BÜYÜK YALAN !.. REJİM DEĞİŞMEYECEK, SİSTEM DEĞİŞECEK.
Sibel PARMAKSIZ

Sibel PARMAKSIZ

BÜYÜK YALAN !.. REJİM DEĞİŞMEYECEK, SİSTEM DEĞİŞECEK.

 

Anayasa değişikliği karşısında muhalif sesler yükselmeye devam ettikçe ve dozu arttıkça iktidar her türlü yola başvurmaya devam ediyor. Baktılar ki getirilen maddelerin Laik Türkiye Cumhuriyeti Rejimini ortadan kaldırılacağı gerçeği, geniş halk kitlelerinde de endişe yaratmaya başladı bu sefer de saçma sapan bir savunma geliştirildi. “Rejim değişmeyecek, Sistem değişecek.” (!)

Bu kafa karıştırma amaçlı girişim aslında Türk Milletinin Cumhuriyet ve devrimlerine olan güven duygusunun yaşadığının bir göstergesi. Halk, rejim ve sistemi bir teminat olarak görüyor, gelecekte ülkenin başına büyük felaketlerin gelmemesinin teminatı.. Bu yüzden tedirgin, kuşkulu..

İnsanlar artık sadece terörden, savaştan değil, “daha başımıza neler gelecek” endişesi ile “Rejimden ne isteniyor?” sorgulamasını yapmaya başladı.

Sınırsız yetki, otorite ve güç, herkesi biraz duraklatıyor. Yıllardır sadık oydaşlarını ve hatta yandaş medyanın bir kısmını bile..

Bu sebepledir ki muktedir; Rejim ve Sistem kavramlarını yanına alarak “ kafa karıştırma operasyonuna” başlıyor. Alanlara çıkıyor.  

Türkiye Cumhuriyeti Demokrasi rejimi ile idare edilir. Bu sebepledir ki Türkiye Cumhuriyeti, İslam ülkelerindeki sözde Cumhuriyetlerden tamamen farklıdır. Misal; Suriye, Libya, Mısır, İran, Kuzey Kore, Uganda.

“Demokrasiyi benimsemiş siyasi rejimlerdeki cumhuriyetlerde özgürlüklerin kullanılma alanları, demokrasinin kuralları ile sınırlandırılmıştır. Demokratik sistem ile idare edilen cumhuriyetlerde hiç kimsenin sınırsız hak ve hukuku yoktur. Sınırsız hak ve hukukun olduğu rejimlere de demokrasi veya cumhuriyet denemez. Çünkü demokrasilerde ve demokratik cumhuriyetlerde kişilerin ve dolayısıyla toplumların özgürlükleri hukuk yolu ile güvence altına alındığı gibi, bunların sınırları da adaletin kalemi ile çizilmiştir.”

29 Ekim 1923’de Türk Devletinin yapısı Cumhuriyetin temelleri üzerine kuruldu.

Cumhuriyet Laik bir sistem üzerine kurulacaktı, adalet sistemini koruyacak ve demokrasi ile yönetilecekti.

Atatürk’ün, tek adam olduğu Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda bile,  parlamenter sistemi öngörmesinin temel sebebi, siyasi alanda demokrasinin çok partili sistemle gerçekleşeceğinin bilincinde olmasıydı. Çünkü O’nun hedefi; “Demokratik sistem ile idare edilen bir Cumhuriyetti.”

Bu girişi yapmaktaki amacım; Rejim ile sistemin bir bütünün parçaları olduğunu anlatabilmek içindi.

SİSTEM;aralarında ilişkiler bulunan ve belli bir amacı gerçekleştirmek üzere bir araya getirilmiş elemanlardan oluşan bir bütün” şeklinde tanımlanır.

Rejim kalacak, Sistem değişecek, ne demek? Rejimi ayakta tutan ve yaşatan ilkeleri, kuralları, uygulamaları ortadan kaldırırsan o rejim nasıl devam eder?

Oluşan tepkileri, endişeleri, kaygıları bertaraf edebilmek için ortaya atılan bu düzmece laflarla halkın kafasını karıştırmak başvurdukları son yol. 

Asıl yapılmak istenen açıkça rejimi değiştirmek. Bunun için de Referandumdan Tek Adam Anayasasını geçirmek ve yıllardır uğraştıkları Türkiye Cumhuriyetini yıkmak. OHAL ortamında kanun hükmünde kararnamelerle idare etmeye çalıştıkları durumu yasal zemine taşıyarak tek adam dikta rejimini getirmek.

Ülkemizin bir rejim sorunu yok. Sistem sorunu da yok. Kimsenin Cumhuriyetten ve Parlamenter sistemden sıkıntısı yok.

Ülkemizde bir yönetim sorunu var. Zira yönetilemiyor.

Kaos, çatışma, terör var.

Şehit cenazeleri, terör saldırılarıyla ölen masum insanlar var.

İnsanların inançlarına ve etnik kökenlerine göre ayrıştırılması var.

İşsizlik, yoksulluk, giderek derinleşen ekonomik kriz var.

Akıl almaz derecede artan çocuklara cinsel istismar var. Kadın cinayetleri ve tecavüzleri var.

Bu sorunlara çare bulamayan, bulmaya çalışmayan, büyümesine seyirci kalan ve 14 yıldır ülkeyi yöneten bir iktidar var.

Ülke sorunlarını çözmek yerine şiddet, kaos ve terörle, sorunların üzerinin örtülmesine, unutturulmasına izin verme!..

Güzelim Cumhuriyetimizi Başkanlık hayaliyle kendini kurtarmak isteyenlere feda etme!..

Sınırsız yetki, kontrolsüz güç seni bu gücün kölesi yapar, köle olmayı kabul etme!..

14 yıldır ülkemizi yönetenlerin bizi getirdiği yeri gör !..

Artık yeter!.. deme zamanı…

Türkiye Cumhuriyeti, bağımsızlık mücadelesini kanıyla vermiş bir millet. Bu ruha sahip çık!..

UNUTMA !.

Çocuklarının, torunlarının geleceği senin elinde,

UNUTMA !.

Türkiye Cumhuriyeti Rejimi, Parlamenter Sistem ile yönetilir. Sistem değişir ise Rejim yıkılır !..

Sibel PARMAKSIZ

Son Yazılar