18 KERE HAYIR!.. Part 10-11
Sibel PARMAKSIZ

Sibel PARMAKSIZ

18 KERE HAYIR!.. Part 10-11

 

06.04.2017

18 KERE HAYIR!..

10-11

MADDE MADDE TEK ADAM ANAYASASINA NEDEN HAYIR?

Madde 104: Devletin başı olan Cumhurbaşkanı’na YÜRÜTMENİN YETKİSİ DE VERİLİYOR.

Cumhurbaşkanı’nın yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkarabileceği öngörülmekte ve bu Kararnamelere ilişkin çeşitli esaslara yer verilmektedir.

Bu madde ve Anayasa Komisyonu’nda yapılan diğer değişikliklerle Cumhurbaşkanı, üst kademe kamu yöneticilerini atamakla kalmayacak, atanmalara ilişkin usul ve esasları da Cumhurbaşkanı kararnamesiyle kendi belirleyecek. İstediğini atayacak, istemediğini görevden alacak ve bütün bunlara ilişkin kuralları kendisi yani TEK ADAM KOYACAK.

“Yürütme organının (ve İdare’nin) başı olan Cumhurbaşkanı’na tüm üst düzey kamu yöneticilerini ve bunları ne şekilde atayacağını belirleme yetkisi tanınmakta, bu yolla devlet üst kademesinin sürekli biçimde ve kontrolsüz şekilde yenilenmesinin yolu açılmış olmaktadır.” (İzmir Barosu – Anayasa Değişikliği kitapçığı)

Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi adına kararname çıkaracak yani Meclisin yasama yetkisini kendine devretmiş olacak ve devletin yönetim kadrosunu kendi belirleyecek. Tüm bunları kendi çıkartacağı kararnamelerle isterse bir gecede yapabilecek.

BUNLARA İTİRAZ ETMEK BİLE MÜMKÜN OLMAYACAK ZİRA İSTENİLEN ANAYASA BUNA İMKAN TANIYAMAYACAK ŞEKİLDE DİZAYN EDİLMİŞ DURUMDA…

Bunun adı TEK ADAM ANAYASI değil de ne?  Bu Anayasa ile Rejim Değişmiyor öyle mi?

Ha tabi birde bütün bu yetkilerle donatılmış TEK ADAM SUÇ İŞLERSE NE OLACAK? Buna da kısaca bakmak lazım..

Madde 105: “Cumhurbaşkanı’nın cezai sorumluluğu” hakkındaki madde.

Bu madde ile Cumhurbaşkanı’nın yargılanabilmesi neredeyse imkansız hale getiriliyor. Cumhurbaşkanı hakkında suç işlediği iddiasıyla soruşturma açılması ve Yüce Divanda yargılanması için üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararı gerekecek. Bu da 600 milletvekilinin üçte ikisinin kabul oyu demek. Yani 401 vekil gerekecek. Zaten önerilen sistemde en az 300 vekil kendisi tarafından belirlenecek.

Cumhurbaşkanının yüce divanda yargılanabilmesi için kendi belirlediği vekillerden 101 tanesinin de yargılanmasını istemesi gerekecek. 401 sayısına ulaşabilmek için…

Üstelik “kişisel suçları” ile “görev suçları arasında ayırım da yapılmayacak. Cumhurbaşkanı cinayet bile işlese yargılanamayacak.

Ha tabi bir de meclisi fesih yetkisi de olacak. Hani olurda seçtiği vekillerden kendisi aleyhine dönenler olur, meclis çoğunluğunda etkisinin azalma riski oluşursa, bir gecede çıkardığı kararname ile Meclisi fesh eder, olur biter...

Ülkemizi DİKTATÖRLÜK REJİMİNE sürükleyen TEK ADAM ANAYASASINA HAYIR!..

LAİK TÜRKİYE CUMHURİYETİ ‘nin Sonunu Hazırlayan ANAYASAYA HAYIR!.. 

18 KERE HAYIR !..

(devam edecek..)
 

Son Yazılar