu

Vladimir Menshov yönetmenliğinin yanı sıra oyuncu olarak da beyaz perdede dikkat çekti. 100'den fazla filmde rol aldı. 

Oynadığı en başarılı filmler arasında  “How Czar Peter the Great Married Off His Moor” (1976), “Where is the Nophelet?” (1988), “Night Watch” (2004), “Day Watch” (2006) ve “Legend № 17” (2013) sayılabilir.

“Legend № 17” ile 2014 yılında En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Altın Kartal ödülünü kazandı.

Menshow son yıllarında Mosfilm'in yan kuruluşu olan Film Studio Genre'in genel yönetmenliğini ve sanat yönetmenliğini üstlenmişti. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x