Uzmanından Önemli Açıklamalar!

Uzmanından Önemli Açıklamalar!

06 Ocak 2020 - 20:00

Sağlıklı ve uzun yaşamın sırrı; sağlıklı bir kalp damar sistemine sahip olmakla başlar. Tüketim alışkanlıklarının kalp damar sağlığı üzerinde olumlu ve olumsuz birçok etkisi vardır


Günümüzde pek çok insan hastalıklardan korunmak için vitamin ve takviyelerden yararlanmaktadır. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ersin İmren, vitamin ve takviyelerin kalp damar sağlığı üzerindeki etkisi hakkında merak edilen tüm ayrıntıları sizler için açıkladı.

Omega 3 ve Omega 6 kullanımı nasıl olmalıdır?
 
Omega 3 ve 6 çoklu doymamış yağ asitleridir. Omega-6 yağ asitlerinden (esas olarak linoleik asit) zengin bitkisel yağlar mısır özü yağı, ayçiçeği, soya fasülyesi yağıdır. Omega-6 Linoleik asitten zengin bir, çoklu doymamış yağ çeşididir. Günlük kalorinin %10’undan fazlasını içermemelidir. Omega 3 ise özellikle soğuk su balıklarında olmak üzere balıkta yoğun olarak bulunan bir yağ asitidir. Vücutta yapılan trigliseride seviyesini düşürerek damar sertliğini azaltmak yönünde önemli bir rol oynar. Sağlıklı bireylerin haftada 850 mg ile 1,5 gram arasında Omega 3 yağ asiti alması önerilmektedir. Haftada 2 porsiyon balık yiyerek ihtiyaç olan ve kalp damar sertliği riskini azaltacak kadar Omega 3’ün alınması mümkündür. Omega 3 ve 6’nın takviye edici preparatlar ile alınmasının, diyette alındığı zamanki etkisi kadar olmadığı görülmüştür. Bu nedenle beslenme programlarının içine haftada 2 gün balık yerleştirerek yeterli Omega 3 alınmalıdır.
 
Folik asit, B6 ve B12 vitaminlerinin kalp damar hastalıklarına faydası çok...
 
Kanda bulunan homosistein isminde bir maddenin kalp damar hastalıkları ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Kan homosistein seviyesi düşük olan bireylerde kardiyovasküler hastalık görülebilme  olasılığı daha düşüktür. Özellikle Folik asit bunun yanında B6 ve B12 vitamini homosistein metabolizmasında rol oynar. Takviye alınan Folik asitin homosistein seviyesini düşürdüğü gözlemlenmiştir. Ancak takviye folik asit ile oluşan bu düşüşün kalp damar hastalığı riskini azalttığı net olarak gösterilememiştir. Kuru baklagiller, bulgur, yeşil yapraklı sebzeler, meyve, süt ürünleri, balık tüketerek diyet ile yeterince vitamin alınabilmektedir ve bu tür beslenmenin kalp damar sağlığı üzerine olan olumlu etkisi ile ilgili tereddüt yoktur. A vitamini, E vitamini önemli antioksidanlardır. Ancak yapılan çalışmalarda yapay takviye ile alınan bu vitaminlerin kardiyovasküler olayları azalttığı ile ilgili bir sonuca ulaşılamamıştır. O nedenle de özel olarak bir vitamin kullanmaya gerek yoktur. 
 
Doğal besinler birer vitamin deposu!
 
Bunun yerine doğal yolla alınan gıdalar ile bu grup vitaminlerin faydalı olduğu bilinmektedir. Yeterli E vitamini almak için taze sebze ve meyve, bitkisel yağlar ve tam tahıl tüketmek yeterlidir. A vitamini de başta havuç olmak üzere (A vitamini kaynağı Beta karoteni bol miktarda içerir), yeşil yapraklı sebzelerde yeterince bulunur. Diğer vitaminler ile de yeterli veri bulunmamaktadır. Neticede tüm yollar aynı kapıya çıkmaktadır. Dengeli ve sağlıklı beslenmek başta kalp damar sistemi olmak üzere tüm organları koruyan bir süreçtir.
 
Fazla kahve tüketimi kalp ritim bozukluğuna neden olabilir.
 

Vücudumuzda besin maddelerinin yakılması ve enerji üretimi sırasında serbest oksijen radikalleri açığa çıkar. Antioksidan maddeler serbest oksijen radikallerinin ortadan kaldırılmasında rol oynarlar. Çay ve kahvede bulunan flavonoidler de serbest oksijen radikallerini etkisiz hale getirmekte rol oynarlar. Neticede kişinin sağlık durumuna göre, ölçülü çay ve kahve tüketmesinde mahsur yoktur. Bu içeceklerin tüketimi çarpıntı yapabilir. Ritim bozukluğuna eğilimi olan kişilerde ritim bozukluğunun tetiklenmesini kolaylaştırabilir. Kalp yetmezliği hastalarında hem kalp hızının artışı, hem kısıtlı alınması gereken sıvı alımının artışına sebep olması nedeniyle; kardiyolojik değerlendirme sonrası bu içecekleri ne kadar tüketmeleri gerektiğine karar verilmelidir. Günde 4 büyük bardak çay, 2 kupa kahve tüketilmesinde bir sorun yoktur.
 
Bitter çikolata kalp dostu!

 
Bitter çikolatanın %70-80 üzerindeki kakao oranı nedeniyle kalp damar sağlığı üzerine olumlu etkisi olduğu ile ilgili çalışmalar bulunmaktadır. Sütlü çikolatanın böyle olumlu bir etkisi bulunmamaktadır. Tabi, bitter çikolata da içerdiği şeker nedeniyle bir kalori kaynağıdır. Günlük beslenmenin yanında ekstra yenilebilecek bir yiyecek değildir çünkü günlük kalori hesaplanırken dikkate alınması gereken bir yiyecektir. Çikolata yeneceği zaman o öğünden benzer bir kalori kaynağı çıkarılmalıdır. Örneğin; makarna, pilav gibi yiyecekler tüketilmemelidir. Bir baton çikolata yaklaşık 35-40 gramdır. Günlük en fazla yenilebilecek miktar da bu olmalıdır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x