Uzmanından Önemli Bilgiler!

Uzmanından Önemli Bilgiler!

09 Ocak 2021 - 17:30

Dünyayı etkisi altına alan covid 19 salgınında kimin Covid 19 pozitif veya negatif olduğunu test yaptırmadan bilemeyiz. Özelikle hiç belirti vermeyen bir sürü vaka varken bu süreçte beslenme ve kullanacağımız takviyeler çok önemli

Sosyal mesafe, maskekullanımı, hijyen üçlüsünün yanına yeterli ve dengeli beslenme sürecinde alacağınız besin takviyeleri ile bu süreci en sağlıklı şekilde atlatabilirsiniz. Diyetisyen Ferdi Öztürk konu hakkında önemli bilgiler verdi.

D VİTAMİNİ
Kanda yeteri kadar D vitaminin olması bağışıklık sistemi hücrelerinden T hücresinin virüs ve bakterilerle daha iyi savaşmasınayardımcı oluyor. Son yapılan çalışmadahastalığı ağır geçiren hastalarda D vitamini seviyesinin daha düşük olduğu, hastalığı hafif seyredenlerde D vitamini seviyesinin normal veya daha yüksek olduğunu görüyoruz. Beyaz kan hücrelerimizin yüzeyindeenzimleri aktive eden reseptörler içermesi D vitaminini çok önemli kılmaktadır. Pandemi döneminde günlük 2000-3000 ünite alınmasını öneriyoruz.

C VİTAMİNİ
C vitamini bulaşıcı hastalıklarla savaşmada ve viral enfeksiyonlara karşı kalkan görevi görür. C vitamini virüslerin mukozalara yapışmasını engeller. İhtiyaca göre değişmekle berabergünlük 1000-1200mg C vitamini alınması önermekteyiz. Özellikle narenciye ailesinden portakal, mandalina, greyfurt, limon; yeşil yapraklı sebzelerden brokoli, asma yaprağı, maydanozun düzenli tüketimi günlük ihtiyacı karşılar.

BETA GLUKAN
Bağışıklık güçlendirici ilaçların ana maddesi Beta Glukandır. Beta Glukan içeren gıdalardanyararlanmak veyagıda takviyeleri almak bu süreçte daha bir önem arz etmektedir. En iyi beta glukankaynağı yulaftır. Yulaf ezmesi, yulaf kepeği, yulaf unu ve arpa öğünlerimizde sık sık yer almalıdır. Eğer yeteri kadar tahıl tükettiğinizi düşünmüyorsanız günde 1 kapsül beta Glukan içeren gıda takviyesi alabilirsiniz.

PROBİYOTİKLER
Probiyotikler doğada ve vücudumuzda bulunan yararlı bakterilerdir. Patojen mikroorganizmalara karşı savaş açarak vücudu enfeksiyonlara karşı korur, bağışıklık sistemini güçlendirir. Evde yapılan yoğurt, turşu ,ev yapımı kefir iyi probiyotik kaynaklarıdır. Fakat bunlar vücuda alındığı zaman bir kısmıbağırsağa ulaştığındaniçin günde 1 kapsülprobiyotik kullanmayı önermekteyiz.

OMEGA 3
Omega 3'te asıl önemli olantürleri EPA VE DEHA'dır. Bu yağ asitleri özellikle balıkta bulunur. Özellikle EPA yağ asiti bağışıklık sistemi açısından önemlidir. Günde en az 1000 mg EPA+DHA toplamına ulaşacak balık yağları tercih edilmelidir. Diyettehaftada 1 balık mutlaka yer almalıdır .Eğer yeteri kadar balık tükettiğinizi düşünmüyorsanız günde 1 kapsül Omega 3 desteği önermekteyiz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x