Milyonları İlgilendiren Karar!

Milyonları İlgilendiren Karar!

Çekişmeli boşanmalar ve milyonları ilgilendiren süresiz nafaka düzenlemesinde sona gelindi. Kademeli formülün öne çıktığı düzenlemeye göre, nafaka süresine üst sınır ya da evlilik süresine göre nafaka seçenekleri masada

07 Ocak 2022 - 08:43

AK Parti, çekişmeli boşanma davalarının uzun sürmesinden kaynaklanan mağduriyetleri giderecek düzenleme üzerinde çalışıyor.

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı İnsan Hakları Eylem Planı’ndaki faaliyet başlıklarından olan “uzun süren boşanma davaları”na yönelik düzenlemeyle, sürecin kısaltılması hedefleniyor.
 
Özellikle çekişmeli boşanma davalarında “tazminat, velayet, nafaka, eşler arasında kusurun kimde olduğu” gibi nedenlerle süre yıllarca uzayabiliyor. Yenişafak'ın haberine göre, yapılacak düzenlemeyle, boşanmak için tüm anlaşmazlıkların karara bağlanması beklenmeyecek. Bu usul hükümleri ana davadan ayrılacak. Yani kusur, tazminat ve diğer uyuşmazlık konularında, boşanma gerçekleştikten sonra karar verilecek.


KUSUR ORANLARINA BOŞANDIKTAN SONRA BAKILACAK
AK Parti’nin hukukçu kaynakları, düzenlemeye ilişkin, “Boşanma süreçleri yeni sorunlara yol açıyor. Şiddete ve kadınların ekonomik sıkıntılar yaşamasına neden oluyor. Ya da boşanma gerçekleşmediği için ikinci evliliğini yapamıyor. Hakim vicdani kanaatine göre evlilik birliğinin fikren ve ruhen bittiğini, sadakatin kalmadığını tespit edebiliyorsa kusur oranlarına bakmadan boşanma kararı verebilecek. Kusur oranlarını, gerek nafaka talepleri, gerek velayet ilişkisi, gerekse tazminat ilişkisini ise boşanma sonrasında değerlendirecek” dedi.

NAFAKADA KADEMELİ FORMÜL
Süresiz nafakayı sona erdirecek düzenleme üzerindeki çalışmalar da devam ediyor. Bu kapsamda kademeli bir formül öne çıkıyor. Nafaka ödeme süresine üst sınır konulması ya da evlilik süresine göre nafaka ödenmesi seçenekleri gündeme gelirken, evlilik süresine göre kadını mağdur etmeyecek oranların belirlenmesi de üzerinde tartışılan bir başka formül.

Örneğin; 3 yılın altındaki evliliklerde 5 yılın altında nafaka olamaz, 7 yılın altındaki evliliklerde 5 ila 10 yıl arasında nafaka verilmesi gibi süreler belirlenebilecek.

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • Mustafa cebeci
    2 yıl önce
    Ben 8 Ay evli kaldım çocuk yok 4 seneden beri nafaka ödüyorum hakmidir bu yeni evlendim şimdiki eşimin hakkını yiyor sonuçta mağdur olan benim haram ediyorum kesilen paramı dinende caiz değil
  • Yunus Antep
    2 yıl önce
    Sayın okuyanlar ben yıllar önce eşimden ayrıldım 3 çocuğum var eski eşe nafaka veriyorum eski eş nafakam kesilmesin diye bir erkekle resmi nikahsız olarak yaşıyor bende gece gündüz demeden çalışıp eski eş ve sevgilisine yemeleri içmeleri için çocuklarımın benim rızkını meze parası olarak veriyorum bu nasıl bir adalet bu duruma getirenlere çocuklarımın ve benim hakkınız haram zıkkım olsun sevdiklerinden çıksın inşallah YÜZBİNLERCE MAĞDURUN SESİNİ DUYURUN ARTIK CİNNET GEÇİRMEK ÜZEREYİZ
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x