Banka Kartlarında Yeni Dönem

Banka Kartlarında Yeni Dönem

Banka Kartlarında Yeni Dönem

07 Mart 2017 - 18:16 - Güncelleme: 07 Mart 2017 - 18:24

Temassız ödemelerde yeni dönem başlıyor
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, 2020 yılında tüm ödeme terminallerinin ücretsiz olacağını açıkladı
BKM Genel Müdürü Canko, "2016 yılında Avrupa'nın ilk temassız kartı Türkiye’de kullanıldı. Bugün temassız ödemelerde yeni bir dönem başlıyor." dedi. Canko, bankaların ortak platformu ve ödeme sistemleri alanında Türkiye’nin inovasyon merkezi olan BKM’nin Türkiye’de hızla yayılan temassız ödeme alışkanlığına dair gelişmeleri ve son bir yılda yapılan temassız ödeme bilgilerini düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.
30 yıl evvel kartlı ödemede işlem süresinin 15 dakika sürdüğünü anımsatan Canko, şimdi temassız ödemelerde bu sürenin 1 saniyeye kadar indiğini söyledi.
Canko, geçen yıl Türkiye’de 4,2 milyar adet kartlı ödeme işlemi yapıldığını, bunun yüzde 63’ünün mikro işlmelerden oluştuğunu ve 45 milyon temassız işlem gerçekleştirildiğini aktardı.
2016 yılında Avrupa'nın ilk temassız kartının Türkiye’de kullanılmaya başlandığını hatırlatan Canko, bugün temassız ödemelerde yeni bir dönemin başladığını dile getirdi. "Temassız ödemeler asıl şimdi başlıyor" diyen Canko, "temassız kartlarda dolandırıcılık işlemi çok fazla” şeklindeki yorumların tam bir şehir efsanesi ve bunun olma ihtimalinin sıfıra yakın olduğunu vurguladı.
"İstanbul'da toplu taşımada temassız kartla ödeme yapılabilmesi ne zaman gerçekleşecek?" sorusu üzerine Canko, "Biz buna hazırız. Bunun kararını yerel idare verecek. İstanbul ve diğer şehirlerde bu uygulamayı yapacak altyapıya, bilgi ve birikime sahibiz." şeklinde cevap verdi.
"Temassız ödemelerde 50 TL'nin altında bazen şifre istiyor neden?" sorusuna, Canko, "Bu bir oto kontrol aslında. Örneğin peşpeşe 9 TL'lik üç adet kahve ödemesi yaptınız, dördüncü 9 TL'lik kahve ödemesinde şifre ister. Bu olası kötü niyetli kullanımları engellemek için bir kontroldür. Aksi takdirde kötü niyetli birisi 49 TL'lik 49 ödeme yapsaydı ve hiç şifre sormasaydı yaklaşık 2 bin 500 TL'lik zarar verebilirdi." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x